Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru R. Moldova.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2023/11/image-235.png)
”Zi importantă pentru viitorul Moldovei – Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi. E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări
Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Republica Moldova în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară.”, a scris președintele, în urmă cu puțin timp, pe pagina sa de Facebook.
Astăzi, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina și R. Moldova. Potrivit Raportului Comisiei Europene privind extinderea UE, decizia finală urmează să fie luată în luna decembrie la summit-ul Consiliului UE.
Despre acest lucru a anunțat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, care au recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru Georgia privind aderarea la UE.
„După 10 ani, astăzi este o zi istorică, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile cu Ucraina și R. Moldova. La fel ca și Ucraina, R. Moldova a depus eforturi semnificative de reformă, de exemplu în justiție și în lupta cu corupția și crima organizată”, a declarat Ursula von der Leyen.