Mii de locuri rezervate în hotelurile din țară de către oaspeții europeni, invitați la Summitul Comunității Politice Europene

Oaspeții Summitului Comunității Politice Europene vor simți din plin ospitalitatea moldovenilor la hotelurile din țară.

CODRU HOTEL CHISINAU 4* (Moldova) - de la RON 443 | HOTELMIX

În perioada desfășurării evenimentului, unitățile de cazare vor găzdui câteva mii de vizitatori veniți în Moldova – lideri politici, delegații diplomatice și jurnaliști străini din 47 de state. Unele hoteluri au deja toate camerele rezervate, iar altele sunt pe ultima sută de metri privind confirmările, informează organizatorii Summitului.

Zinaida Jarcuțchi, administratoare hotel: „Suntem suprasolicitați. Noi am închis anunțurile pe toate site-urile de rezervări și am lăsat camerele anume pentru Summit. Dacă am fi lăsat anunțurile de cazare deschise pe site-urile prin care primim rezervări, atunci puteam caza încă trei hoteluri. Aproximativ 50% din camerele hotelului deja sunt rezervate de către cei ce vor participa la Summit. Sunt rezervări din câteva țări și așteptăm să ne confirme și ambasadele.”

Bucate tradiționale servite oaspeților europeni

Gazdele le promit oaspeților internaționali mai multe delicii culinare și meniuri variate. Printre bunătăți nu au ezitat să includă și bucate tradiționale, astfel încât vizitatorii să descopere și cultura gastronomică a țării noastre.

Zinaida Jarcuțchi, administratoare hotel: „Am planificat vreo 20 de feluri de mâncare caldă – crenvurști (mic dejun englezesc), cartofi, fasoliță, plăcințele ca la mama acasă și multe altele. Am adaptat meniurile noastre, astfel încât, pe lângă ceea ce se oferă, de obicei, prin hoteluri în Europa, să adăugăm și câteva elemente naționale.”

Pentru ca vizitatorii să se simtă în siguranță, autoritățile au efectuat mai multe controale de verificare a calității în baruri, restaurante și hoteluri. Gazdele promit că vor depune toate eforturile necesare pentru a le spune așa cum se cuvine „Bun venit în Moldova!” oaspeților internaționali.

Irina Coiceva, administratoare hotel: „Noi am avut mai multe controale, inclusiv de la ANSA. Totul va fi în siguranță. Le vom oferi vizitatorilor un mic dejun de tip bufet suedez. Desigur, vom fi deschiși dacă vor exista solicitări speciale din partea oaspeților. Vom face tot posibilul ca ei să rămână mulțumiți. Îi așteptăm cu drag!” 

Summitul EPC va încuraja dezvoltarea industriei ospitaliere 

Evenimentele internaționale de o asemenea anvergură pun în mișcare industria ospitalieră din Republica Moldova. Experții estimează că hotelurile, restaurantele și barurile din țară vor avea încasări suplimentare în această perioadă. 

Stas Madan, director de program „Mediu de afaceri și IMM”, Expert-Grup: „Nu putem exclude și beneficiile economice imediate ale acestui eveniment. Estimativ, reieșind din numărul de delegați și jurnaliști străini care vor fi prezenți în contextul acestui eveniment, aproximativ 1.500-2.000 persoane, firmele de la noi, în special sectorul HoReCa, vor avea vânzări suplimentare între șase și 10 milioane de lei.”

Potrivit datelor statistice, în țara noastră sunt în total aproape 300 de hoteluri gata să își întâlnească oaspeții. Numărul camerelor existente în unitățile de cazare este de peste 8.000, iar numărul de locuri – de aproape 25.000. 

Despre Summitul Comunității Politice Europene

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și de a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Volodimir Zelenski spune că rușii se pregătesc de „o nouă ofensivă”: ,,Ne aflăm în fața unei noi etape a războiului”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainska Pravda, potrivit digi24.ro.

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a declarat Zelenski.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a spus liderul de la Kiev cadeţilor ucraineni.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, vineri, Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a mai spus Zelenski.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea.

Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Un adolescent român, erou la 16 ani. A reușit să prevină o crimă în Italia

Un adolescent de origine română va fi decorat de către președintele Republicii italiene. Băiatul a ascultat involuntar o convorbire telefonică, a recunoscut gravitatea situației și a reușit să prevină o crimă, alertând imediat autoritățile.

Un român, erou la 16 ani: A reușit să împiedice o crimă în Italiafoto: adevărul.ro

„Suntem foarte fericiți: inițial am crezut că este o glumă, o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Palatului Quirinale: recunoașterea va fi înmânată pe 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu este o mare onoare și suntem mândri”, a spus Ramona Rosemari Lascu, mama băiatului, transmite adevărul.ro.

Acesta nu va acorda interviuri, pentru că este minor. 

Ramona Rosemari Lascu este mândră de fiul ei, Emanuele Nicola Affaticati, care a fost distins cu titlul „Alfiere della repubblica” pentru curajul său în a contracara planurile unui bărbat de a-și ucide fosta parteneră, în decembrie 2022. 

Întorcându-se de la școală cu un tren regional, Emanuele a fost martor la o convorbire telefonică sinistră. Un alt pasager, care vorbea în limba română, declara hotărât că se îndreaptă spre fosta lui iubită cu intenția de a o ucide. Cu promptitudine și înțelepciune, Emanuele a înțeles că situația este gravă și a alertat autoritățile, ceea ce a dus la arestarea bărbatului și la prevenirea unei tragedii iminente. 

Mama tânărului spune că povestea „datează de acum un an și jumătate și nu este foarte recentă: băiatul a auzit această conversație, era convins de ceea ce auzise: poliția și-a făcut datoria, de altfel ei au fost primii care au intervenit și ar trebui să primească o medalie pentru că era vorba de o tentativă de omor”. 

Emanuele a moștenit simțul datoriei din propria sa familie, unde valorile precum responsabilitatea și integritatea au fost mereu încurajate și promovate. 

„Tatăl meu este colonel de Marină în România. Am crescut, iar fiul meu a fost crescut și el un pic ca noi fiicele, având ca punct de referință figura unui tată foarte bun, a unui ofițer”, povestește doamna Lascu. 

Recunoașterea acordată de președintele Republicii „este o mare onoare pentru fiul meu, când am primit invitația, eram atât de emoționați încât ne-am așezat pe scaun: este o recunoaștere foarte frumoasă și am primit-o cu mândrie. Acum i-am spus că trebuie să meargă înainte fără să se creadă cine știe cine, a fost un gest normal”, adaugă mama adolescentului. 

Un șofer de microbuz care venea din Rusia a rămas fără 23 de telefoane, la vama Leușeni

Un bărbat, șofer al unui microbuz care venea din Rusia cu pasageri și bagaje neînsoțite, a fost găsit cu 23 de telefoane mobile noi și 21 de încărcătoare. Acestea au fost depistate în mai multe locuri din microbuz și nu au fost declarate la vamă. Într-un final, șoferul a rămas fără bunuri. 

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a raportat că un rezident, în vârstă de 34 de ani, a fost depistat la vama Leușeni cu 23 de telefoane și 21 de încărcătoare, toate nedeclarate autorității vamale. Bărbatul venea din Federația Rusă în Republica Moldova la volanul unui microbuz de model „Mercedes Sprinter”. Acesta transporta atât pasageri cât și bagaje neînsoțite.

„Bărbatul a comunicat că toate bunurile transportate sunt indicate în declarația vamală. În rezultatul controlului vamal, în mai multe locuri din unitatea de transport au fost depistate 23 telefoane mobile noi, de modele identice și 21 încărcătoare pentru acestea, toate nedeclarate autorității vamale. Șoferul nu a putut oferi explicații pertinente despre scopul transportării bunurilor depistate”, au menționat reprezentanții Serviciului Vamal.

Potrivit instituției, bunurile au fost ridicate iar investigațiile pe caz continuă.

În troleibuzele din Capitală răsună vocea Maiei Sandu. Mesajul transmis
Articolul anterior
America Days 2023 vine la Cahul! Vezi programul distractiv de care vei avea parte
Articolul următor