Mărturia unei bunicuțe rusoaice scăpate din Mariupol: „După săptămâni de asediu, un proiectil mi-a căzut în fântână. Mi-am luat nepoata și am plecat”

În război, limba separă mai ales armatele, dar mult mai puțin victimele, povestește o femeie de 73 de ani, de etnie rusă, refugiată și ea în Polonia, alături de familia din Mariupol.

Între Mariupol și Cracovia, Ronia, sunt aproape 1.600 de kilometri. Cu drum ocolit, că pe drumurile principale nu e neapărat sigur acum, se depășește distanța asta. Ca să vă dați seama, aceeași distanță este între România de vest și sudul Franței. Însă de la Oradea la Monaco nu tresari când cad bombe și trec avioane.  În soarele de martie al Poloniei, bunica din Mariupol clipește des. „Și acum tresar când aud un elicopter, un avion trecând pe deasupra capului. Au fost unele chiar pe lângă graniță, când ziceam că am scăpat. Când trece pe lângă mine, simt așa, nevoia să apuc ceva, să strâng ceva în pumni”, spune  M*. 

Născută în Uzbekistan, mutată la Mariupol pe când era copil și plecată din nou în bejenie, la 73 de ani

Femeia a ajuns vineri de dimineață aici, în Cracovia, după ce a rezistat săptămâni întregi în luptele din Mariupol. O vom numi M*, de la orașul său, pentru că bunica nu vrea să-i publicăm numele, „mi-e frică, mai ales că acum mă văd scăpată, am încă rude acolo și nu se știe. Plus că sunt rusoaică și lumea nu ne vede bine”. 

În reacțiile bătrânei de 73 de ani s-au adunat toate fricile, războiul venit peste ea, viața grea și lipsa de încredere. Abia la o vorbă așezată, începe să își depene amintiri, mai întâi cele din vechea Asie Centrală. 

Acolo s-a născut, în Uzbekistanul de astăzi. A devenit rusoaică, așa cum își zic, de un secol lung, locuitorii imperiului care se întinde de la Pacificul de Nord până la Marea Baltică, unde Rusia a păstrat și azi Kaliningradul.

M* se prezintă pe sine ca etnică rusoaică din orașul ucrainean Mariupol. De aproape 6 decenii stă în Mariupol. Avea 13 ani când a ajuns în portul de la Marea Azov. Și-a întemeiat o familie. Mulți ai ei au rămas locului, în urma ei. Bătrâna a preferat să mai plece o dată. A făcut-o pentru propria viață, dar și pentru cea a nepoatei. „Am luat nepoțica. Are numai note mari la școală. Eram așa mândri de ea. Mai contează notele acum?”.

„Nu știți nimic. Doar noi știm, doar noi, cei care venim de acolo” În grupul de 6 sunt bunica, nepoțica și diverse alte rude. De ce au venit în Polonia și, mai exact, în Cracovia? „Avem o nepoată aici”. Apoi râde, în fața asigurării subțiri.

Dar ea stă într-o cameră, ne-a zis că are 20 de metri pătrați disponibili. Însă e mai bine. Aș dormi și pe stradă în Polonia decât să mă mai întorc acum la Mariupol.

Ciondăneală cu o ucraineancă

A scăpat cu hainele de pe ea și cu un ghiozdănel micuț pe care îl poartă în spinare. Refuză politicos cartelele de telefonie de la voluntari, „dați la tineri, eu nu mă pricep cu d-astea”. Începe o discuție cu o etnică ucraineană de lângă ea, trecută, de asemenea, de 70 de ani. Cele două refugiate încep să se foiască la un moment dat. Ne dăm mai aproape ca să auzim. E o scenă măruntă, din noua existență a unei Europe care primește 3,5 milioane de refugiați, fiecare cu amintirile, dar și cu amărelile și conflictele sale interioare. 

M* îi spune celeilalte femei că, din 2014, nu i-au plăcut nici soldații ucraineni, așa cum nu i-au plăcut acum rușii. „Ucrainenii veneau în 2014 pe acolo cu mașinile, făceau ture, se uitau urât la noi, mai ales dacă le vorbeam în rusă. Nici ei nu erau sfinți. Bine, n-am avut probleme cu ei. Dar nu îmi plăceau. Nici de aia a voastră cu părul în cosițe (n.r. – Iulia Timoșenko) nu îmi plăcea. Eu ce să fac, dacă sunt născută unde sunt născută?”.

