Marea Britanie a prevenit 24 de milioane de infectări datorită vaccinării. Un profesor român a povestit cum au fost convinși oamenii

Vaccinarea a prevenit aproape 128.000 de decese, 265.000 de spitalizări și peste 24 de milioane de infectări în Marea Britanie. Datele apar în ultimul raport de supraveghere a vaccinării împotriva COVID-19, publicat de autoritățile din Regatul Unit, unde opt din zece persoane sunt imunizate anti-COVID. A contat modul în care autoritățile au comunicat și cel în care specialiștii au contracarat dezinformările.

Regatul Unit este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume – peste 82 la sută din populație a fost vaccinată cu două doze de ser.

Bogdan Ghiță, profesor român stabilit în Marea Britanie, a explicat la Digi24 cum a reușit Marea Britanie această performanță. 

„Sistemul de sănătate britanic este foarte bine pus la punct, populația a avut respect pentru cei din sistem, de la prioritate în magazine, la aplauze pe străzi„, a spus el.

Guvernul și populația au înțeles că vaccinarea e singură opțiune de a ieși din pandemie. Așa s-a ajuns că 8 din 10 britanici să fie imunizați, potrivit lui Bogdan Ghiță.  

„Sunt foarte bune statisticile din Marea Britanie, miercuri au fost 40.000 de cazuri noi și 143 de decese. Comparativ, în România au fost 15.000 de cazuri și 331 decese.

Rata de deces e de aproape 10 ori mai mare în România față de Marea Britanie, raportat la numărul de cazuri. În România mai sunt câteva săptămâni până se va ajunge la vârful valului patru.

Spitalizările sunt reduse în Marea Britanie. Nu e un leac miraculos, totul e legat de efectul vaccinării în masă. Asta e magia care a dus la reducerea numărului de decese și de internări. Nu sunt spitale pline, nici probleme cu secțiile AȚI.

Comparând cu situația din România, deciziile luate și comunicate populației pe baza analizei științifice, s-a spus mereu un grup de cercetători din Marea Britanie când s-au transmis informațiile.

Guvernul și presa au avut reacții foarte rapide asupra campaniilor de dezinformare, iar argumentele au fost mereu pe baza datelor științifice.

În fiecare zi au fost conferințe de presă, la care participau un specialist în boli infecțioase, un epidemiolog și un farmacolog. Populația nu a trebuit să spună: am auzit de la cineva. Toată situația a fost prezentată zilnic de specialiști. În fiecare zi, la ora 5, era o prezentare a situației din ultimele 24 de ore”, a explicat profesorul român.

sursa: www.digi24.ro

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pe platforma X, după atacul terorist de ieri, de la un târg de Crăciun din orașul german Magdeburg, soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți. „Ne îndreptăm gândurile către victime și condamnăm ferm violența sub orice formă”, a scris șefa statului, astăzi dimineață, scrie unimedia.info.

„Sunt profund întristată de tragedia din Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt îndreptate către victime și către cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și de unire s-a transformat în tristețe”, a scris Maia Sandu, pe platforma X.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent.

Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

Corupție și mită. Șeful postului vamal Otaci și doi vameși, suspendați din funcții pe perioada anchetei
Articolul anterior
A ajuns mai bogată decât regina Elisabeta a II-a, după ce a divorțat în secret și a primit o avere uriașă
Articolul următor