Moldoveni care au avut onoarea să se vadă cu Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a nu a fost niciodată în Republica Moldova, dar mulţi basarabeni şi-au dorit să o cunoască şi au mers la Londra, la Palatul Buckingham. Unicul preşedinte care s-a văzut cu fosta suverană este Mircea Snegur, în cadrul unei vizite neoficiale la Londra, în anul 1996. Au avut ocazie să dea mâna cu regina şi şase ambasadori ai Republicii Moldova, printre aceştia şi colegul nostru, Iulian Fruntaşu.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de  Nord împlineşte 94 de ani | Cultură/Turism | UNIMEDIA

A fost o zi memorabilă în anul 2012, când fostul ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, Iulian Fruntaşu, s-a întâlnit la Palatul Buckingham cu Regina Elisabeta a II-a pentru a-i înmâna scrisorile de acreditare. El îşi aduce aminte şi acum toate rigorile acelei întrevederi, transmite tvrmoldova.md.

IULIAN FRUNTAŞU fost ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanii: „E un protocol al Curţii Regale, asta însemnând de la vestimentație, una mai specială şi terminând cu trăsura cu care trebuie să ajungi la Buckingham. E fastul acesta regal, trebuie să înveţi mişcările, să exersezi chiar înainte de a te apropia, trebuie să ştii câţi paşi faci, cum te închini”.

Protocolul impunea ca regină să primească doar două scrisori de acreditare într-o zi. Era timp rezervat și pentru discuţii.

IULIAN FRUNTAŞU fost ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie: „Ai ocazia să vorbeşti tete-a-tete cu regina în jur de 20 de minute, eu am stat mai mult, de fapt. Este vizibil că ştie şi cunoaște, a cunoscut, bine eu vorbesc la prezent că îmi e greu să vorbesc la trecut, dar știa foarte bine nu doar dosarul bilateral, ci şi politica internațională, regională, chiar cele mai obscure regiuni, aş zice eu.  Foarte focusată, punea întrebări pertinente, după care a trecut şi la întrebări personale, cum m-am aranjat, dacă mi-am găsit reşedinţă, am mai glumit, am mai râs”.

A dat mâna cu regina când a prezentat scrisorile de acreditare şi actuala ambasadoare a Republicii Moldova în Regatul Unit. Angela Ponomoriov s-a făcut remarcată prin faptul că, la evenimentul solemn, a purtat o ţinută autentică.

E.S ANGELA PONOMARIOV ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie: „Şi consider că aceasta că şi-a adus contribuția, fiindcă costumul național este o parte foarte importantă a istoriei, culturii şi artei oricărui popor ,iar o asemenea ocazie de a promova valorile noastre culturale se oferă doar o dată în viaţă. Vreau să dezvălui că aceasta nu a rămas neremarcat de regină, majestatea sa apreciind consumul nostru naţional şi intersându-se de semnificaţia lui”.

Ambasadoarea susţine că fosta monarhă era ca o enciclopedie vie, cunoscând o mulţime despre toate ţările lumii, inclusiv Republica Moldova. Ea s-a arătat informată despre actualele evoluții de la Chişinău şi coexistența pașnică a oamenilor de diferite etnii.

E.S ANGELA PONOMARIOV ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie: „Pe parcursul mandatului meu, am avut câteva ocazii să interacționez cu regina Elisabeta II. De fiecare dată impresia cea mai puternică fiind felul de a fi al reginei, modul de a interacționa cu interlocutorul, de al asculta, de al manifesta empatie, încurajare şi înțelegere”.

Regina Marii Britanii a decorat cu un ordin special pe basarabeanca Victoria Dunford care îşi dedică viaţa susținerii copiilor cu nevoi speciale.

VICTORIA DUNFORD director, Asociația MAD-aid: „Am avut ocazia să o văd în persoană în 2017, după ce am fost onorată cu distincţia Medalia Imperiului Britanic. Am avut onoarea să fiu în primul rând şi să ne salutăm”.

Din 1999 şi până în prezent, Republica Moldova a avut şase ambasadori în Regatul Unit. Este vorba despre Ion Căpățînă, Mihai Popov, Mariana Durleșteanu, Natalia Solcan, Iulian Fruntașu şi actuala ambasadoare Angela Ponomariov.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși. Premier: O „operațiune internațională” cu parteneri străini

Autoritățile din Muntenegru au reținut 38 de persoane, în principal cetățeni ruși, sub suspiciunea de spionaj, a anunțat joi cotidianul muntenegrean Pobjeda, citând surse anonime.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși - presă / Premier: O  „operațiune internațională" cu parteneri străini

La începutul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei transmisiuni în direct a unei ședințe a cabinetului, că o „operațiune internațională” cu parteneri străini și cu procuratura este în curs de desfășurare pentru a proteja interesele țării, dar nu a oferit detalii, transmite Reuters, scrie Hotnews.

Muntenegru, membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, a expulzat diplomați ruși.

Pobjeda a scris că agenți ai Agenției pentru Securitate Națională (ANB) din Muntenegru și ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permise de ședere temporară și doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la apelurile Reuters care a solicitat o declarație. Oficialii de la ANB și SDT nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Președintele Serbiei îl anunță sec pe Putin ca nu va recunoaște referendumurile din Ucraina: „Este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”

Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parțial de forțele ruse, a declarat miercuri președintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad și Moscova, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Vladimir Putin presented Alexandar Vucic with a state decoration of the Russian Federation – the Order of Alexander Nevsky – for his major personal contribution to the advancement of multilateral cooperation with Russia.

Autoritățile susținute de Rusia din cele patru regiuni spun că se așteaptă la majorități largi în favoarea anexării la Rusia pe baza voturilor la referendumuri, pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat că fiind scrutine ilegale desfășurate sub amenințarea armelor.

Se așteaptă că președintele rus Vladimir Putin să proclame anexarea celor patru provincii – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – într-un discurs pe care îl va susține vineri.

Serbia nu va recunoaște referendumurile, „întrucât adera la dreptul internațional, Carta Națiunilor Unite și rezoluțiile ONU”, a declarat Vucic presei.

Serbia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este dependență de Rusia pentru livrările de gaz și a refuzat să se ralieze la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina.

Kremlinul sprijină Belgradul în opoziția să continuă față de recunoașterea independenței Kosovo, o fosta provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Moscova a vândut de asemenea arme Serbiei în trecut.

Însă Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU și afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ne protejăm propria integritatea teritorială și este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”, a afirmat Vucic.

Ucraina se numără printre țările care refuză să recunoască independența Kosovo față de Serbia.

Kadîrov, furios după înfrângerile majore din Harkov. Anunță că trimite încă 10.000 de ceceni în Ucraina
Articolul anterior
Dorin Chirtoacă va renunța la Ordinul „Steaua României” în semn de protest, după ce Marian Lupu s-a ales cu aceeași decorație
Articolul următor