Micuța Aya, născută în ruinele din cutremur și rămasă singură pe lume, și-a găsit o familie. Cine a adoptat-o și ce nume nou a primit

Micuța Aya, fetița născută sub dărâmăturile casei sale din Siria, a rămas singură pe lume după ce toți membrii familiei și-au pierdut viața în cataclism. După o perioadă de incertitudine în care au existat tentative de răpire a copilului-miracol, Aya a ajuns în mijlocul unei familii.

Când salvatorii au găsit-o sub dărâmături, Aya era încă legată prin cordonul ombilical de mama ei, care nu a supraviețuit cutremurului.

Salvatorii i-au pus micuței  numele Aya- „miracol” în limba arabă- după ce toată planeta a fost emoționată de povestea ei cutremurătoare.

Fetița născută sub dărâmături în Siria, după primul cutremur devastator din Turcia, a fost în pericol în primele zile de viață să fie răpită de grupări interesate de potențialul financiar al unui caz emoționant.

Aya a fost adoptată de mătușa și unchiul ei

După ce cutremurul din 6 februarie i-a răsturnat casa și i-a ucis întreaga familie apropiată, Aya a fost adoptată de mătușa și unchiul ei și a primit un nou nume în onoarea regretatei sale mame.

Tragedia familiei distruse a avut loc în orașul Jinayris, din nordul Siriei, dar unele rude de gradul doi au supraviețuit seismului masiv de 7,8 grade.

Ce nume nou a primit Aya

Nou-născuta a fost externată sâmbătă de la spital după ce un test ADN a confirmat că mătușa ei este o rudă de sânge.

Mătușa și unchiul ei i-au dat numele Afraa, după răposata ei mamă. Când a ajuns pentru prima dată la spital, personalul de acolo a numit-o Aya – adică „un semn de la Dumnezeu” sau miracol în limba arabă.

Aya a fost în pericol să fie răpită 

Imediat după ce a fost extrasă dintre betoane, Aya a ajuns într-o stare precară la spital, iar medicii au reușit să o stabilizeze.

„A ajuns luni într-o stare atât de proastă, avea lovituri, vânătăi, era rece şi abia respira”, a declarat medicul pediatru care a preluat-o inițial. 

Acum micuța Aya a fost mutată într-o „locație sigură” de către o autoritate sanitară din Siria, a informat  BBC News.

Direcția de Sănătate Afrin a luat această măsură de precauție pentru a o proteja pe fata, Aya, de posibile răpiri și fraude de adopție, a declarat o sursă pentru BBC.

Detalii despre nou familie a micuței Aya

„Acum este unul dintre copiii mei”, a declarat unchiul și tatăl ei adoptiv, Khalil al-Sawadi, pentru Associated Press.

În timp ce vorbea cu reporterii, unchiul ei Sawadi o ținea pe Afraa învelită într-o pătură roz într-un braț. În celălalt braț, învelit într-o pătură albastră, era propriul său nou-născut, Ataa, care s-a născut la trei zile după cutremur.

„Nu voi face diferența între ea și copiii mei”, a mai spus el. Tatăl, care are alți șase copii împreună cu soția sa, Hala, a spus că nepoata sa nou-născută a păstrat vie amintirea rudelor lor decedate.

În seism și-au pierdut viața Afraa Mleihan, soțul ei, Abdallah, și ceilalți patru copii ai lor. „Această fată înseamnă atât de mult pentru noi pentru că nu a mai rămas nimeni din familia ei în afară de acest copil. Ea va fi o amintire pentru mine, pentru mătușa ei și pentru toate rudele noastre din satul mamei și tatălui ei”, a declarat Sawadi pentru Reuters.

Sawadi fusese chemat să identifice o femeie moartă, verișoara soției sale, Afraa, când au descoperit fetița nou-născută. Sawadi a spus că a scos un brici din buzunar pentru a tăia cordonul ombilical înainte de a preda copilul altui văr, care a dus-o de urgență la spital.

sursa

40 de elevi, premiați în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie

40 de elevi și eleve au fost premiați astăzi în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie, desfășurată în perioada 09 – 11 mai, la Liceul Teoretic „N. Gogol” din Chișinău.

