Mata Hari-cea mai sexy spioană din toate timpurile. Vezi istoria ei de viață

Margaret Gertrude Zele sau Mata Hari putea seduce orice bărbat din lume cu erotismul ei, însă a plătit cu viața pentru unica sa iubire.

separator

Margaret Gertrude Zele s-a născut în data de 7 august 1876 în orașul Leewarden, din Olanda. A fost crescută și educată doar de mama sa, deoarece tatăl părăsie familia. Câțiva ani mai târziu, mama ei s-a îmbolnăvit și a murit, iar Margaret a rămas orfană. Unele persoane ar fi fost disperate, aflându-se într-o așa situație, dar nu în cazul ei. Aceasta și-a continuat studiile, iar după absolvire, s-a angajat ca profesoară la o școală din oraș. Fiind o femeie frumoasă, Margaret l-a cucerit din prima pe directorul școlii și astfel a început relația amoroasă dintre cei doi. Doar că, administrația și colegii acestora au aflat de idila lor, iar tânăra profesoară a fost nevoită, să demisioneze.Mai târziu, s-a măritat cu un ofițer naval și a plecat în localitatea Java, Indonezia, unde tânăra soție a început o nouă viață. De asemenea, acolo, a auzit pentru prima dată numele de Mata Hari, care înseamnă „ochiul zilei”.
A învățat repede limba și dansurile locale, a născut doi copii, însă, care au murit la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit. Întorși în Olanda, din mai multe motive, cuplul a decis să divorțeze. În cele din urmă, Margaret Gertrude Zele și-a schimbat numele în Mata Hari. În anul 1905, aceasta s-a mutat în capitala Franței, unde a început să lucreze ca dansatoare. Arta ei de seducție a dat naștere termenului „femme fatale”, ce înseamnă femeie fatală. Iar în una din prestații, a dansat aproape goală, ceea ce a stârnit multe bârfe în jurul ei. Margaret a avut mulți amanți, dintre care majoritatea erau ofițeri. După izbucnirea Primului Război Mondial, acest stil de viață avea, însă, să o ruineze. De aceea, Mata Hari a decis să se întoarcă în Olanda, la Haga, unde a vrut să trăiească liniștit alături de bărbatul pe care îl iubea. Dar, nu a fost așa să fie, deoarece ofițerul a fost trimis la război, unde a fost rănit și internat într-un spital din Franța. Margaret a aflat despre aceasta, însă, pentru a ajunge la spitalul din Franța a avut nevoie de o viză. Atunci, în schimbul acesteia, autoritățile i-au propus, să devină spionă în Germania. Dorul de iubit era atât de mare încât femeia a acceptat oferta. Ulterior, francezii au susținut că, Mata Hari obținuse informații secrete despre armata Franței, prin intermediul ofițerilor, pe care îi cucerise. Cert este, că a fost denunțată autorităților franceze în anul 1917, când se întorsese la Paris pentru a-i transmite unui ofițer german, informații contra plată despre dispunerea francezilor. Atunci, a fost arestată, judecată și condamnată la moarte pentru înaltă trădare de patrie. Probabil că adevărații vinovați pentru numărul uriaș de victime de pe front au fost generalii incompetenți, însă, era mai simplu să găsești un străin care putea fi transformat în țap ispășitor. La rândul lor, germanii au crezut că Mata Hari îi trădase, suspectând-o de a fi agent dublu. Cel mai probabil, ea a transmis doar frânturi inofensive de zvonuri. Mata Hari a fost executată la data de 15 octombrie 1917. Aceasta avea doar 41 de ani.

Sursa: historia.ro

De ce sărbătoresc catolicii şi ortodocşii Paştele pe aceeași dată în acest an?

În 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc, de obicei, în zile diferite din cauza diferențelor dintre calendarele pe care le folosesc cele două Biserici și a modalităților de calcul ale datei Paștelui.

De ce ortodocșii și catolicii serbează Paștele la date diferite, în general

În timp ce Biserica Catolică folosește calendarul gregorian, introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, pentru a corecta erorile acumulate în calendarul iulian (folosit anterior), Biserica Ortodoxă se ghidează în continuare după calendarul iulian, mai bine spus după o variantă revizuită a acestuia, care este cu aproximativ 13 zile în urma calendarului gregorian.

