Mesajul preşedintelui Franței Emmanuel Macron transmis cetăţenilor moldoveni înainte de turul II al alegerilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că „drumul Europei este cel al libertăţii şi al democraţiei” într-un mesaj adresat „cetăţenilor moldoveni” care îşi aleg preşedintele duminică, având de făcut o alegere crucială între un lider prooccidental şi un candidat care face apel la restabilirea legăturilor cu Moscova, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„În acest moment decisiv pentru Moldova şi odată cu el, pentru Europa noastră, vreau să transmit cetăţenilor moldoveni un mesaj de curaj şi speranţă. Calea Europei este cea a libertăţii şi a democraţiei, fundamentele unui viitor comun. Uniţi suntem mai puternici”, a scris şeful statului francez pe X.

Dans ce moment décisif pour la Moldavie et avec elle, pour notre Europe, je veux adresser aux citoyens moldaves un message de courage et d’espoir.La voie de l’Europe est celle de la liberté et de la démocratie, les fondations d’un futur partagé.Unis nous sommes plus forts.— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 1, 2024

În turul doi al alegerilor de duminică se confruntă preşedinta în exerciţiu Maia Sandu, de care Emmanuel Macron este apropiat, şi Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani, susţinut de socialiştii proruşi.

Maia Sandu a câştigat primul tur al scrutinului (42,49%), iar Stoianoglo s-a situat pe locul doi (25,95%). Stoianoglo mizează pe „reportarea” voturilor de la mai mulţi candidaţi mai mici. Ei invocă în special riscul de a fi atraşi într-un conflict armat cu Moscova şi de a avea aceeaşi soartă ca Ucraina.

În contextul în care referendumul privind aderarea R. Moldova la UE desfăşurat în urmă cu zece zile şi câştigat la limită de tabăra proeuropeană (50,35%) a fost afectat de nereguli şi dezinformare, Rusia este acuzată de ingerinţă în procesul electoral, acuzaţii pe care Kremlinul le respinge ferm.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Ajunul Sfântului Vasile cel Mare! Tradiții și obiceiuri de Anul Nou pe vechi

Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și Sfântul Vasile. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial!

Noaptea dintre 13 și 14 ianuarie se mai numește și Revelion pe stil vechi sau seara Sfântului Vasile. În această noapte se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. O altă tradiție spune că pe Iisus Hristos îl cheamă de fapt Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.

În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a merge cu plugușorul și ura de belșul și voie bună.

Anul Nou aduce, mai mult ca niciodată, speranţa de vindecare și înnoire, după doi ani în care omenirea a trecut printr-o experiență fără precedent în ultimul secol. Trecerea într-un nou an pe stil veechi este însoţită, în ţara noastră, de anumite ceremoniale care cuprind obiceiuri, tradiţii ori datini din vechime, cu precădere în zonele rurale, a căror semnificație străveche este tocmai aceasta: invocarea unui timp al înnoirii și al refacerii.

În sate, cete de flăcăi se pregătesc pentru „urat”, respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ”mascații”.

Se obișnuiește ca mascații să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmițează, iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou își intră în drepturi. 

Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

Accident grav în apropiere de Ialoveni: Un autobuz s-a ciocnit cu o mașină

Un autobuz și un automobil s-au lovit violent pe șoseaua Ialoveni-Hîncești. Accidentul s-a produs astăzi, în jurul orei 08:03, scrie breakingnews.md.

Ofițerul de presă al IP Ialoveni, Mariana Didenco, ne-a comunicat că oamenii legii se află la fața locului pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

Revenim cu detalii.

Prințul Harry și Meghan Markle primesc victimele incendiilor din California, în casa lor din Montecito. Ducii de Sussex ar putea fi și ei evacuați din cauza flăcărilor

Prințul Harry și Meghan Markle locuiesc, de aproximativ cinci ani, în Montecito, de când au decis să se retragă din Familia Regală a Marii Britanii. La scurt timp după ce statul California a fost cuprins de flăcări, ducii de Sussex au decis să primească victimele, în propria locuință, deși ar putea fi și ei evacuați, scrie protv.ro.

Din cauza incendiilor din California, care continuă să izbucnească necontrolat, Meghan și Harry ar putea fi nevoiți să plece din casa din Montecito, împreună cu cei doi copii ai lor. Zona în care ducii de Sussex locuiesc este considerată zonă cu „risc ridicat de incendiu”, fiind în vigoare avertismente de întrerupere a curentului electric.

Meghan și Harry primesc, în casa lor, victimele incendiilor din California
Meghan Markle și prințul Harry au anunțat că vin în sprijinul persoanelor afectate de incendiile din California și au decis să găzduiască, o perioadă, persoanele care au nevoie de adăpost.

Ziua Ușilor Deschise la Centrul de Fertilitate și FIV Medpark
Articolul anterior
Un tânăr de 22, sub influența drogurilor, conducea prin Măgdăcești
Articolul următor