Moldoveanul din Criuleni care a reușit să creeze o afacere de succes în Germania. Peste 300 de conaționali angajați la companie: „Sunt mândru că pot să-i ajut!”

Nicolae Rapcea din orașul Criuleni se numără printre sutele de mii de moldoveni, care au plecat să muncească peste hotare pentru a avea un viitor mai bun. A început de jos, iar pentru că a muncit așa cum doar moldovenii pot să o facă – 24 de ore din 24, șapte zile din șapte – a reușit. Acum ajută sute de conaționali, care la fel ca el au plecat peste hotare pentru un trai mai bun, relatează www.ziarulnational.md.

Povestea lui Nicolae Rapcea, moldoveanul din DIASPORĂ care a angajat la compania sa din Germania peste 300 de conaționali: „Sunt mândru că pot să-i ajut!”

De la șofer de TIR, la patron al unei companii de transport

Nicolae Rapcea a plecat în Germania acum zece ani și a lucrat inițial în calitate de șofer de TIR. Doar că, în acea perioadă, nu a condus pur și simplu camioanele de zeci de tone, dar a văzut din interior ce mâncare de pește este această afacere.

Astfel, la puțin timp, alături de soția sa Carolina, au pornit afacerea de transport de mărfuri și de pasageri în Germania.

A întâmpinat multe greutăți, au urmat multe nopți nedormite, dar după zece ani de muncă a ajuns să conducă o companie care deține 260 de camioane și 15 autocare moderne de ultimă generație.

„Sigur, nu a fost ușor. Am muncit zi și noapte. Totodată, am știut că nu trebuie să ne oprim. Niciodată. Doar așa ne putem dezvolta, putem crește. Acum avem o afacere frumoasă, cu o cifră de afaceri de milioane de euro. Sunt mândru de ceea ce am reușit să obținem”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Rapcea.

A întins o mână de ajutor pentru sute de moldoveni

Om cu suflet mare, trecut prin multe greutăți, Nicolae Rapcea a ajutat mai mulți conaționali să câștige o bucată de pâine în Germania. Actualmente, la compania sa din Germania, „VB Trans Logistik”, activează circa 300 de moldoveni, șoferi de calificare înaltă, care au grijă ca mărfurile și pasagerii să ajungă în maximă siguranță la destinație.

„Da, staff-ul nostru este format mai mult din moldoveni. Sunt mândru că pot să-i ajut. Sunt muncitori, profesioniști, sunt oameni care lucrează pentru familiile lor și depun mult suflet în ceea ce fac. Am oferit locuri de muncă, uneori la începători, care nu aveau multă experiență, dar aveau foarte mare dorință de a munci. Apreciez oamenii care sunt responsabili și care-și fac lucrul onest. De altfel, în Germania altfel nici nu poate fi. Știm cu toții că nu oricine se va adapta la regulile germane. Juristul companiei noastre este german și, firesc, niciodată nu va admite nici cea mai mică încălcare a legislației”, spune omul de afaceri.

Vrea să contribuie la dezvoltarea R. Moldova

Deși Germania e țara care i-a oferit tot la ce putea visa, Nicolae Rapcea spune că e de datoria lui să contribuie la dezvoltarea R. Moldova. Acesta vrea să ajute în domeniul pe care îl cunoaște de-a fir a păr.

„Visătorul” care vrea să schimbe destinul R. Moldova

Omul de afaceri este convins că diaspora R. Moldova are un enorm potențial nevalorificat și că, dacă ar reveni acasă, ar revoluționa R. Moldova.

„Să știți că majoritatea moldovenilor ar reveni acasă. Din păcate, însă, lucrurile aici nu evoluează. Mai mult, devine tot mai greu de locuit în R. Moldova. Ceea ce e un paradox. O țară atât de mică, cu potențial mare și nicidecum nu poate ieși din sărăcie. Să știți că diaspora, cu experiența acumulată în afara republicii, poate deveni acel motor de dezvoltare a R. Moldova, care acum lipsește aici. Eu voi munci în acest sens și sper să fiu susținut de alți conaționali de-ai noștri. Am planuri mari și sper în zece ani rezultatul muncii mele să fie văzut. Sunt un visător, dar Germania m-a învățat că pentru orice vis trebuie de muncit foarte mult, ceea ce voi face în următorii zece ani, pentru binele R. Moldova”, ne-a asigurat Nicolae Rapcea.

