Maria Zaharova, atac dur la adresa Maiei Sandu: „E o rușine și un pericol pentru moldoveni”

Portavocea Kremlinului a acuzat guvernarea de la Chișinău că „încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri” prin „exagerarea amenințării rusești”, iar pe Maia Sandu a atacat-o, după ce președinta țării vecine a spus că Rusia încearcă să cumpere alegători la alegerile locale din 5 noiembrie, scrie adevarul.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, țară care a invadat anul trecut Ucraina, și-a permis să ofere lecții de democrație Chișinăului, afirmând că încalcă drepturile cetățenilor, declarații făcute în contextul în care Republica Moldova a blocat recent mai multe site-uri ruse și posturi TV deținute de oligarhi moldoveni fugari din motiv că promovează propaganda rusă.

,,Principalul slogan promovat de autoritățile moldovenești este teza despre pericolul rusesc, care e inexistent și este folosit pentru a distrage atenția de la propria incapacitate de a guverna. CSE și SIS continuă curățarea țării de orice păreri diferite de ale lor și de oponenții politici. Aceste represii politice au ajuns, după părerea mea, până la punctul final. Pe 30 octombrie, autoritățile au suspendat licența pentru șase posturi TV pentru că, citez, acestea promovează interese străine. Vă rog să mă scuzați, dar președintele Republicii Moldova este cetățean al României, iar canalele rusești promovează interese străine. Sunteți siguri că totul e în regulă cu logica? Cetățeana României, fiind conducătorul țării, a redenumit limba moldovenească în română. Și voi mai considerați că posturile rusești promovează interese străine? Așa ceva nu poate fi, oamenii nu pot să fie atât de siguri că orice fake poate să treacă”, a declarat reprezentanta Kremlinului. 

Atacul la adresa Maiei Sandu

Totodată, ea susține că moldovenii sunt discriminați din cauza naționalității sau a etniei, iar Maia Sandu reprezintă un pericol pentru poporul său.

,,S-a ajuns la discriminarea pe bază de naționalitate, etnie și ideologie. Rusofobia Chișinăului a crescut exponențial după ce a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. De ce? Pentru că Bruxelles-ul nu are nevoie în componența sa de oameni care au o atitudine bună față de Rusia. E încă o temă pe acasă care i-a fost oferită Maiei Sandu. Nu există rusofobie în Republica Moldova și niciodată nu a existat. Este creată artificial pentru a hrăni interesele naționaliste ale conducerii actuale din Republica Moldova. Majoritatea cetățenilor Republica Moldova niciodată nu au împărtășit aceste sentiment de rusofobie. Maia Sandu este rușinea țării și un pericol pentru poporul moldovenesc”, a punctat Maria Zaharova. 

Zaharova mai afirmă că Moscova a monitorizat situaţia din preajma alegerilor locale din data de 5 noiembrie din Republica Moldova, acuzând Guvernul Recean că încearcă să folosească ameninţarea „exagerată” din partea Kremlinului pentru a distrage atenţia de la „propriile sale deficienţe considerabile”.

Rusia a alocat bani pentru destabilizarea Chișinăului

Potrivit directorului SIS de la Chișinău, Kremlinul a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectiv sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor.

Oligarhul fugar a reacționat ironic la declarațiile șefului SIS, privind faptul că primește bani din Rusia pentru a destabiliza țara sa. 

„Șeful SIS are dreptate în parte: există bani și mult mai mulți decât am indicat noi. Dar nu pentru destabilizare, ci pentru dezvoltarea Moldovei. Și nu din Rusia, ci din afacerea mea. În ceea ce privește finanțarea partidelor – da, o facem, inclusiv a partidului de guvernare. Dar ce să faci, așa sunt vremurile”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi a ocupat locul 3 la Cupa Mondială de la Szeged

Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă a Cupei Mondiale de la Szeged, Ungaria, care este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Ei au înregistrat rezultatul 1:40.05, fiind întrecuți de Alexey Korovashkov – Ivan Shtyl (Sportivi neutri individuali – 1:37.57) și Alexander Kitewski – Arsen Sliwinski (Polonia – 1:37.94).

