Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a convocat o ședință dedicată examinării problemei insuficienței forței de muncă, care afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Soluția la care au ajuns participanții la ședință este simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă, potrivit infoprut.ro.
Prim-ministrul a informat participanții despre problemele semnalate de oamenii de afaceri, care declară existența deficitului de forță de muncă disponibilă. În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane.Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara R. Moldova.
Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), a informat șeful Executivului despre cerințele cadrului legal – normativ național referitoare la imigrare. Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor state. În prezent, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova e redusă la 58.
Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, și însăși dosarul este simplificat maximal. BMA a informat că există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenționează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie.
Au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă și evaluată siguranța și complexitatea lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afară.
În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM și a altor instituții implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă, se mai arată în sursa citată.