„Mă apucă groază când văd autocarele vechi din R. Moldova, care circulă acasă, dar și în Europa. Înțeleg că sunt necesare investiții mari pentru a schimba parcul auto, dar siguranța pasagerilor trebuie să fie prioritate. Noi deja am pus mai multe autocare super dotate pentru efectuarea curselor regulate din R. Moldova spre Europa. Sunt autocare cu care pasagerii călătoresc în confort și siguranță. Planific să fac și alte investiții în R. Moldova: o stație de deservire auto, o spălătorie modernă. Acesta e doar începutul, dar am planuri mari”, mai spune Nicolae Rapcea.

Ucraina înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară. Zelenski a promulgat o lege în acest sens

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind mobilizarea militară, un text legislativ extrem de controversat, relatează AFP citat de adevarul.ro.

Potrivit unei informări publicate pe website-ul Radei, parlamentul ucrainean, textul a fost înaintat marţi spre promulgare lui Zelenski, care l-a semnat.

Confruntată cu o penurie de soldaţi voluntari, Ucraina a lucrat timp de câteva luni la acest text care înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară. În 11 aprilie, parlamentul de la Kiev a adoptat proiectul de lege, cu 283 de voturi favorabile.

Proiectul legislativ a provocat indignare după eliminarea în ultimul moment a unei clauze ce prevedea demobilizarea soldaţilor care au servit 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată, însă deocamdată nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, nici pentru adoptarea sa.

Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare, de la 27 la 25 de ani.

În paralel, sancţiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai dure. De asemenea, textul facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital special.

Legea mobilizării ar trebui să intre în vigoare peste o lună, relatează AP.

De asemenea, legea oferă soldaților stimulente, cum ar fi bonusuri în numerar sau bani pentru cumpărarea unei case sau a unei mașini, pe care, potrivit analiștilor, Ucraina nu și le poate permite.

În decembrie, Zelenski anunța că armata ucraineană dorește mobilizarea a până la 500.000 de soldați suplimentari. Recent, șeful armatei, Oleksandr Sîrski, a efectuat un audit în urma căreia a stabilit că soldații ar putea fi rotiți din spate în prima linie. Numărul a fost revizuit, dar nu a fost dezvăluit.

Dorin Recean îndeamnă tinerii să se înscrie la stagiile plătite în sectorul public

Republica Moldova se află într-un proces accelerat de integrare europeană, contribuția tinerilor fiind esențială pentru atingerea acestui obiectiv. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul evenimentului de lansare a programelor de stagii plătite în serviciul public, care s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din Moldova, instituție pe care a absolvit-o șeful Executivului.

Premierul Dorin Recean a încurajat studenții să se înregistreze la stagiile disponibile în autoritățile publice, accentuând că acestea reprezintă experiențe cu numeroase beneficii atât pentru formarea profesională, cât și pentru dezvoltarea țării noastre.

„Avem tot mai mulți tineri talentați și ambițioși, care aleg o carieră în sectorul public. Prin munca pe care o facem împreună, Guvernul construiește Moldova europeană și condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

În acest an, tinerii pot alege între două programe. Astfel, Guvernul oferă o bursă neimpozabilă de 3000 de lei pentru o durată a stagiului de 480 de ore, desfășurată în perioada 1 iunie – 30 noiembrie, cu posibilitatea de a fi propus spre numire într-o funcție publică de execuție în cadrul autorității-gazdă, fără organizarea concursului, cu condiția finalizării unui stagiu complet și evaluării cu calificativul ,,foarte bine”. În cazul oportunității de numire într-o funcţie vacantă din cadrul subdiviziunii în care a fost efectuat stagiul, nu va fi stabilită perioadă de probă. Pentru ediția de recrutare din perioada mai-iunie sunt planificate 150 de locuri. Pentru mai multe informații, accesați: stagii.gov.md.

Un alt program de stagii pentru tineri, finanțat de Uniunea Europeană, prevede o durată de două luni, în perioada 24 iunie – 23 august, cu o bursă de 200 de euro. Stagiarii vor activa în instituții publice de nivel central, fiind ghidați de Înalții Consilieri UE. Mai multe detalii sunt disponibile la această adresă

Persoanele cu această grupă de sânge au o abilitate unică. Descoperire neașteptată

O descoperire recentă despre grupa de sânge a adus la lumină o perspectivă fascinantă asupra personalității umane. Pe lângă informațiile legate de compatibilitatea medicală, aceste grupe dezvăluie și detalii despre abilitățile și comportamentele individuale.

Conform unui studiu citat de actualno.com, persoanele cu anumite grupe de sânge pot manifesta capacități și reacții diferite în diverse situații.

De exemplu, unii pot fi mai eficienți în îndeplinirea mai multor sarcini simultan, în timp ce alții pot fi mai rezistenți la stres sau mai empatici. Astfel, cunoașterea grupei de sânge poate oferi o perspectivă surprinzătoare asupra personalității și comportamentului unei persoane.

