Microbuz din Moldova, implicat într-un grav accident în Bulgaria

Un microbuz din Republica Moldova a fost implicat într-un accident rutier, în Bulgaria.

Microbuz din Moldova, implicat într-un accident în Bulgaria: Sunt răniți

Accidentul s-a produs în apropiere de orașul Pitulicek, transmite echipa.md.

Din spusele martorilor, șoferul, care conducea un vehicul înmatriculat în Vulcănești, avea viteză excesivă. 

Acesta se deplasa pe un drum unde, cu numai două săptămâni în urmă a fost instalat un sens giratoriu.

Prin urmare, vehiculul a distrus bariera de protecție din beton, apoi, a zburat în șanț. Șoferul și pasagerii au fost duși la spital. Alte circumstanțe se stabilesc.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, mesaj pentru Ucraina: „Reduceţi tonul şi semnaţi acel acord”

Casa Albă a continuat joi să facă presiuni în dorinţa sa de a pune capăt conflictului dintre Rusia şi Ucraina, îndemnând Kievul să îşi limiteze criticile şi să semneze rapid un acord cu privire la cedarea mineralelor ţării, promovat de preşedintele american Donald Trump, relatează Reuters, citat de digi24.ro

„Trebuie să reducă tonul, să analizeze cu atenţie şi să semneze acest acord”, a declarat Mike Waltz, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, într-un interviu acordat Fox News.

Având în vedere tot ceea ce Statele Unite au făcut pentru Ucraina, retragerea Kievului din acordul privind mineralele şi criticile faţă de modul în care Trump desfăşoară negocierile de pace sunt pur şi simplu inacceptabile, a declarat Waltz,

Comentariile lui Waltz vin la o zi după ce Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut schimb de reproşuri dure, Trump numindu-l pe Zelenski dictator, iar Zelenski spunând că preşedintele american trăieşte într-o bulă de dezinformare şi preia punctele de vedere de la Moscova, notează Reuters, citată de News.ro.

Cu toate acestea, Waltz consideră că diferenţele dintre SUA şi Ucraina nu sunt ireconciliabile. „Preşedintele a spus, de asemenea, cât de mult iubeşte poporul ucrainean”, a menţionat el.

Liderii ucraineni şi europeni au protestat pentru că au fost excluşi din negocierile de pace începute la Riad de ruşi şi americani după ce Trump şi omologul rus Vladimir Putin au vorbit la telefon săptămâna trecută. Însă Waltz a negat că aliaţii Statelor Unite şi Ucraina nu au fost consultaţi.

Trump, înfuriat că Zelenski a refuzat să semneze documentul în termenii propuşi de Washington

„Există un termen pentru asta în diplomaţie. Se numeşte shuttle diplomacy (navetă diplomatică), pentru că aducerea tuturor la masă deodată nu a funcţionat în trecut”, a explicat el. „Aşa că am angajat o parte, am angajat cealaltă parte şi apoi vom avea un proces care va merge mai departe sub îndrumarea şi conducerea preşedintelui Trump”, a precizat Mike Waltz.

Între timp, trimisul lui Donald Trump pentru Rusia şi Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, se află de miercuri la Kiev şi urmează să se întâlnească joi cu preşedintele Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte acordul pentru mineralele rare ucrainene, Trump l-a trimis săptămâna trecută la Kiev pe secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, cu un proiect de acord care, potrivit presei, ar fi impus Ucrainei să plătească SUA o parte din PIB mai mare decât despăgubirile impuse Germaniei în temeiul Tratatului de la Versailles din 1919, semnat la sfârşitul Primului Război Mondial. Deşi accesul la resursele minerale acordat SUA a fost ideea lui Zelenski, preşedintele ucrainean a refuzat să semneze documentul în termenii propuşi de Washington, ceea ce a provocat furia lui Trump.

Acordul prevedea o compensaţie de 500 de miliarde de dolari pentru ajutorul de 175 de miliarde de dolari acordat de SUA începând din 2022, suma fiind valorificată prin drepturi exclusive „în perpetuitate” asupra unei serii de resurse şi infrastructuri. „Eu apăr Ucraina, nu pot să vând ţara. Asta e tot”, a explicat miercuri preşedintele ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev. Ulterior, preşedintele american a declarat că va propune din nou acordul, ameninţând că altfel lucrurile nu îl vor face pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „prea fericit”.

Procuratura Anticorupție alarmată despre cazul unui om de afaceri scutit de pedeapsă penală în urma ultimelor modificări ale Parlamentului

 La 6 februarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință care reflectă direct efectele modificărilor legislative din septembrie 2024, care au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și, respectiv, au scurtat termenul de prescripție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, un om de afaceri a fost liberat de pedeapsă penală din cauza expirării termenului de prescripție, chiar dacă a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă. Deși fapta a fost comisă în decembrie 2022, înainte de modificările legislative din 2024, acestea au avut un impact direct asupra clasificării infracțiunii și asupra termenului de prescripție aplicabil.

