Începând cu 1 aprilie vom avea mai multă muzică autohtona la posturile de radio și TV. În sfârșit, ieri Consiliul Coordonator al Audiovizualului a luat deciazia mult așteptată de interpreții și compozitorii autohtoni, prin care obligă posturile de radio și TV să difuzeze nu mai puțin de 30 % de producție autihtonă din volumul total de emisie.
”De mult am insistat la acestă schimbare. Ba mai mult, consider că producția muzicală autohtonă poate acoperi și 50 la sută din spațiul de emisie al posturilor muzicale din Republica Moldova. Doar în ultimile 3 luni artiștii moldoveni au creat peste 100 de piese noi, dintre care 98 au fost înregistrate la Mediaforest Moldova, pentru a putea fi monitorizate. A treia parte din ele au și videoclipuri, ceea ce este un salt important pentru industria muzicală autohtonă”, a comunicat pentru unica.md, directorul ORDA, Iurie Badicu.
O primă decizie de acest fel a fost adoptata în aprilie 2007, însă nu s-a respectat și apoi un număr impunător de postiuri de radio au vrut în genere să o anuleze. Însă cu implicarea unor interpreți autohtoni, care nu au mers îmoptriva lor, decizia a rămas în vigoare, dar doar în acte.
”Într-o țară normală muzica autohtonă prevalează. În unele țări posturile de radio și TV difuzează 80-90 la sută din volumul total de emisie, pe când la noi valorile naționale se difuzează la un procent minim. Cu mare greu am obținut acum 6 ani o decizie în acest sens, dar care nu s-a respectat deloc. Din cele 30 % pentru care am optat, am obținut doar 16,7 la sută din volumul total de emisie. Iar când cerem drepturile și insistăm, în general suntem scoși din playlisturile radiourilor. Avem multe talente și multă producție autohtonă bună, care mai degrabă este acceptată în străinătate decât la noi. Și 30 la sută este puțin, dar măcar acest procentaj să se respecte și să auzim muzică autohtonă nu doar noaptea, dar și în orele de maximă audiență” a declarat interpreta Nelly Ciobanu pentru unica.md.
Dinu Ciocan, membru al CCA, a declarat pentru Info Prim Neo că zilnic radiodifuzorii vor trebuie să difuzeze programe autohtone circa opt ore pe zi, dacă emit 24 de ore din 24. Din acestea, patru ore vor fi pentru programe în limba de stat. La TV acestea vor fi puse pe post în segmentele de timp 06.00-09.00 şi 19.00-23.00, iar la radio 06.00-13.00 şi 17.00-20.00.
Dacă nu vor fi respectate prevederile deciziei CCA, vor fi aplicate sancţiuni graduale, începând cu avertizarea publică, urmată de amendă minimă şi maximă, apoi interzicerea dreptului de a difuza publicitate şi, în final, suspendarea şi retragerea licenţei de emisie.
În Moldova sunt 48 de televiziuni (38 cu emisie prin eter şi10 cu emisie prin cablu) şi 58 de posturi de radio. Decizia CCA a fost luată pentru protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural-naţional.
Natalia Bodiu