Ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe în urma incidentului produs pe Aeroportul din Chişinău, unde şi-au pierdut viaţa două persoane, transmite Agerpres.
„Am aflat cu regret de tragicul incident din Aeroportul Internaţional Chişinău, incident în urma căruia şi-au pierdut viaţa două persoane. În aceste momente, extrem de grele pentru familiile celor decedaţi, dar şi pentru colegii din Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, adresez acestora sincere condoleanţe şi vreau să îi asigur de întreaga mea compasiune. O dată în plus, meseria de poliţist dovedeşte că nu este una uşoară, nefiind prima oară şi din păcate nici ultima când cineva plăteşte cu viaţa îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Suntem alături de colegii din MAI din Republica Moldova şi de familiile îndoliate în această grea încercare!”, a transmis Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al MAI.
Un incident armat a avut loc vineri pe aeroportul din Chişinău, unde un cetăţean străin căruia i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova a deschis focul cu arma sustrasă unui poliţist, a ucis un angajat de securitate aeroportuară şi un poliţist de frontieră, rănind de asemenea un pasager, iar în cele din urmă a fost capturat.
Criza se acutizează pe zi ce trece în regiunea transnistreană, iar pâinea s-a scumpit
Criza din regiunea transnistreană, provocată de oprirea gazului livrat de Federația Rusă, continuă să dea bătăi de cap localnicilor și autorităților. Populația s-a pomenit, din prima zi a noului an, în frig și fără gaze în case. Salvatorii au asigurat transportarea lemnelor către un șir de gospodării. La linia fierbinte a așa-zisului Minister de Interne apelurile nu încetează: majoritatea solicitanților cer lemne de foc. Rămase fără gaze, multe gospodării au început să folosească sobel, scrie ipn.md.
În regiunea transnistreană s-a scumpit pâinea, de la 1 ianuarie. Prețurile au fost majorate cu 10-15 copeici transnistrene. Cel mult a crescut prețul la franzele, cu 45 de copeici (echivalentul a circa 40 de bănuți), transmite IPN citând presa din stânga Nistrului.
Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie, pâinea de prima calitate s-a scumpit cu 15 copeici, iar cea de calitate superioară cu 40 de copeici. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la franzele, care sunt mai scumpe cu 45 de copeici. Prețul la chifle a crescut cu 5-10 copeici.
Reprezentanții Combinatului de produse de panificație din Tiraspol spun că majorarea prețurilor nu are legătură cu criza gazelor și sistarea livrărilor, dar este cauzată de scumpirea materiilor prime. „Anterior, drojdia era procurată din Ucraina, dar acum este adusă din Chișinău. Sarea, de asemenea, este importatăˮ, explică presa transnistreană.
Combinatul de produse de panificație din Tiraspol lucrează în regim normal. Deocamdată utilizează gazul rămas în țevi, dar este pregătit să treacă la cuptoare electrice, precizează presa din regiunea transnistreană.
Între timp, rețelele de electricitate sunt suprasolicitate, de aceea unele localități, parțial, au rămas în beznă. Între timp, așa-zisul ministru al dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik, a declarat că, în ciuda situației dificile, tariful la energia electrică nu va fi majorat. Iar liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dă asigurări că situația privind criza energetică este mereu sub control și că nu va permite un colaps în regiunea transnistreană.
Chiar din primele zile ale noului an, transportul public și serviciile de taxi s-au redus considerabil. Mai mult, deplasările cu mașinile de taxi s-au scumpit, acestea fiind anterior alimentate cu gaz, iar acum – cu benzină și motorină. Între timp, doar automobilele care aparțin întreprinderilor și organizațiilor de stat își pot face plinul cu metan la benzinăriile din stânga Nistrului, decizia fiind luată de autoritățile regiunii.
Activitatea instituțiilor este paralizată. Potrivit presei din regiune, încetarea furnizării de gaze a dus la închiderea întreprinderilor industriale, cu excepția fabricilor de produse alimentare, iar mii de oameni s-au pomenit șomeri.
MGRES a trecut la cărbune și, în comun cu stația de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru cel mult 50 de zile, anunță administrația de la Tiraspol.
Rezervele de gaze din conductele din regiunea transnistreană sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii și până la 10 ianuarie – nordului (raioanele Rîbnița și Camenca), iar 116 mii de consumatori din blocuri locative mai pot folosi gaze la prepararea mâncării, transmite IPN.
Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.
Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți.
Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților.
Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.
Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.
Și astăzi este aglomerație în vama Leușeni, la ieșire din Republica Moldova
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a transmis, vineri dimineață, că la Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport, pe direcția de ieșire din R. Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Poliția de Frontieră vă recomandă:
Pentru evitarea aglomerației:
– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”. – PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”. – PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.
Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web
Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717
Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.