Moldova, în statistica penitenciarelor din Europa

Republica Moldova face parte din grupul de țări cu cea mai mare rată de încarcerare la 100.000 de locuitori – 242 (conform datelor din 31 ianuarie 2023).

Cele mai multe persoane în detenție sunt în Turcia (408), Georgia (256) și Azerbaidjan (244), după care vine și Republica Moldova, citează IPN un comunicat al Consiliului Europei întocmit în baza Anuarului statisticii populației din penitenciare.

Fără a ține cont de țările cu o populație mai mică de 500.000 de locuitori, cele mai scăzute rate de încarcerare s-au înregistrat în:

  • Finlanda (52), 
  • Țările de Jos (52), 
  • Norvegia (55), 
  • Germania (69), 
  • Slovenia (68), 
  • Danemarca (71), 
  • Elveția (73), 
  • Armenia (79), 
  • Suedia (80),
  • Irlanda (85).

Republica Moldova este cap de listă în statistica țărilor cu o populație mai mare de 500.000 de locuitori, unde rata încarcerării a crescut cel mai mult: +52,1% față de anul trecut. Moldova e urmată de:

  • Macedonia de Nord (+25,5%), 
  • Cipru (+24,8%), 
  • Turcia (+15%), 
  • Azerbaidjan (+12,5%), 
  • Irlanda (+11,7%), 
  • Muntenegru (+11,3%), 
  • Armenia (+10,6%), 
  • Croația (+10,4%), 
  • Ungaria (+8,7%), 
  • Irlanda de Nord (Marea Britanie) (+8,3%),
  • Georgia (+8,2%), 
  • Bulgaria (+8,1%), 
  • Austria (+6,8%), 
  • Italia (+5,7%),
  • Suedia (5,1%).

Doar administrațiile penitenciare din Lituania, Estonia și Grecia au raportat o scădere a ratelor de încarcerare (-8,9%), (-8,8%) și, respectiv, (-5,2%).

Cât privește vârsta medie a deținuților, Moldova face parte din țările cu deținuți relativ tineri (35 de ani), alături de Bulgaria (33), Suedia (34), Danemarca (35), Macedonia de Nord (35) și Franța (35). 

Numai 1,5% dintre aceștia sunt cetățeni ai altor state, în timp ce per total, în Europa, la 31 ianuarie 2023, 27% din populația penitenciarelor era străină.

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Atelier de caligrafie, dedicat lui Mihai Eminescu, la Biblioteca Națională, de Ziua Internațională a scrisului de mână

Astăzi, de Ziua Internațională a scrisului de mână, colegul nostru Anatol Fornea ne invită la un atelier de caligrafie. Se știe că și Mihai Eminescu a fost nu doar un mare poet, dar și un bun caligraf, după cum se poate vedea privind manuscrisele sale. Graficianul Valeriu Herța a organizat un masterclass de caligrafie, la Biblioteca Națională, pentru a promova în rândul elevilor frumusețea scrisului de mână, scrie tvrmoldova.md.

Scrisul de mână e un meșteșug rar în zilele noastre, la fel ca și maeștrii caligrafi. Pictorul Valeriu Herța a organizat un atelier de caligrafie, pentru a evidenția farmecul acestei arte, precum și frumusețea scrisului eminescian.

Valeriu Herța este un maestru al penelului, iar în anul dedicat lui Mihai Eminescu, a fost aleasă o lucrare de a sa, ce ilustrează chipul poetului, pentru coperta „Calendarului Național 2025”.

Lacurile de acumulare din țara noastră comportă riscuri sporite de inundații: Măsuri stricte pentru proprietari

Specialiștii de la Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Moldovei” au finalizat evaluarea celor mai mari lacuri de acumulare din țară, cu suprafețe de peste 35 de hectare. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a anunțat încheierea procesului de inventariere a lacurilor cu inspecția barajului „Costești-Stânca” din raionul Rîșcani. Această verificare a fost realizată pentru a evalua starea reală a lacurilor și capacitatea de rezistență a barajelor cu scopul de a preveni posibilele pericole sau inundații, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Rezultatele inventarierii au arătat că din cele 58 de lacuri inspectate, 34 se află într-o stare satisfăcătoare, 16 lacuri necesită reparații curente, iar 8 sunt nefuncționale. Problemele majore identificate sunt eroziunea, fisurile în beton, corodarea structurilor metalice și nevoia de modernizare a sistemelor de evacuare a apelor de urgență. 

Administrația Națională „Apele Moldovei” va veni cu recomandări către toți proprietarii și gestionarii acestor lacuri pentru a interveni și exclude orice formă de pericol. 

Totodată, în următoarea ședință de Guvern vor fi aprobate noi reglementări privind exploatarea lacurilor, care vor contribui la o gestionare mai eficientă a acestora. Principalele măsuri incluse în noul regulament vizează: 

  • Obligația administratorilor de a efectua expertize tehnice pentru baraje sau diguri, având în vedere că majoritatea construcțiilor hidrotehnice au termenul de exploatare depășit;
  • Interzicerea evacuării totale a apei din lacuri fără acordul primăriei, consiliului local, decizia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și avizul Administrației Naționale „Apele Moldovei”;
  • Elaborarea și înregistrarea regulamentelor de exploatare a lacurilor, care vor asigura un management corect și eficient al resurselor de apă, conform metodologiei aprobate de Guvern.

„Protejarea apei este o prioritate națională. Ministerul Mediului este pe deplin angajat în protecția și gestionarea durabilă a resurselor de apă, conștientizând provocările majore pe care le aduce perioada următoare. Schimbările climatice, lipsa precipitațiilor, inclusiv iarna, și temperaturile în creștere pun o presiune tot mai mare asupra apelor de suprafață și subterane. De aceea, lucrăm intens la implementarea unor soluții eficiente, inclusiv îmbunătățirea cadrului normativ, pentru a conserva resursele de apă, a gestiona responsabil lacurile și a asigura accesul echitabil la apă pentru toți cetățenii, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Companiile japoneze, invitate să investească în Moldova
Articolul anterior
În cinci ani, Republica Moldova ar urma să aibă un stadion național
Articolul următor
Close menu