Tragedie în Grecia: 36 de morți și 66 de răniți. Printre victime nu se regăsesc cetățeni moldoveni

Cetățeni moldoveni nu au avut de suferit în urma accidentului feroviar din Grecia.

MAEIE, după accidentul feroviar din Grecia: Moldoveni nu au suferit

Despre aceasta informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„MAEIE s-a autosesizat ca urmare a producerii în dimineața zilei de astăzi a unui accident feroviar între un tren marfar și unul de pasageri, în apropierea orașului Larissa, Grecia. 

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către Ambasada țării noastre de la Atena, 36 de persoane sunt decedate și 66 de persoane sunt rănite. În acest moment nu avem informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care să fi avut de suferit în urma accidentului.

Responsabilii de la Ambasadă rămân în contact cu autoritățile elene pentru a acorda asistență în funcție de solicitări.

În cazul în care este necesară acordarea unei asistențe din partea misiunii noastre diplomatice, datele de contact pot fi găsite mai jos:

– Adresa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Elenă: 20, G. Bakou str., Athens, Greece

– Pagina de Facebook: Ambasada Republicii Moldova în Grecia/ Embassy of Moldova to Greece

– Site-ul misiunii diplomatice: https://bit.ly/3kC9GEg   

– Numărul de telefon: +30 699 793 9458”, se arată în mesajul MAEIE.

Reamintim că tragedia s-a produs cu puţin înainte de miezul nopţii, în apropierea orașului Larissa, Grecia. 

Simona Halep, bucuroasă! „După un an și jumătate de chin și umilire, coșmarul s-a terminat!”

Audiată la TAS în perioada 7-9 februarie, Simona Halep a reacționat printr-un mesaj pe care l-a publicat pe Instagram, scrie gsp.ro.

Jucătoarea din Constanța nu a dorit să dea declarații la încăierea audierilor din Elveția, iar acum a avut primul mesaj public după procesul de la TAS.

„Coșmarul pe care îl trăiesc de un an și jumătate s-a terminat! Am avut șansa să-mi prezint apărarea în fața TAS și să arat că niciodată nu am folosit niciun fel de substanță dopantă. Asta am spus din prima zi în care am fost acuzată.

Acum aștept decizia cu capul sus. Vreau să vă mulțumesc vouă, fanilor mei, jucătorilor și foștilor jucătorilor, legendelor din acest sport și sponsorilor pentru sprijinul pe care l-am primit, pentru toate mesajele trimise și pentru toate clipurile pe care le-ați făcut pentru mine în această perioadă chinuitoare. Sprijinul vostru a înseamnă enorm pentru mine și mi-a dat puterea să lupt zi de zi pentru adevăr.

Voi împărtăși cu voi vești despre caz, imediat ce le primesc. Vă doresc tot binele. Binele și adevărul vor câștiga mereu”, a fost mesajul Simonei Halep, în engleză, postat pe Instagram.

Simona Halep a dat în judecată Quantum Nutrition, firma canadiană care a produs pudra de colagen contaminată cu roxadustat consumată de sportivă. Jurnaliștii americani de la CNN au publicat pasaje din dosar.

CNN a tratat cu mare interes cazul. A contactat ambele părți, dar nu a primit niciun răspuns din partea firmei canadiene. Jurnaliștii americani au intrat în posesia plângerii oficiale făcute de Simona Halep și au dezvăluit mai multe fragmente.

Potrivit documentului, Simona a folosit suplimentul Schinoussa în 2022, în timpul US Open: „Ulterior a fost testată pozitiv cu roxadustat, substanță care nu apare pe eticheta produsului”.

În cadrul plângerii, avocații râncei acuză Quantum Nutrition de ”nepăsare și de nivel frapant de neglijență” și notează că în ultimul an și jumătate ”Simona a trecut printr-o perioadă de chin și umilire, și-a pierdut pofta de viață”.

În ceea ce privește despăgubirile, documentul precizează suma de 10 milioane de dolari.

În acte se spune că firma producătoare a suplimentului contaminat e Quantum Nutrition, deținută în Canada de frații John și Konstantinou „Kostas” Koveos. În fața tribunalului sportiv, John Koveos a susținut că, de fapt, ei nu au fabrică, ci au produs colagenul în fabrica Custom Food Packaging.

Firma producătoare a colagenului implicat în cazul Simonei Halep, Custom Food Packaging, nu mai există. Ea s-a închis acum un an și jumătate.

Reacția unui avocat, după ce Halep a cerut daune de peste 10 milioane de dolari

Avocatul Doru Toma consideră că firma „trebuie să plătească”, în condițiile în care nu a avertizat pe eticheta produsului posibilitatea de contaminare sau prezența substanței interzise printre ingrediente. Mai mult, el sugerează că momentul acțiunii în instanță a fost ales strategic, în timp ce judecătorii de la TAS deliberează în cazul de dopaj.