Cu toate acestea, experții au descoperit că există o grupă într-adevăr remarcabilă, care se distinge printr-o abilitate unică. Este vorba despre persoanele cu grupa AB.

Grupa de sânge care oferă o abilitate unică

Cercetările recente confirmă teoriile formulate de un profesor japonez în anii 1930 cu privire la posibila legătură între grupa noastră de sânge și anumite trăsături de personalitate.

Ce caracteristici definesc persoanele cu grupa AB? Aceștia moștenesc gena A de la un părinte și gena B de la celălalt, conferindu-le capacitatea de a primi sânge de la orice altă grupă, ceea ce le conferă denumirea de „primitori universali”. Ce îi face speciali? Capacitatea lor de multitasking, adică abilitatea de a gestiona mai multe sarcini simultan și de a le finaliza rapid și corect.

În plus, acești indivizi se adaptează ușor la diverse situații și interacționează cu succes cu diferite tipuri de persoane. Cu toate acestea, de obicei sunt percepuți ca fiind sensibili și timizi, iar atitudinea lor poate părea distanțată până când își dezvăluie latura lor mai caldă și deschisă unei persoane apropiate. De asemenea, au standarde ridicate și preferă să fie tratați cu delicatețe de către ceilalți.

Grupa de sânge și sănătatea

În afară de teoriile care sugerează o legătură între grupa de sânge și anumite trăsături de personalitate, cum ar fi cele asociate cu grupa AB, există și alte studii care au cercetat această relație. Iată câteva dintre constatările și concluziile obținute în aceste cercetări:

 • Asocierea grupelor de sânge cu riscul de boli: Unele studii au arătat că anumite grupe de sânge pot fi asociate cu un risc mai mare sau mai mic de anumite boli. De exemplu, persoanele cu grupa O ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în timp ce persoanele cu grupa A ar putea fi mai predispuse la anumite afecțiuni cardiovasculare.
 • Reacții imunologice diferite: Cercetările sugerează că grupa de sânge poate influența modul în care sistemul imunitar reacționează la anumite infecții și agenți patogeni. De exemplu, anumite grupe de sânge ar putea conferi o anumită protecție împotriva anumitor boli infecțioase sau ar putea crește susceptibilitatea la altele.
 • Compatibilitatea transfuziilor de sânge: Este bine cunoscut faptul că grupa de sânge este crucială în determinarea compatibilității pentru transfuziile de sânge. De exemplu, persoanele cu grupa AB pot primi sânge de la orice altă grupă, în timp ce persoanele cu grupa O pot dona sânge pentru toate celelalte grupe, dar pot primi sânge doar de la alte persoane cu grupa O.
 • Legături cu dieta și nutriția: Unele cercetări sugerează că grupa de sânge ar putea influența modul în care organismul reacționează la anumite tipuri de alimente și nutrienți. Există teorii care susțin că anumite grupe de sânge ar putea beneficia mai mult de anumite diete sau ar putea fi mai predispuse la anumite deficiențe nutriționale.

Cele mai frecvente grupe de sânge la nivel global sunt:

 • Grupa O: Aproximativ 47% – 53% din populația mondială are grupa de sânge O.
 • Grupa A: Aproximativ 20% – 30% din populație are grupa de sânge A.
 • Grupa B: Aproximativ 15% – 20% din populație are grupa de sânge B.
 • Grupa AB: Aproximativ 2% – 7% din populație are grupa de sânge AB.

În ceea ce privește Rh-ul (Rh pozitiv sau Rh negativ), aproximativ 85% – 90% din populația mondială este Rh pozitivă, iar 10% – 15% este Rh negativă.

Cele mai rare grupe de sânge sunt:

 • Grupa AB cu Rh negativ: Este considerată cea mai rară grupă de sânge, fiind întâlnită în aproximativ 1% din populația mondială.
 • Grupa B cu Rh negativ: Este și ea destul de rară, întâlnită în aproximativ 1% – 2% din populație.
 • Grupa AB cu Rh pozitiv: Deși grupa AB este mai rar întâlnită decât celelalte, combinația cu Rh pozitiv este puțin mai frecventă, fiind întâlnită în aproximativ 3% – 5% din populație.

În general, prevalența diferitelor grupe de sânge și a Rh-ului poate varia în funcție de regiunea geografică și de etnia populației.

sursa

Tragedie în Grecia: 36 de morți și 66 de răniți. Printre victime nu se regăsesc cetățeni moldoveni
Articolul anterior
Greta Thunberg, reținută din nou la Oslo: Activiștii cer îndepărtarea turbinelor eoliene de pe pășunile renilor din Norvegia
Articolul următor