Momente emoționante pentru pompierii noștri, petrecuți cu aplauze de localnicii greci

Pompierii moldoveni petrecuți de localnici cu aplauze și mâini ridicate spre cer după ce au luptat cu incendiile în Grecia.

Pompierii moldoveni, delegați pe 9 august în Grecia pentru a lupta cu incendiile forestiere de pe insulă, se întorc acasă. Salvatorii au fost petrecuți de localnici cu aplauze în semn de recunoștință, scrie ea.md.

Unul dintre pompierii moldoveni, Dmitriy Polscin, despre care v-am povestit săptămâna trecută, a creat un video în care ne arată drumul spre casă a convoiului cu cei 25 de pompieri moldoveni. Imaginile sunt cu atât mai emoționante, cu cât poporul elen de pe întreg traseul și-a exprimat recunoștința, prin semne și voce, pentru ajutorul oferit de salvatori.

„Adio, Insula Evia. Insula Paradisului, care a devenit un câmp de luptă pentru pompierii din 22 de țări, care au stat în calea elementelor umăr la umăr și au atacat focul din aer și de pe uscat … Pompierii care au înconjurat zonele orașelor și așezărilor din calea incendiului, de dragul salvării oamenilor și a caselor lor. Insula unde am văzut prima dată cum rădăcinile copacilor uriași ard sub pământ de la temperatura ridicată, transformându-se în praf și lăsând răni adânci. O insulă în care focul a sărit cu ușurință peste poțiunile stinse de 50 de metri, continuând să distrugă tot ce e viu în calea sa. În cele din urmă, o insulă în care locuiesc oameni minunați care, în ciuda durerii care le-a copleșit paradisul, au călătorit pe insulă livrând apă rece, prăjituri de casă și cafea pentru pompieri. Unul dintre cele mai mari incendii din istoria insulei a fost învins. Cu capul sus, ne întoarcem acasă la aplauze, semnalele mașinilor și mii de mâini ridicate spre cer sau puse pe piept, ca semn de recunoștință, acest lucru va rămâne cu siguranță pentru totdeauna în memoria și inima mea…”, a scris pe pagina sa de Facebook, Dmitriy Polscin.

Potrivit IGSU, după nouă zile de misiune salvatorii urmează să ajungă în Republica Moldova. Aceștia au intervenit în lichidarea incendiilor pe suprafețe extinse, defrișarea arborilor afectați de ardere, dar și identificarea focarelor ascunse. Pompierii moldoveni au lucrat în împreună cu salvatorii români, făcând echipă comună. Salvatorii au fost coordonați de ofițerii eleni și au primit misiunile într-o bază operațională din regiunea Prokopion. În total aceștia au stins incendii forestiere pe insula Evia, unde au identificat focare de ardere, au lichidat incendii și au salvat animale. Pe parcursul misiunii în statul elen angajații IGSU au stins peste 420 de focare de ardere în fondul forestier, au defrișat 22 de arbori, precum și au refulat peste 30000 l de apă. Toate acțiunile echipei s-au desfășurat pe o suprafață de 300 ha. La încheierea misiunii pompierii moldoveni au fost mulțumiți de autorități dar și de băștinași pentru eforturile depuse în lichidarea consecințelor devastatoare a incendiilor forestiere. Minute în șir coloana de autospeciale a pompierilor moldoveni și români a fost aplaudată de oamenii din zonă, iar unii dintre ei au ținut să le mulțumească personal pentru ajutor și sprijin. Angajații IGSU urmează să ajungă în Republica Moldova în seara zilei de 17 august, iar la sediul instituției aceștia vor fi așteptați de conducere, rude, colegi și apropiați.

Moldovenii nevaccinați care vor intra în țară, monitorizați printr-o aplicație
Articolul anterior
Cei mai buni parteneri de viață în funcție de zodie
Articolul următor