Momentul în care racheta rușilor lovește spitalul de copii din Kiev. Imagini dramatice

Cel mai mare spital de copii din Kiev a fost lovit luni de o rachetă rusească, într-unul dintre cele mai grave atacuri asupra capitalei ucrainene din ultimii doi ani. Bilanțul precis nu este cunoscut, pentru că o întreagă clădire a fost transformată în ruine, iar sute de oameni caută acum supraviețuitori. Rușii au atacat și alte orașe. Cel puțin 31 de oameni au murit în total, scrie digi24.ro.

Un martor a surprins momentul în care o rachetă rusească a lovit în plin secția de toxicologie a spitalului de copii din Kiev, cel mai mare din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. În acea clădire, separată de restul clinicii, se făcea dializă. Sute de oameni au venit să caute sub ruine supraviețuitori.

Suflul exploziei a avariat grav și restul spitalului – geamuri și uși au fost smulse, bucăți întregi din fațada clădirii au căzut pe jos. Sălile de operații și secțiile ATI și oncologie sunt în ruine și nu mai pot fi folosite. Zeci de copii au ieșit afară, în curte, cu perfuziile după ei. Mamă, cu copil în brațe: Am ajuns aici cu cinci minute înainte de atac. Am reușit să ajungem la pediatrie, dar nu mai știu nimic, e totul un coșmar. Bărbat cu un copil în brațe: A început atacul. Fiul meu a început să plângă așa că nu s-au dus în spital, s-au dus direct în adăpost. Apoi a fost explozia. Mașina nu mai există. Alte rachete au căzut peste un bloc de locuințe din nordul Kievului. Vitali Kliciko – primarul Kievului: 17 apartamente au fost distruse. Echipele de intervenție sunt la fața locului. Auzim voci, oameni de sub dărâmături. Lucrăm cât de repede putem ca să-i salvăm, dar sunt multe de făcut. Ambasadorul Germaniei la Kiev spune că acest bombardament este modul lui Putin de a arăta că este gata de negocieri de pace. Trimisul Statelor Unite în Ucraina a scris pe Twitter că Rusia a comis o agresiune oribilă, care a ignorat cu desăvârșire viețile oamenilor și a pus în pericol securitatea europeană.

Spitalul „Ohmadit” este cel mai mare spital de copii din Kiev. Presa ucraineană a publicat imagini cu mame și copii bolnavi, evacuai din clădirea bombardată și îngrijiți în curtea spitalului.
Capitala Ucrainei a fost lovită de mai multe rachete care au lovit clădiri de locuințe și infrastructură și au provocat cel puțiun nouă morți.

Președintele Volodimir Zelenski a publicat imagini după atacul cu rachetă și vorbește despre peste 40 de rachete rusești lansate asupra Kievului, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk.

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters. Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi, iar bilanţul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autorităţile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii. „Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa” a fost avariat, „există oameni sub dărâmături şi numărul exact al victimelor este în prezent necunoscut”, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X, postând o înregistrare video cu clădirea avariată. „Rusia nu poate susţine că nu ştie unde cad rachetele sale şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale”, a adăugat el.





Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevăratul castel al lui Dracula. Branul, „doar marketing pentru turiști”

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevărata casă a lui Dracula, acolo unde a trăit Vlad Țepeș și au spulberat mitul celebrului castel de la Bran. Până acum cinci ani, cetatea în care a trăit Vlad Țepeș a fost neatinsă de decenii, scrie observatornews.ro.

Adevărata casă a lui Dracula este Cetatea Poienari din orașul Curtea de Argeș. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul castel” al lui Vlad Țepeș – figura vicioasă care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul Bram Stoker din 1897.

Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale. Mulți cred că Castelul Bran, un monument național din Transilvania, a fost casa lui Țepeș, însă tot acest mit a fost destrămat de Cornel Popescu, care a spus că nu are „nicio legătură” cu domnitorul.

Castelul Bran, „marketing pentru turism”

Vlad Țepeș-Dracula a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad Țepeș. Nu el a construit acel castel, este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poienari”, spune Cornel Popescu.

Cetatea, la care poți ajunge doar dacă urci 1.500 de trepte, nu a fost niciodată cucerită de inamicii lui Vlad – în ciuda mai multor încercări.

„Datorită poziției sale spectaculoase și de neatins, cetatea nu a fost niciodată cucerită, deși turcii au încercat de mai multe ori”, a spus Cornel Popescu.

Cetatea Poienari a fost abandonată și mai târziu zguduită de un șir de cutremure în anii 1900 – distrugând o mare parte din ea Dar, după o restaurare îndelungată, urmează să se deschidă publicului pentru prima dată. 

Moldovenii, îndemnați să facă ordine în comunități, în contextul Zilei mondiale a salubrizării

De Ziua Mondială a Salubrizării, Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să participe la acțiuni de salubrizare în perioada 23-29 septembrie, pe întreg teritoriul țării. Inițiativa subliniază importanța reducerii deșeurilor și a practicilor de reciclare pentru protejarea mediului înconjurător. Dacă fiecare dintre noi ar produce mai puține deșeuri și s-ar implica în acțiuni de salubrizare, vom avea comunități mai curate și mai confortabile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Toți cetățenii sunt încurajați să participe la campania de salubrizare în orice regiune a țării, împreună cu familia, prietenii sau vecinii, pentru a face curățenie în pădurile din localitate, în parcuri, pe străzi sau în apropierea casei. Sticlele din plastic, pungile, hârtiile și alte tipuri de deșeuri solide poluează în mod continuu solul, aerul și apa, iar fiecare sac de deșeuri colectat reprezintă un pas spre un viitor sustenabil și sănătos. Prin acțiuni comune de salubrizare, promovăm responsabilitatea ecologică și contribuim la combaterea schimbărilor climatice.

Ziua Mondială a Salubrizării este marcată anual pentru a încuraja comunitățile să se implice în activități de curățare și are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la problemele de mediu și importanța unui management corect al deșeurilor pentru un mediu mai curat. Haideți să ieșim cu toții la curățenie în această săptămână dedicată salubrizării!

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Natura s-a dezlănțuit! 12 oameni au murit loviți de fulger într-o singură localitate
Articolul anterior
Mesajul Maiei Sandu după teroarea de la Kiev: ”Este un război împotriva copiilor”
Articolul următor