Militarii ruși se îmbolnăvesc înainte de a ajunge pe front. Focare de infecții și păduchi în centrele de pregătire ale soldaților

În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen, citat de hotnews.

Organismul de știri rus independent SOTA raportează că a existat un focar cu o boală respiratorie necunoscută (posibil COVID) în rândul bărbaților mobilizați în zona de antrenament Elanskii, la 129 km est de Ekaterinburg.

„Medicilor locali nu li se asigură echipamentul minim necesar, iar pacienților nu li se asigură medicamente. Astfel, medicii cer prin voluntari să le cumpere 3 fonendoscoape profesionale [un tip de stetoscop]. Și voluntarii colectează medicamente dintr-o listă largă care include nu numai remediile obișnuite pentru răceli, cum ar fi picăturile nazale și pastile pentru gât, ci și analgin, amoxicilină, drotaverină (NO-SPA), lidocaină etc. Autoritățile nu recunosc și nu comentează bolile celor mobilizați”, scrie SOTA.

SOTA notează că bărbații mobilizați trăiesc în condiții extrem de aglomerate, aparent într-un fel de sală de sport, ceea ce probabil a contribuit la răspândirea bolii.

Focar masiv de păduchi

Nu este prima dată când sunt semnalate probleme de sănătate la Elanskii. Un focar masiv de păduchi în rândul mobilizaților a fost raportat în perioada octombrie-noiembrie.

„Păduchii mă mănâncă de viu, sunt epuizat. Toată lumea umblă scărpindându-se tot timpul. Nu există suficiente spații de spălat, deoarece tabăra militară nu a fost proiectată pentru un număr atât de mare de oameni. Uneori reușim să ajungem la o înțelegere cu localnicii care își închiriază băile la oră. Oamenii se reunesc în grupuri, își pun banii în comun și merg la baie”, a spus un bărbat.

Ulterior, se pare că a fost instalată o instalație mobilă pentru duș după ce focarul de păduchi a fost raportat de mass-media.

Trei bărbați mobilizați ar fi murit la Elanskii în urma unor probleme de sănătate: unul a avut un infarct, altul a murit de ciroză hepatică și un al treilea s-a sinucis. Aceasta a fost pusă pe seama că nu au fost efectuate controale medicale obligatorii ale mobilizaților.

De asemenea, nu este prima dată când au loc focare de boli infecțioase în centrele de antrenament militar rusesc. La sfârșitul anului 2013, cel puțin un soldat a murit și până la 1.000 ar fi făcut pneumonie la Institutul de Inginerie Blindată din Omsk.

În urma focarului, șeful medical al unității s-a spânzurat.

Un focaru de la Ostrogozhsk din 2011 a provocat îmbolnăvirea a 686 de soldați, dintre care doi au murit. O anchetă ulterioară l-a găsit pe comandantul unității, colonelul Alexander Tsybulnikov, vinovat de încălcarea normelor sanitare și epidemiologice, ceea ce a provocat îmbolnăvirea în masă.

S-a constatat că a permis supraaglomerarea spațiilor de locuit și a unității medicale de la Ostrogozhsk și, când gravitatea situației a devenit evidentă, nu a desfășurat la timp o secție suplimentară de izolare.

Astfel, soldații ruși sunt afectați de boli chiar și înainte să ajungă pe front, unde luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile din cauza condițiilor meteo vitrege.

Ucrainenii și rușii din zonele fierbinți de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vuhledar, spun că operațiunile celor două armate s-au „împotmolit” din cauza ploilor abundente și a noroiului de pe câmpul de luptă.

Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Confruntări cu poliția la Bruxelles, după ce Belgia a pierdut cu Maroc la Campionatul Mondial
Articolul anterior
Credincioşii ortodocși de stil vechi intră în Postul Crăciunului
Articolul următor