A murit cel mai bătrân om din lume

Este vorba de Celino Villanueva Jaramillo, considerat a fi cel mai bătrân om din lume. Acesta a murit miercuri în spitalul din orașul San Jose de Mariquina, Chile, la vârsta de 121 de ani, potrivit digi24.ro.

separator

Potrivit cotidianului britanic, bătrânul a căzut din pat în urmă cu o săptămână și și-a rupt trei coaste, dintre care una i-a perforat un plămân. Don Celino a fost operat de urgență și plasat apoi la terapie intensivă. Inițial, medicii erau optimiști că bărbatul va supraviețui, dar, peste câteva zile, plămânul i-a cedat.
„Suntem foarte triste!”, a declarat Ivonne Morales, care împreună cu mama ei, Marta Ramirez, l-au îngrijit pe Celino de la vârsta de 99 de ani. „A fost o parte integrantă a familie noastre”.

Don Celino a trăit întreaga lui viața în țara de origine, Chile, și a fost cu patru ani mai mare decât Nabi Tajima, japoneza consemnată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bătrână persoană din lume. Jaramillo și-a pierdut cerfiticatul de naștere într-un incendiu care i-a cuprins casa în urmă cu două decenii, însă din 2016, după consultarea mai multor arhive de către autorități, anul de naștere consemnat în buletin apare ca fiind 1896.

Nimeni din Chile – nici șeful statului, nici ministrul Justiției (care i-a oferit personal în 2016 cardul de identitate reînnoit) – nu se îndoiește că aceasta ar fi anul lui de naștere.

„Verificând registrele noastre, reiese că Celino Villanueva Jaramillo s-a născut efectiv pe 25 iulie 1896.”, declara anul trecut Jacqueline Salinas, de la departamentul de demografie al biroului național de statistică din Chile.
Orașul de baștină al lui Jaramillo este paradisul piscicol Rio Bueno, provincia Ranco. Detalii exacte despre copilăria lui au fost greu de deslușit, deoarece în ultimii ani de viață memoria lui Don Celino se deteriorase foarte mult. Câteva aspecte biografice certe, potrivit informațiilor apărute în presă de-a lungul timpului, ar fi acelea că Jaramillo nu a fost niciodată căsătorit, nu a avut copii și a lucrat mai toată viața ca muncitor în agricultură pentru un latifundiar numit Ambrosio Toledo.Când Don Celino a ajuns la vârsta de 80 de ani, Toledo l-a anunțat că îl va înlocui cu un muncitor tânăr, l-a îmbărbătat cu o bătaie pe umăr, i-a urat sănătate și i-a sugerat să elibereze încăperea pe care o ocupa pe moșia lui, lăsându-l la mila sorții. Au urmat ani extrem de grei pentru Jaramillo, mutat în apropierea localității de coastă Mehuin, într-o magherniță, cu o pensie mică, trăind la limita subzistenței din vânzarea legumelor pe care le cultiva și din pescuit. După ce un incendiu i-a transformat în scrum căsuța mică și sărăcioasă, bătrânul a fost luat în grijă de Marta Ramirez și de fiica ei.

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

Iana Bețișor, despre pasiunea vieții sale! Creează manual coșulețe din hârtie de ziar
Articolul anterior
Amalia Enache, despre drama prin care a trecut când mama ei era internată în spital: „Plângeam de 12 ore, iar asistentele mă întrebau de emisiuni TV”
Articolul următor
Close menu