Ministrul Dan Perciun se află în Norvegia și a arătat un liceu din această țară: ,,Urmează să construim și la noi”

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun se află în Norvegia și a arătat un liceu din această țară. Oficialul a prezentat cantina instituției, inclusiv spațiile pentru colectarea separată a deșeurilor.

Perciun a arătat un liceu din Norvegia: Vom replica ceea ce am văzutImagine simbol

Potrivit lui Perciun, în interiorul școlii se află un laborator de cercetare pentru prevenirea și tratamentul cancerului. Aici elevii pot desfășura proiecte împreună cu cercetătorii, transmite newsmaker.md.

Ce ține de condițiile pentru cadrele didactice, acestea au propriul spațiu de lucru, calculatoare inclusiv spații de odihnă. Iar elevii, atunci când se înscriu la această instituție, beneficiază de un laptop pe care îl utilizează pe parcursul studiilor.

Ministrul Educației Dan Perciun a spus că se află în Norvegia „din câteva motive”.

„Urmează să construim două școli și respectiv am venit să vedem cum arată școlile din Norvegia. Și totodată facem renovări. Am vrut să vedem care sunt standardele care se aplică aici și de ce pot beneficia copiii din Norvegia. O să mai mergem și în alte țări pentru a înțelege mai bine cum putem moderniza instituțiile noastre de învățământ. (…) Ne aflăm într-un tip de liceu clasic. Copiii, 15-19 ani. O instituție de învățământ cam de 1000 de persoane”, a precizat oficialul pe rețelele de socializare.

Perciun a arătat cantina instituției de învățământ

„Arată, evident, foarte modern, contemporan. (…) Au dulăpioare, un lucru care l-am mai văzut și în alte școli. Deci, dulăpioarele sunt obligatorii și amplasate peste tot. Se încheie cu lacăt. (…) E o cantină foarte mare, mănâncă toată lumea. Ei nu oferă prânzuri gratuite. (…) Elevii le achită, cam 2 euro costă un prânz aici la ei. Pentru Norvegia aceasta nu este o sumă semnificativă”, a comunicat Perciun. Instituția de învățământ dispune și de spații pentru colectarea separată a deșeurilor.

Potrivit ministrului, „clasele de studiu sunt bine amenajate, dotate cu toate cele necesare”.

„Table interactive. Copiii primesc un laptop atunci când se înscriu aici, pe care îl utilizează pe tot parcursul studiilor. Deci, un lucru pe care ei îl asigură. Am văzut laboratoare foarte bine dotate în special pentru disciplinele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și ceea ce este interesant în această școală e că ea nemijlocit se află împreună cu un laborator de cercetare pentru prevenirea și tratamentul cancerului. (…) 

Această școală are ocazia să desfășoare proiecte împreună cu cercetători reali, care zi de zi fac cercetare pe acest subiect. Clar că oferă elevilor șansa să descopere mult mai în profunzime, mai practic, ceea ce înseamnă știință”, a menționat el.

Perciun a vorbit și despre condițiile din școală inclusiv pentru cadrele didactice

„Toată lumea are propriul spațiu de lucru. Calculator, printer, toate cele necesare, spații de odihnă pentru profesori. (…) În general, am rămas profund impresionați. Spații mari, bine aerisite, luminoase și toate condițiile necesare pentru ca să se desfășoare într-adevăr un proces educațional bine pus la punct. (…) Ne vom strădui să replicăm maxim posibil ceea ce am văzut aici în instituțiile noastre de învățământ”, a conchis ministrul de la Chișinău.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Zboruri directe Chișinău-Frankfurt. Când încep primele curse
Articolul anterior
Luptătorul moldovean Victor Ciobanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Articolul următor