Moldoveni care au avut onoarea să se vadă cu Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a nu a fost niciodată în Republica Moldova, dar mulţi basarabeni şi-au dorit să o cunoască şi au mers la Londra, la Palatul Buckingham. Unicul preşedinte care s-a văzut cu fosta suverană este Mircea Snegur, în cadrul unei vizite neoficiale la Londra, în anul 1996. Au avut ocazie să dea mâna cu regina şi şase ambasadori ai Republicii Moldova, printre aceştia şi colegul nostru, Iulian Fruntaşu.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de  Nord împlineşte 94 de ani | Cultură/Turism | UNIMEDIA

A fost o zi memorabilă în anul 2012, când fostul ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, Iulian Fruntaşu, s-a întâlnit la Palatul Buckingham cu Regina Elisabeta a II-a pentru a-i înmâna scrisorile de acreditare. El îşi aduce aminte şi acum toate rigorile acelei întrevederi, transmite tvrmoldova.md.

IULIAN FRUNTAŞU fost ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanii: „E un protocol al Curţii Regale, asta însemnând de la vestimentație, una mai specială şi terminând cu trăsura cu care trebuie să ajungi la Buckingham. E fastul acesta regal, trebuie să înveţi mişcările, să exersezi chiar înainte de a te apropia, trebuie să ştii câţi paşi faci, cum te închini”.

Protocolul impunea ca regină să primească doar două scrisori de acreditare într-o zi. Era timp rezervat și pentru discuţii.

IULIAN FRUNTAŞU fost ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie: „Ai ocazia să vorbeşti tete-a-tete cu regina în jur de 20 de minute, eu am stat mai mult, de fapt. Este vizibil că ştie şi cunoaște, a cunoscut, bine eu vorbesc la prezent că îmi e greu să vorbesc la trecut, dar știa foarte bine nu doar dosarul bilateral, ci şi politica internațională, regională, chiar cele mai obscure regiuni, aş zice eu.  Foarte focusată, punea întrebări pertinente, după care a trecut şi la întrebări personale, cum m-am aranjat, dacă mi-am găsit reşedinţă, am mai glumit, am mai râs”.

A dat mâna cu regina când a prezentat scrisorile de acreditare şi actuala ambasadoare a Republicii Moldova în Regatul Unit. Angela Ponomoriov s-a făcut remarcată prin faptul că, la evenimentul solemn, a purtat o ţinută autentică.

E.S ANGELA PONOMARIOV ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie: „Şi consider că aceasta că şi-a adus contribuția, fiindcă costumul național este o parte foarte importantă a istoriei, culturii şi artei oricărui popor ,iar o asemenea ocazie de a promova valorile noastre culturale se oferă doar o dată în viaţă. Vreau să dezvălui că aceasta nu a rămas neremarcat de regină, majestatea sa apreciind consumul nostru naţional şi intersându-se de semnificaţia lui”.

Ambasadoarea susţine că fosta monarhă era ca o enciclopedie vie, cunoscând o mulţime despre toate ţările lumii, inclusiv Republica Moldova. Ea s-a arătat informată despre actualele evoluții de la Chişinău şi coexistența pașnică a oamenilor de diferite etnii.

E.S ANGELA PONOMARIOV ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie: „Pe parcursul mandatului meu, am avut câteva ocazii să interacționez cu regina Elisabeta II. De fiecare dată impresia cea mai puternică fiind felul de a fi al reginei, modul de a interacționa cu interlocutorul, de al asculta, de al manifesta empatie, încurajare şi înțelegere”.

Regina Marii Britanii a decorat cu un ordin special pe basarabeanca Victoria Dunford care îşi dedică viaţa susținerii copiilor cu nevoi speciale.

VICTORIA DUNFORD director, Asociația MAD-aid: „Am avut ocazia să o văd în persoană în 2017, după ce am fost onorată cu distincţia Medalia Imperiului Britanic. Am avut onoarea să fiu în primul rând şi să ne salutăm”.

Din 1999 şi până în prezent, Republica Moldova a avut şase ambasadori în Regatul Unit. Este vorba despre Ion Căpățînă, Mihai Popov, Mariana Durleșteanu, Natalia Solcan, Iulian Fruntașu şi actuala ambasadoare Angela Ponomariov.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Kadîrov, furios după înfrângerile majore din Harkov. Anunță că trimite încă 10.000 de ceceni în Ucraina
Articolul anterior
Dorin Chirtoacă va renunța la Ordinul „Steaua României” în semn de protest, după ce Marian Lupu s-a ales cu aceeași decorație
Articolul următor