Muzica autohtonă a câștigat încă o bătălie cu posturile radio și TV

copertaÎncepând cu 1 aprilie vom avea mai multă muzică autohtona la posturile de radio și TV. În sfârșit, ieri Consiliul Coordonator al Audiovizualului a luat deciazia mult așteptată de interpreții și compozitorii autohtoni, prin care obligă posturile de radio și TV să difuzeze nu mai puțin de 30 % de producție autihtonă din volumul total de emisie.

badicu”De mult am insistat la acestă schimbare. Ba mai mult, consider că producția muzicală autohtonă poate acoperi și 50 la sută din spațiul de emisie al posturilor muzicale din Republica Moldova. Doar în ultimile 3 luni artiștii moldoveni au creat peste 100 de piese noi, dintre care 98 au fost înregistrate la Mediaforest Moldova, pentru a putea fi monitorizate. A treia parte din ele au și videoclipuri, ceea ce este un salt important pentru industria muzicală autohtonă”, a comunicat pentru unica.md, directorul ORDA, Iurie Badicu.

O primă decizie de acest fel a fost adoptata în aprilie 2007, însă nu s-a respectat și apoi un număr impunător de postiuri de radio au vrut în genere să o anuleze. Însă cu implicarea unor interpreți autohtoni, care nu au mers îmoptriva lor, decizia a rămas în vigoare, dar doar în acte.

nelly ciobanu”Într-o țară normală muzica autohtonă prevalează. În unele țări posturile de radio și TV difuzează 80-90 la sută din volumul total de emisie, pe când la noi valorile naționale se difuzează la un procent minim. Cu mare greu am obținut acum 6 ani o decizie în acest sens, dar care nu s-a respectat deloc. Din cele 30 % pentru care am optat, am obținut doar 16,7 la sută din volumul total de emisie. Iar când cerem drepturile și insistăm, în general suntem scoși din playlisturile radiourilor. Avem multe talente și multă producție autohtonă bună, care mai degrabă este acceptată în străinătate decât la noi. Și 30 la sută este puțin, dar măcar acest procentaj să se respecte și să auzim muzică autohtonă nu doar noaptea, dar și în orele de maximă audiență” a declarat interpreta Nelly Ciobanu pentru unica.md.

upgrading-tv-studioDinu Ciocan, membru al CCA, a declarat pentru Info Prim Neo că zilnic radiodifuzorii vor trebuie să difuzeze programe autohtone circa opt ore pe zi, dacă emit 24 de ore din 24. Din acestea, patru ore vor fi pentru programe în limba de stat. La TV acestea vor fi puse pe post în segmentele de timp 06.00-09.00 şi 19.00-23.00, iar la radio 06.00-13.00 şi 17.00-20.00.

Dacă nu vor fi respectate prevederile deciziei CCA, vor fi aplicate sancţiuni graduale, începând cu avertizarea publică, urmată de amendă minimă şi maximă, apoi interzicerea dreptului de a difuza publicitate şi, în final, suspendarea şi retragerea licenţei de emisie.

În Moldova sunt 48 de televiziuni (38 cu emisie prin eter şi10 cu emisie prin cablu) şi 58 de posturi de radio. Decizia CCA a fost luată pentru protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural-naţional.

Natalia Bodiu

Emoții pentru elevii claselor a IX-a! Aceștia susțin azi examenul la istorie

Astăzi, 13 iunie, elevii claselor a noua susțin ultimul examen din cadrul sesiunii de absolvire a gimnaziului. Începând cu ora 09:00, aproximativ 30 de mii de candidați vor susține proba la istoria românilor și universală, scrie radiomoldova.md.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în opt raioane, examenele de absolvire a gimnaziului sunt monitorizate de circa 400 de observatori voluntari. Această măsură este aplicată în cazul raioanelor în care elevii au absolvit gimnaziul cu note mari, dar au obținut rezultate slabe la examenul național de bacalaureat. Totodată, o parte din testele elevilor din aceste raioane vor fi reevaluate centralizat de o comisie republicană.

Amintim că testele vor fi verificate în perioada 3-19 iunie de către Comisiile Raionale sau Municipale de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie în fiecare instituție de învățământ, în care s-au desfășurat examenele. Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la instituția de învățământ, pe 21 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 25 iunie.

Cel puțin zece medalii, cucerite de sportivii moldoveni la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell din Polonia

Cel puțin zece medalii a cucerit Republica Moldova la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell (haltere mici), care s-a desfășurat în orașul Rszesow, Polonia.

Cel mai bun rezultat l-a înregistrat Nicolae Frangu care a devenit campion mondial la proba biatlon și ciclul lung, rezervat seniorilor, iar Mihail Muntean a cucerit titlul de vicecampion în proba de ciclul Lung (10 min) și ciclul lung (30 min).

La categoria juniori, cea mai bună performanță a realizat-o Gheorghe Julei, care a devenit campion în proba snach 30 min. Tot în această probă, Alexandru Zibrițchi a ocupat locul II. Alți doi reprezentanți ai țării noastre, Maxim Andrieș și Denis Cojocaru, s-au situat pe locul II, respectiv III, în proba de One Arm Jerk.

Sportivii noștri au înregistrat rezultate remarcabile și în concursul de para Kettlebel, unde Valeriu Buruian, Mihail Țurcan, Sergiu Borș și Andrei Valentir, au devenit campioni mondiali.

La categoria Masters, s-a remarcat Mihail Suprovici, care a ocupat locul I în proba de biatlon, iar Nicolai Bîrliba s-a situat pe locul II, în concursul de Snach 30 min.

Participarea lotului național, format din 13 sportivi, la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell, a fost posibilă cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Furt obraznic în amiaza mare! Mai multe persoane, filmate cum fură flori de pe viaduct

Furt ziua în amiaza mare! Mai multe persoane au fost surprinse furând flori din spațiul verde de pe viaduct, anunță Primăria Capitalei.

Acestea au fost reținute de oamenii legii. Primăria Chișinău condamnă acțiunile indivizilor care distrug bunurile publice și își bat joc de munca oamenilor, ce zilnic contribuie la dezvoltarea orașului Chișinău, se mai arată în mesajul municipalității.

Într-o „oră de suflet” pot fi ajutate 155 de persoane
Articolul anterior
Ceartă-te constructiv!
Articolul următor