Da, dar nu ei te-au bombardat. Putin te-a bombardat!”, răspunde cealaltă septuagenară, care pleacă furioasă. 

Însă consecințele finale sunt cele lămuritoare, spune, simplu, femeia de 73 de ani: „Noi toți, ucraineni și ruși, ne înțelegeam așa de bine înainte. Nu aveam nicio problemă. Stăteam unii lângă alții și la cozi, și la petrecere. Acum stăm doar la cozi”.

sursa: www.libertatea.ro

Cireșele au ajuns să se vândă la bucată, în Londra. Prețul exorbitant al acestora, dezvăluit de o româncă din Marea Britanie

Într-o perioadă în care prețul cireșelor a devenit subiectul glumelor pe rețelele de socializare din România, o româncă stabilită în Marea Britanie a reușit să stârnească un val de surprindere cu informațiile sale. Aceasta a făcut o postare recentă în care a dezvăluit prețul exorbitant cu care se vând acestea în Londra. 

Inițial, discuția a pornit pe o pagină de socializare dedicată diasporei, unde o femeie a descris că a văzut pe internet cum o altă doamnă s-a plâns că în România cireșele sunt cele mai scumpe și că țara este printre cele mai costisitoare din acest punct de vedere. Dorind să verifice această afirmație, românca din Londra a căutat informații și a descoperit o realitate mult mai dură.

Conform informațiilor de la cumpărători, prețurile la cireșe în România variază între 25 de lei pe kilogram la comercianții de pe marginea drumului și 60 de lei kilogramul în piață, cu un preț mediu situat undeva între aceste extreme. Cu toate acestea, prețurile din capitala britanică, au luat-o razna total, spune românca din diaspora.

„Am văzut zilele trecute pe net o doamnă care se plângea că în România sunt cele mai scumpe cireșe și că România e cea mai scumpă țară…
De curiozitate, am căutat și am aflat că, în țară, cireșele de mai se vând cu 60 de lei în supermarketuri și cu 25-30 de lei la comercianții de pe marginea drumului dintr-o comună ploieșteană…”, scrie pentru început femeia.

Robert F. Kennedy Jr., candidat la alegerile prezidenţiale din SUA, a afirmat că un vierme i-a intrat în creier şi i-a mâncat o parte
În timp ce costurile pot părea ridicole în România, o scurtă vizită la celebrul Harrods din centrul Londrei arată că situația poate fi mult mai exagerată. Românca a adus la lumină faptul că la Harrods, prețul unei singure cireșe poate atinge vârful de aproximativ 17-18 lei, sau chiar mai mult. De asemenea, dacă ar dori să achiziționeze un kilogram întreg, ar trebui să facă un efort financiar masiv de aproximativ 900 de lei.

„La „piața” noastră din incinta Harrods (centrul Londrei), să vedeți aici cum stau treburile… Din păcate, nu avem o poză recentă să vă arătăm, dar vă spunem sub cuvânt de onoare: la Harrods e aproximativ 3 lire sterline doar o singură cireașă! Adică vreo 17-18 lei! Iar prețul pe kilogram e fix 165 de lire sterline (zilele acestea).
Fotografia atașată arată prețul din august, anul trecut, în vârf de sezon, cum s-ar spune, când prețul este la cel mai scăzut nivel. Era atunci 150 de lire sterline kilogramul… sau doar 5.40 lire sterline dacă voiai să cumperi două cireșe!”, spune ea pentru Anunțul UK.

Acest cost, deși atât de exagerat încât pare desprins din altă lume, este doar unul dintre aspectele cu care locuitorii din Londra sunt nevoiți să se confrunte, în special în timpul sezonului cireșelor, când prețurile sunt la apogeu.

sursa

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Grosu, despre situația din stânga Nistrului: ”Tot ce consumă ei acum e importat prin hotarul cu România”
Articolul anterior
Oligarhul rus care deține Spartak Moscova susține că și-a pierdut 99% din avere
Articolul următor