Moldovenii care revin în țară vor intra în carantină și după 30 iunie

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că specialiştii au recomandat ca perioada de autoizolare de 14 zile să rămână în vigoare şi după 30 iunie, pentru cetăţenii Republicii Moldova care revin de peste hotare.

separator
Declarația a fost făcută la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR Moldova. Viorica Dumbrăveanu a menţionat că, în statistica zilei de ieri, 18 iunie, când s-au înregistrat şi două cazuri de infectare de import, deşi acestea au dispărut o perioadă de timp.

„Orice măsură care este determinată poate fi revizuită în funcţie de situaţia epidemiologică”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Referitor la cei 75 de militari trimişi de Igor Dodon la parada militară de la Moscova, ţară aflată pe locul trei în lume la numărul de infectări, Viorica Dumbrăveanu a precizat că a aflat din presă despre acest lucru.

„Cred că, în cazul dat, există comandanţii militari, există responsabilii, care trebuie să asigure securitatea şi protecţia sănătăţii acestor militari”, a spus ministrul, care a specificat că, la revenirea în Republica Moldova a militarilor, specialiştii vor determina dacă aceştia trebuie să stea în carantină sau nu.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, în prezent, în Republica Moldova mai există teste pentru o lună şi jumătate, disponibile fiind peste 40 000 de teste deja procurate, pe lângă testele oferite prin donaţie de agenţii economici. „Noi realizăm procedura de achiziţii publice a testelor, este vorba de 100 000 de teste, cu resurse din partea Băncii Mondiale”, a precizat oficialul.

Primul lot de ouă din Republica Moldova a ajuns în UE

La data de 20.11.2024, primul lot de ouă de consum (categoria A) din Republica Moldova  a ajuns pe piața Uniunii Europene (UE), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, producătorul care, la data de 08 octombrie 2024, a fost listat cu dreptul de export pe piața europeană, a lansat prima operațiune de export de ouă de consum. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă agenților economici să exploreze piața Uniunii Europene, înaintând, în acest sens,  cererea pentru export la ANSA. 

Suntem deschiși să acordăm tot sprijinul necesar pentru a ajuta operatorii din domeniul alimentar să se alinieze standardele UE prin modernizarea unităților de producere și a centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor. 

Avem încrederea că, prin efort comun,  accederea produselor autohtone de origine animală, pe cele mai mari piețe internaționale, va fi mai ușoară.

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice, care să asigure consumul pentru toată țara, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Potrivit oficialului, licitația pentru un asemenea proiect a fost deja anunțată, iar investitorii prezintă un interes sporit. Scopul autorităților de la Chișinău este de a elimina dependența de importul de energie, a mai precizat premierul, scrie radiomoldova.md.

Am anunțat licitația și avem interes din partea investitorilor să construiască o stație la Chișinău de o capacitate suficientă, încât să ne asigure cu energie în Republica Moldova. Avem o creștere foarte bună a investițiilor în energia regenerabilă, și acest lucru la fel este important. Republica Moldova are toate șansele să aibă o cotă destul de mare a energie verzi. Ceea ce este foarte benefic la energia verde este că nu mai imporți agent termic cum ar fi gaz natural, altfel de combustibil lichid sau solid etc”, a spus Dorin Recean.

Potrivit Energocom, în lunile iulie-septembrie, ponderea energiei produse de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană constituie 82%, în timp ce termocentralele din Chișinău și Bălți au generat doar 1% din necesarul de consum. Energia regenerabilă acoperă șase la sută din consum, iar restul este achiziționat de pe piața internațională.

Un șofer și-a făcut zob mașina din cauza că nu a ținut cont de condițiile nefavorabile de pe drum

Un alt șofer nu a ținut cont de recomandările Poliției și a derapat cu automobilul de pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cu puțin timp în urmă, Poliția din Sîngerei a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe traseul R6, în apropierea satului Biliceniii Noi.

Preliminar s-a stabilit că un Renault condus de un bărbat de 42 de ani, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe traseu tamponând-se într-un copac.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Persoane traumatizate nu sunt.

Poliția reamintește șoferilor să sporească atenția, în contextul condițiilor meteo nefavorabile.

Moldova rămâne izolată. Doar 2 țări permit accesul liber al cetățenilor moldoveni pe teritoriul lor
Articolul anterior
O asistentă medicală din Fălești a pierdut lupta cu Coronavirusul la doar 53 de ani
Articolul următor