Astăzi, Elena Glizan a obținut rezultatul 48.67 pe distanța 200 metri și va evolua mâine în semifinale.

Mai mulți climatologi din lume se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5°C

Aproape 80% dintre respondenţi, toţi din cadrul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), prevăd o încălzire globală de cel puţin 2,5 grade Celsius, în timp ce aproape jumătate dintre ei anticipează cel puţin 3 grade Celsius (5,4 F). Doar 6% dintre respondenţi consideră că va fi respectată limita de 1,5 grade Celsius (2,7 F) convenită la nivel internaţional.

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă au în vedere un viitor „semidistopic”, cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni de o intensitate şi o frecvenţă cu mult peste cele care au lovit deja.

Numeroşi experţi au declarat că au rămas fără speranţă, furioşi şi speriaţi de eşecul guvernelor de a acţiona, în ciuda dovezilor ştiinţifice clare furnizate.

„Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani”, a declarat Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania.

„Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului”.

Fiecare fracțiune de grad evitată ar reduce suferința umană

Dar mulţi au spus că lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare ar fi creşterea temperaturii globale, deoarece fiecare fracţiune de grad evitată ar reduce suferinţa umană.

Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a declarat: „Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5 grade C – ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi sfârşitul jocului dacă trecem de două grade C, ceea ce s-ar putea să se întâmple”.

The Guardian a contactat fiecare autor principal sau editor al rapoartelor IPCC din 2018. Aproape jumătate au răspuns, 380 din 843. Rapoartele IPCC sunt evaluările standard ale schimbărilor climatice, aprobate de toate guvernele şi realizate de experţi în ştiinţe fizice şi sociale. Rezultatele arată că mulţi dintre cel mai bine informaţi oameni de pe planetă se aşteaptă ca haosul climatic să se desfăşoare în următoarele decenii.

Criza climatică provoacă deja daune profunde vieţii şi mijloacelor de trai din întreaga lume, cu o încălzire globală de numai 1,2 grade C (2,16 F) în medie în ultimii patru ani. Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA, a declarat: „Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”.

Nathalie Hilmi, de la Centrul Ştiinţific din Monaco, care se aşteaptă la o creştere de 3 grade C, a fost de acord: „Nu putem rămâne sub 1,5 grade C”.

Experţii au declarat că pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Leticia Cotrim da Cunha, de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a declarat: „Sunt extrem de îngrijorată de costurile în vieţi omeneşti”.

Florin Piersic se află în stare gravă. Medicii spun că are septicemie

Florin Piersic se află în stare gravă, au transmis reprezentanții Spitalului Foișor din București, acolo unde actorul a fost transferat joi dimineață. Marele actor are septicemie, iar medicii spun că infecția pleacă de la proteza de genunchi, scrie digi24.ro.

„În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular București. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă. Vom efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vom stabili conduita terapeutică”, transmit reprezentanții spitalului.

Florin Piersic a fost transferat, în această dimineaţă, de la Institutul Matei Balş la o clinică privată pentru o analiză complexă (PET CT), iar ulterior a ajuns la Spitalul Foişor.

Actorul are nevoie de o nouă operație pentru a i se scoate proteza de genunchi, operație „absolut necesară” pentru îndepărtarea sursei de infecţie, spun medicii. Intervenţia nu este lipsită de riscuri, precizează reprezentanţii Institutului ”Matei Balş” din București.

Septicemia, cunoscută și sub numele de sepsis, reprezintă o complicație care pune viața în pericol și care poate să apară atunci când bacteriile, dintr-o altă infecție, intră în fluxul sanguin și se răspândesc în tot organismul.

Două medalii de bronz și o mențiune de onoare pentru Republica Moldova la Olimpiada Balcanică de Informatică
Articolul anterior
#stilunic – Valeria Țurcan și Maxim Cerbadji:”Noi azi cu Valeria nu prea ne împăcăm”!
Articolul următor