Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului Păcii de la Paris, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron; vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris şi alţi şefi de state, guverne, antreprenori şi activişti, scrie tvrmoldova.ro.
Maia Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale cu lideri mondiali iar subiectele prioritar abordate ţin de intensificarea relaţiilor şi alte proiecte de cooperare.Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a discutat cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron despre oportunităţile de cooperare în domeniul infrastructurii, digitalizării, securităţii şi eficienţei energetice.
MAIA SANDU: „Ne bucurăm că Agenţia Franceză de Dezvoltare şi-a început deja activitatea în ţara noastră şi că va finanţa inclusiv proiecte de infrastructură locală, irigare şi împădurire. Valorificarea acestor eforturi ne va permite să restabilim funcţionarea justiţiei în Moldova şi să ne axăm în continuare pe dezvoltarea potenţialului ţării noastre”.
În cadrul vizitei la Paris, şeful statului a discutat cu preşedintele Estoniei despre consolidarea relaţiilor bilaterale în domeniul transformării digitale. Maia Sandu s-a întâlnit a avut o întâlnire şi cu preşedintele Islandei cu care a discutat despre extinderea cooperării comerciale, în plan bilateral, dar şi cu statele EFTA. Maia Sandu a fost însoţită la Paris de ministrul de externe, Nicu Popescu. Şeful diplomaţiei de la Chişinău a avut o întrevedere cu Henri Poupart-Lafarge, preşedintele Consiliului de administraţie şi directorul general al grupului Alstom, cu Philippe Deleur, director pentru afaceri publice şi cu Jean-Yves Le Drian, şefului diplomaţiei franceze.
NICU POPESCU: „Pentru că Republica Moldova are nevoie de o diplomaţie economică activă, orientată spre atragerea investiţiilor în economia naţională, fiecare deplasare externă conţine cel puţin un element pe agendă pentru atingerea acestui obiectiv. Compania este lider mondial în sisteme integrate de transport, specializată în producerea echipamentelor feroviare şi trenurilor de mare viteză, un promotor activ al mobilităţii sustenabile”.
La finalul vizitei de lucru, Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la celebrarea aniversării a 75-a de la crearea UNESCO, Organizaţie a Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, scrie sursa citată.