Conform probelor prezentate în instanță de procurorii anticorupție, în perioada noiembrie – decembrie 2022, inculpatul, urmărind scopul soluționării favorabile a situației în care se aflau patru învinuiți în cauze penale de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, la acel moment fiind examinate de instanțele de judecată măsurile preventive ale acestora, i-a promis directorului adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) că-i va acorda privilegii și avantaje, ce nu i se cuvin, pentru mama acestuia, sub forma alocării unui apartament la preț preferențial într-un bloc destinat actorilor. În schimbul acestui avantaj, directorul adjunct al AAIJ urma să-i ofere informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări distribuirea cauzelor și, de asemenea, să elibereze un răspuns favorabil avocatului ce acționa în interesul unuia dintre învinuiți, în ceea ce privește încălcarea procedurii de examinare a aplicării și prelungirii măsurii preventive.

Urmărirea penală a durat 6 luni, iar examinarea în instanță a durat 1 an și 7 luni. Instanța de judecată a stabilit vinovăția inculpatului. Cu toate acestea, deși pentru infracțiunea comisă, legea în vigoare în momentul comiterii faptei prevedea o pedeapsă sub formă de închisoare până la 6 ani și o amendă până la 200.000 lei, inculpatul a fost liberat de pedeapsă penală, întrucât a fost aplicată legea mai blândă în vigoare din 7 septembrie 2024, ca rezultat expirând termenul de prescripție pentru tragerea sa la răspundere penală.

La data comiterii faptei, infracțiunea prevăzută de art. 325 alin. (1) din Codul penal era considerată una gravă (pedepsită cu până la 6 ani închisoare, termen de prescripție de 15 ani), iar la data pronunțării sentinței, ca urmare a modificărilor legislative operate prin Legea nr. 136 din 6 iunie 2024, în vigoare din 7 septembrie 2024, aceasta a fost recalificată ca o infracțiune ușoară (fiind pedepsită fără închisoare și doar cu amendă până la 75.000 lei), ceea ce a dus la expirarea termenului de prescripție (2 ani în acest caz).

Aceste modificări legislative vor continua să aducă rezultate similare și în alte cauze în care probe concrete demonstrează vinovăția pentru acte grave de corupție, dar legea permite persoanelor să scape de pedeapsă penală.

Vedeți mai jos o analiză a categoriilor de infracțiuni afectate în așa mod – recalificare de la infracțiuni deosebit de grave sau grave la infracțiuni mai puțin grave sau ușoare. Pentru infracțiuni ușoare, organul de urmărire penală are un termen limitat să descopere toate circumstanțele, există restricții la măsurile speciale de investigație care pot fi aplicate, iar persoanele condamnate riscă o amendă mică care nu acoperă nici aproape resursele statului cheltuite în documentarea infracțiunii. Atenționăm deputații în Parlament să rectifice această lacună legislativă cât mai repede, pentru a ameliora situația creată prin lege.

Sentința este cu drept de atac în ordinea recursului la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile de la pronunțarea integrală a acesteia.

Era cea mai bună! Valentina Naforniță a povestit despre cum a fost dată afară de la Colegiul „Ștefan Neaga”

În prezent, ea urcă pe scena celor mai importante Teatre de Operă din lume, însă acum aproape 20 de ani, soprana Valentina Nafornița a fost dată afară de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” de la Chișinău, din cauza banilor. Artista a povestit în premieră despre această filă a trecutului său, în cadrul videocastului „Fii cu Zina Bivol”, scrie cancan.md.

Soprana a dezvăluit că era nevoită să achite bani grei pentru a studia acolo. În paralel, ea s-a ambiționat să studieze la Universitatea Naţională de Muzică din București, unde a și fost admisă fără impedimente. Între timp, pentru că nu a achitat contractul, Naforniță a fost exmatriculată fără înștiințare.

„Am spus că nu am terminat Colegiul, dar nu că am fost exmatriculată, a fost haios, pentru că eu dădusem admiterea la București și acolo încep studiile în luna octombrie, respectiv eu am amânat un pic cu achitarea contractului, că eu eram la contract la „Ștefan Neaga” și după ce am văzut că sunt admisă, am venit să-mi iau actele, să merg la studii. Când am venit, mi s-a spus: bine că ați venit, că deja de fapt sunteți exmatriculată, că nu ați achitat contractul. I-auzi, nu mai pot eu, că nu mi-ați luat iar nuștiu câți bani. Săraca mama, săracul tata, tot se împrumutau de la bancă, că era un contract foarte mare pe vremea aia. Pentru niște oameni simpli de la țară să plătească o mie de euro. . .”

Lăsând modestia la o parte, soprana a povestit că excela încă la vremea ceea, dar asta nu o făcea favorită acolo unde-și făcea studiile.

„Când eram în Moldova eu nu eram favorita. Eu am fost cea mai bună, una dintre cele mai bune la școala muzicală și la dans. Mi se dădea să când solouri. După care la Colegiul Ștefan Neaga din anul meu eram cea mai bună, luam concursuri, dar nu am fost favorita. Niciodată nu mi-a trebuit și nici acum nu-mi trebuie validarea cuiva.”

Îmbulzeală la piața din Bălți. Carnea de miel a ajuns să coste 120 de lei
Articolul anterior
Video. Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Articolul următor
Close menu