Moldova caută să aducă forță de muncă din afară. Se caută imigranți

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a convocat o ședință dedicată examinării problemei insuficienței forței de muncă, care afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Soluția la care au ajuns participanții la ședință este simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă, potrivit infoprut.ro.

separator
Prim-ministrul a informat participanții despre problemele semnalate de oamenii de afaceri, care declară existența deficitului de forță de muncă disponibilă. În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane.

Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara R. Moldova.

Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), a informat șeful Executivului despre cerințele cadrului legal – normativ național referitoare la imigrare. Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor state. În prezent, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova e redusă la 58.

Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, și însăși dosarul este simplificat maximal. BMA a informat că există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenționează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie.

Au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă și evaluată siguranța și complexitatea lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afară.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM și a altor instituții implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă, se mai arată în sursa citată.

Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți. 

Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților. 

Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.

Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.

Și astăzi este aglomerație în vama Leușeni, la ieșire din Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a transmis, vineri dimineață, că la Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport, pe direcția de ieșire din R. Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția de Frontieră vă recomandă:

Pentru evitarea aglomerației:

– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
– PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
– PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

IMPORTANT: ANRE urmează să decidă azi majorarea tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina azi, la ora 11:00, solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor la energia electrică. Amintim că Premier Energy cere o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării, în timp ce FEE-Nord propune un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord, scrie omniapres.md.

În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de compania Premier Energy, achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Iar consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord”, achită 2 lei și 84 bani/kWh.Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens.

10 cazuri de coronavirus pe nava de croazieră Diamond Princess. 3.700 de pasageri rămân blocați acolo, în carantină
Articolul anterior
Un pasager a pretins că are coronavirus, forțându-i pe piloți să întoarcă avionul în Toronto
Articolul următor