Mesajul Mitropolitului Vladimir la un an de război: ,,Rugați-vă neîncetat, până va amuți și ultima armă”

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate pentru poporul ucrainean, la un an de la declanșarea războiului în Ucraina.

Imagini inedite cu Mitropolitul Vladimir, care împlinește 70 de ani -  Stiri.md

„Iubiți întru Hristos frați și surori din Ucraina,

Deja de un an de zile, țara voastră și inimile noastre ale tuturor sunt răvășite de un război crunt și nedrept, în care au fost pierdute nenumărate vieți omenești și au fost distruse fără milă atâtea și atâtea orașe și sate.

Încă din prima zi și de la întâiul glonț tras, Biserica Ortodoxă din Moldova, în toată plinătatea ei – slujitori și credincioși, a început să se roage pentru pace și liniște pe pământul Ucrainei și pentru înțelepciunea și discernământul tuturor celor de care depinde încheierea acestui sângeros conflict. Iar odată cu rugăciunile către Domnul, mănăstirile, bisericile și casele noastre, s-au deschis larg pentru cei care au lăsat totul în urmă, fugind din calea războiului și căutând adăpost și mângâiere în țara noastră.

A fost un an în care am văzut atâta suferință și atâta nedreptate, încât ar mișca și pietrele, dar mai ales inima și conștiința oricărui om care se consideră creștin. Și cu atât mai mult am rămas profund impresionați de jertfelnicia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care în frunte cu dragul nostru confrate, Preafericitul ei Întâistătător, Părintele Mitropolit Onufrie, își înfăptuiește cu deplină bărbăție și patriotism lucrarea de păstorire a poporului ucrainean, în pofida tuturor încercărilor, nedreptăților și hulei prin care trece în această cumplită vreme.

Dragii noștri, oricât de grea ar fi încercarea războiului, oricât de puternici și de feroce ar părea cei care vin cu sabie, să nu cădem pradă disperării și să luăm aminte că nimeni și nimic nu este mai presus decât voia și mila Bunului Dumnezeu! Așadar „Rugați-vă neîncetat” (I Tesaloniceni, 5:17), uniți-vă în jurul Sfintei voastre Biserici Ortodoxe și a vrednicului ei Arhipăstor și cereți cu smerenie și nădejde Domnului să dăruiască din nou pace și liniște pământului și caselor voastre, tot așa cum și noi vom cere necontenit aceleași neprețuite binecuvântări de la Mântuitorul, până nu va amuți și ultima armă.

Dumnezeu să-i ierte pe cei căzuți și să-i întărească și să-i lumineze pe cei vii!”, se arată în mesaj. 

Astăzi, 24 februarie 2023, se împlinește un an de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

#usideschise- Radu Cheltuială:lansarea iTicket în România, cum să dai mită acasă, vânzarea bunurilor
Articolul anterior
20 de ambulanțe noi, repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din țară
Articolul următor