Data Paștelui este stabilită în funcție de echinocțiul de primăvară ca fiind prima duminică după prima lună plină. În Biserica Catolică, echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie (conform calendarului gregorian). În Biserica Ortodoxă, echinocțiul de primăvară este calculat tot pe 21 martie, dar conform calendarului iulian, ceea ce corespunde cu data de 3 aprilie în calendarul gregorian.

O altă diferență este că, în tradiția ortodoxă, Paștele nu poate fi sărbătorit înainte sau în același timp cu Paștele evreiesc (Pesah), în timp ce Biserica Catolică nu ține cont de această regulă.

Aceste discrepanțe duc la date diferite pentru Paștele catolic și cel ortodox, deși uneori, cele două sărbători pot coincide. Așa cum se va întâmpla acest an, în 2025.

Halterofilul Danu Secrieru a devenit vicecampion european

Performanță uluitoare a halterofilului moldovean Danu Secrieru. Sportivul de numai 17 ani a cucerit 3 medalii la Campionatele Europene de seniori, competiție ce se desfășoară la „Chișinău Arena” din capitala Republicii Moldova.

Danu Secrieru a concurat în categoria de greutate de până la 55 de kilograme. Sportivul originar din Ungheni s-a clasat pe locul 3 în primul concurs, la stilul „smuls”, cucerind medalia de bronz. Cel mai bun rezultat al său a fost 110 kilograme. Medalia de aur i-a revenit turcului Harun Algul, iar cea de argint a fost adjudecată de românul Cristian Marian Luca.

Danu a făcut senzație și în cel de-al doilea exercițiu, stilul „aruncat”. Moldoveanul a fost în cărți pentru a cuceri medalia de aur, însă nu a putut ține pasul cu bulgarul Angel Rusev. Cel mai bun rezultat a lui Secrieru a fost 135 de kilograme, iar Rusev a ridicat deasupra capului 141 de kilograme.

Pe locul 3 la stilul „aruncat” s-a clasat georgianul Ramini Șamilișvili. Cu un total de 245 de kilograme, Danu Secrieru s-a clasat pe locul 2 în clasamentul general. Campion european absolut a devenit Angel Rusev, care a totalizat 246 de kilograme. Podiumul a fost completat de Ramini Șamilișvili. Cei 5 medaliați au fost premiați de legendarul Tudor Casapu, campion olimpic în 1992 la Barcelona.

Danu Secrieru a avut rezultate senzaționale la nivel de juniori, iar acum a impresionat și la seniori.

16.600 de lei adunați la atelierul de lumânări organizat de CCF

13 femei s-au reunit la atelierul de lumânări decorative, organizat de Elena Băncilă și prietenele sale. Evenimentul a avut loc la Kasandruta, un spațiu cald și plin de lumină, și a fost susținut cu generozitate de Inga Taran, fondatoarea NICALIN decor.

Participantele au învățat să creeze lumânări decorative unice, într-un atelier în care fiecare gest de dăruire a contat, iar din energia și solidaritatea lor s-au adunat 16 600 de lei, sumă care va fi direcționată integral către CCF Moldova, pentru sprijinirea copiilor din familii aflate în dificultate.

„Am visat la acest moment și iată că s-a întâmplat. Fiecare lumânare creată azi a fost mai mult decât un obiect – a fost o rază de speranță. Mă emoționează profund să văd câtă bunătate există în jurul nostru când ne unim pentru o cauză frumoasă”, a declarat Elena Băncilă, inițiatoarea evenimentului.

Participantele au plecat nu doar cu câte o lumânare realizată de ele, ci și cu un sentiment profund de împlinire și recunoștință. Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că atunci când femeile se unesc pentru o cauză, se pot aprinde adevărate flăcări de speranță.

Felicitări CCF pentru așa eveniment frumos!

Imagini care arată cum trăiește clasa de mijloc în diferite țări
Articolul anterior
Ce școli frecventează copiii vedetelor de acasă?
Articolul următor
Close menu