„Eu cred că Simona Halep și echipa ei de avocați au fost tot timpul consecvenți în ceea ce au declarat. Simona a spus de la început că nu s-a dopat, că suplimentul a fost contaminat, iar acest proces confirmă că ea crede în această idee. Astfel, nu a fost niciodată «închis» momentul în care să îi dea în judecată.

Nu neg, poate este un moment potrivit, despre care echipa Simonei să se fi gândit că arată și mai mult determinarea în a susține afirmațiile pe care le-a făcut în fața TAS. Ca atare, nu găsesc să fie greșit momentul sau demersul. Dacă mă gândesc că ar fi o neglijență a celor care produc suplimentul, este foarte clar că ei trebuie să plătească. Noi operăm mai mult cu informațiile care provin din presă, nu din dosar.

Citind aseară ceva referitor la acest aspect, era indicat că în afară de daunele cerute, ea solicită și daune punitive. Acestea pedepsesc suplimentar persoana respectivă, în sensul în care o descurajează să mai facă asemenea greșeli.

Simona nu avea cum să știe despre [contaminarea cu roxadustat]. Ca atare, firma care nu și-a trecut pe etichetă aceste informații trebuie să plătească.

Ea are șanse foarte bune în acest proces, dar nu știm cum se va apăra firma. Au fost destule controverse. Am văzut o anchetă a celor de la GSP, după deplasarea în Canada, care spunea că suplimentul a fost produs în 2018 și expirat. Sunt anumite elemente care nu îi ajută. Puțin probabil să fie doar un «țap ispășitor»”, a afirmat Doru Toma la Știrile ProTV.

Când se trece la ora de vară în 2024

Ziua cea mai scurtă din an sau ziua în care dăm ceasul înainte cu o oră și vom dormi mai puțin cu o oră, este schimbarea care se face anual în R. Moldova.

În curând se face trecerea de la ora de iarnă la ora de vară 2024. Este momentul din care zilele încep să se lungească, iar nopțile se scurtează. Așadar, iată când se dă ceasul înainte cu o oră. Ora de vară 2024.

Anul acesta, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se va trece la ora de vară 2024. Astfel, în ultima zi a lunii martie se va face trecerea la ora de vară, iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.

Tot în luna martie, pe data de 20 martie, este și echinocțiul de primăvară 2024, fenomen recunoscut pentru faptul că, după echinocțiu, începe primăvara din punct de vedere astronomic, iar durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară 2024 este la câteva zile după echinocțiul de primăvară.

Culmea aberației! Un fotomodel ucrainean, pe lista persoanelor căutate de Rusia, după ce a pozat topless în Piața Roșie din Moscova

Adaugă comentariu Distribuie Ucraineanca Lolita Bogdanova, 24 de ani, alias „Lola Bunny”, un model care are cont pe platforma de conținut pentru adulți OnlyFans, este căutată de autoritățile ruse pentru fotografiile postate în 2021, în fața catedralei din Piața Roșie, relatează agenția rusă de stat RBC citată de libertatea.ro.


Bogdanova a șters filmarea din fața catedralei din Piața Roșie și a cerut scuze pentru că i-a jignit pe credincioși. A precizat că videoclipul stânjenitor „a fost făcut cu câțiva ani mai devreme și a fost încărcat online de altă persoană”.

Vicepreședintele Departamentului Sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre biserică, societate și mass-media, Vahtang Kipșidze, a insistat că „trebuie să dea dovadă pocăință activă” și s-a îndoit de sinceritatea scuzelor Bogdanovei. Ea nu a fost reținută, dar a semnat un acord de a nu părăsi Rusia în așteptarea unei anchete complete. Cu toate acestea, se presupune că a plecat de la Moscova în SUA, potrivit Moskovski Komsomoleţ, de vreme ce a fost trecută pe lista persoanelor urmărite.

Bogdanova, originară din Makiivka, acum în Ucraina ocupată, este căutată în temeiul articolului privind „acțiuni publice care exprimă o lipsă de respect clară față de societate și comise cu scopul insultării sentimentelor religioase ale credincioşilor”.

Potrivit articolului din Codul Penal rus, ea riscă până la un an de închisoare.


După zece ani de muncă peste hotare, un moldovean a revenit acasă și a deschis o stână modernă
Articolul anterior
Moldoveanul din Criuleni care a reușit să creeze o afacere de succes în Germania. Peste 300 de conaționali angajați la companie: „Sunt mândru că pot să-i ajut!”
Articolul următor