Învingătorii competiției sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Anenii Noi, Bălți, Căușeni, Chișinău, Fălești, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru performanța demonstrată în cadrul competiției.

Olimpiada Republicană la Geografie a fost organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

✅La ediția din acest an a olimpiadei au participat 169 de elevi ai claselor IX-XII, delegați din toate raioanele și municipiile republicii. Lista premianților poate fi accesată aici.

Rudele Anei-Maria rup tăcerea: au aflat despre dispariție de la colega din cămin. Suspiciuni asupra iubitului

Rudele Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută și ucisă cu bestialitate, telefonul fetei nu a fost găsit până acum. Totodată, potrivit ei, nici iubitul tinerii nu prea vrea să discute cu familia ei și nu îi permitea să interacționeze cu apropiații. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Femeile nu tac” cu Adrian Prodan, transmite realitatea.md.

Femeia a început să își sune fiica, dar telefonul ei era deconectat, iar ea nu înțelege nu a aflat de la iubitul tinerei despre faptul că Ana-Maria e de negăsit. Totodată, aceștia bănuiesc că șoferul era pregătit pentru crimă.

„Eu cred că el (n. red.: iubitul tinerei) se cunoaște cu acest bărbat de la penitenciarul în care au lucrat împreună. Ion lucra într-o parte și șoferul în altă parte. Cred că de acolo și se cunosc. Nu știu dacă Ana-Maria îl cunoștea pe șofer”, a povestit mama fetei.

Poliția deocamdată nu a relatat prea multe detalii rudelor, iar mama Anei-Maria susține că bărbatul nu i-ar fi permis fiicei sale să interacționeze cu familia, declarând că apropiații săi consumă alcool, iar acum și el ar refuza să discute cu aceștia.

Mătușile Anei-Maria, însă, susțin că iubitul ei ar fi avut datorii, iar fata ar fi fost urmărită.

Totodată, mama tinerii afirmă că se teme de o eventuală vizită a fratelui principalului suspect.

Ana-Maria, o tânără gravidă din Orhei, de doar 19 ani, a dispărut pe 12 aprilie. S-a stabilit că tânăra urcase într-o mașină de ocazie, iar șoferul a fost reținut și refuza să colaboreze cu ancheta.

În cadrul perchezițiilor în casa individului au fost găsite mai multe lucruri care aparțineau unor femei necunoscute. Poliția a rugat femeile care l-au cunoscut vreodată în circumstanțe dubioase, să anunțe oamenii legii.

Ana-Maria a fost găsită fără suflare pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de kilometri de localitatea unde avea casă bărbatul.

Prăbușirea blocului de locuințe din orașul rus Belgorod: 15 morți și peste 20 de răniți

Salvatorii au încheiat operațiunile de căutare și de curățare a resturilor de la locul prăbușirii unei porțiuni dintr-un bloc de apartamente din Belgorod, a informat Ministerul rus pentru Situații de Urgență. 17 persoane au fost salvate, iar 15 au murit.

Prăbușirea s-a produs în dimineața zilei de duminică, 12 mai. În această zi, Ministerul Apărării a anunțat distrugerea rachetelor peste Belgorod. Fragmente ale uneia dintre obuze au căzut pe o clădire de locuințe.

După cum s-a afirmat, Ucraina a lovit cu rachete Tochka-U, obuze ale sistemului de lansare multiplă Vampire și Vilkha MLRS, scrie kommersant.ru.

Toate cele 10 etaje s-au prăbușit într-una dintre cele opt intrări, care adăposteau 40 de apartamente. Ferestrele de la intrările vecine au fost sparte. În timp ce era curățat molozul, acoperișul s-a prăbușit. Trei salvatori au fost răniți. Autoritățile regionale, târziu în seara zilei de 12 mai, au raportat că 20 de persoane au fost rănite în prăbușirea clădirii.

Premierul Recean, despre anunțul cu privire la intenția Rusiei de a prelua controlul asupra Aeroportului Chișinău: „Suntem pregătiți pentru diferite scenarii”
Articolul anterior
”Platformă de investiții” cu câștig rapid! Cum un individ i-a păcălit de 2,5 milioane lei pe un contabil-șef și un medic-șef
Articolul următor