Moldoveanul din Criuleni care a reușit să creeze o afacere de succes în Germania. Peste 300 de conaționali angajați la companie: „Sunt mândru că pot să-i ajut!”

Nicolae Rapcea din orașul Criuleni se numără printre sutele de mii de moldoveni, care au plecat să muncească peste hotare pentru a avea un viitor mai bun. A început de jos, iar pentru că a muncit așa cum doar moldovenii pot să o facă – 24 de ore din 24, șapte zile din șapte – a reușit. Acum ajută sute de conaționali, care la fel ca el au plecat peste hotare pentru un trai mai bun, relatează www.ziarulnational.md.

Povestea lui Nicolae Rapcea, moldoveanul din DIASPORĂ care a angajat la compania sa din Germania peste 300 de conaționali: „Sunt mândru că pot să-i ajut!”

De la șofer de TIR, la patron al unei companii de transport

Nicolae Rapcea a plecat în Germania acum zece ani și a lucrat inițial în calitate de șofer de TIR. Doar că, în acea perioadă, nu a condus pur și simplu camioanele de zeci de tone, dar a văzut din interior ce mâncare de pește este această afacere.

Astfel, la puțin timp, alături de soția sa Carolina, au pornit afacerea de transport de mărfuri și de pasageri în Germania.

A întâmpinat multe greutăți, au urmat multe nopți nedormite, dar după zece ani de muncă a ajuns să conducă o companie care deține 260 de camioane și 15 autocare moderne de ultimă generație.

„Sigur, nu a fost ușor. Am muncit zi și noapte. Totodată, am știut că nu trebuie să ne oprim. Niciodată. Doar așa ne putem dezvolta, putem crește. Acum avem o afacere frumoasă, cu o cifră de afaceri de milioane de euro. Sunt mândru de ceea ce am reușit să obținem”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Rapcea.

A întins o mână de ajutor pentru sute de moldoveni

Om cu suflet mare, trecut prin multe greutăți, Nicolae Rapcea a ajutat mai mulți conaționali să câștige o bucată de pâine în Germania. Actualmente, la compania sa din Germania, „VB Trans Logistik”, activează circa 300 de moldoveni, șoferi de calificare înaltă, care au grijă ca mărfurile și pasagerii să ajungă în maximă siguranță la destinație.

„Da, staff-ul nostru este format mai mult din moldoveni. Sunt mândru că pot să-i ajut. Sunt muncitori, profesioniști, sunt oameni care lucrează pentru familiile lor și depun mult suflet în ceea ce fac. Am oferit locuri de muncă, uneori la începători, care nu aveau multă experiență, dar aveau foarte mare dorință de a munci. Apreciez oamenii care sunt responsabili și care-și fac lucrul onest. De altfel, în Germania altfel nici nu poate fi. Știm cu toții că nu oricine se va adapta la regulile germane. Juristul companiei noastre este german și, firesc, niciodată nu va admite nici cea mai mică încălcare a legislației”, spune omul de afaceri.

Vrea să contribuie la dezvoltarea R. Moldova

Deși Germania e țara care i-a oferit tot la ce putea visa, Nicolae Rapcea spune că e de datoria lui să contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Acesta vrea să ajute în domeniul pe care îl cunoaște de-a fir a păr.

„Visătorul” care vrea să schimbe destinul R. Moldova

Omul de afaceri este convins că diaspora R. Moldova are un enorm potențial nevalorificat și că, dacă ar reveni acasă, ar revoluționa R. Moldova.

„Să știți că majoritatea moldovenilor ar reveni acasă. Din păcate, însă, lucrurile aici nu evoluează. Mai mult, devine tot mai greu de locuit în R. Moldova. Ceea ce e un paradox. O țară atât de mică, cu potențial mare și nicidecum nu poate ieși din sărăcie. Să știți că diaspora, cu experiența acumulată în afara republicii, poate deveni acel motor de dezvoltare a R. Moldova, care acum lipsește aici. Eu voi munci în acest sens și sper să fiu susținut de alți conaționali de-ai noștri. Am planuri mari și sper în zece ani rezultatul muncii mele să fie văzut. Sunt un visător, dar Germania m-a învățat că pentru orice vis trebuie de muncit foarte mult, ceea ce voi face în următorii zece ani, pentru binele R. Moldova”, ne-a asigurat Nicolae Rapcea.

„Mă apucă groază când văd autocarele vechi din R. Moldova, care circulă acasă, dar și în Europa. Înțeleg că sunt necesare investiții mari pentru a schimba parcul auto, dar siguranța pasagerilor trebuie să fie prioritate. Noi deja am pus mai multe autocare super dotate pentru efectuarea curselor regulate din R. Moldova spre Europa. Sunt autocare cu care pasagerii călătoresc în confort și siguranță. Planific să fac și alte investiții în R. Moldova: o stație de deservire auto, o spălătorie modernă. Acesta e doar începutul, dar am planuri mari”, mai spune Nicolae Rapcea.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Tragedie în Grecia: 36 de morți și 66 de răniți. Printre victime nu se regăsesc cetățeni moldoveni
Articolul anterior
Greta Thunberg, reținută din nou la Oslo: Activiștii cer îndepărtarea turbinelor eoliene de pe pășunile renilor din Norvegia
Articolul următor