NASA: Un meteorit de jumătate de tonă a căzut în Texas și a provocat un cutremur

NASA a confirmat că bubuitura puternică auzită deasupra Texasului a fost sunetul unui meteroid care a intrat în atmosferă. Agenția spațială a declarat că roca avea un diametru de 1,5 metri și cântărea peste 450 kg. S-a spart la intrare și s-a împrăștiat în regiune. Din fericire, nu au fost raportate pagube, dar unii locuitori au declarat că li s-au cutremurat casele.

meteoriți

Reasigurând publicul că fragmentele nu prezintă niciun risc, NASA a declarat că oricine găsește un meteorit trebuie să contacteze Smithsonian. Într-o declarație a NASA se arată că: „Deși meteoriții tind să lovească atmosfera Pământului cu viteze mari, aceștia încetinesc pe măsură ce călătoresc prin atmosferă, rupându-se în fragmente mici înainte de a lovi solul. Meteoriții se răcesc rapid și, în general, nu reprezintă un risc pentru public.”

Bubuitura a fost auzită miercuri, 15 februarie, în jurul orei 17:00. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere dintr-o casă au arătat un obiect de foc care străbate cerul. De asemenea, două avioane care au trecut pe lângă el au raportat meteoritul la controlul traficului aerian din Houston. Șeriful comitatului Hidalgo, Eddie Guerra, a declarat: „Nu se știe unde a avut loc punctul exact de impact. Nu s-au primit rapoarte privind pagube în zona respectivă”.

Un localnic a scris pe Facebook: „Am ieșit afară să văd ce s-a întâmplat. Am crezut că a fost un fel de cutremur, dar nu am văzut nimic. E atât de ciudat că nu avem cutremure aici în Texas.”

O altă persoană a descris: „Deci, am auzit o explozie puternică, ca o explozie de gaz în această după-amiază. Pământul s-a cutremurat, la fel și ferestrele și casa”.

Acest lucru se întâmplă după ce un asteroid a explodat deasupra Canalului Mânecii după ce a intrat în atmosfera Pământului la primele ore ale dimineții. Micul asteroid de 1 metru, denumit în prezent Sar2667, a creat o „explozie de aer” atunci când a explodat. A fost vizibil din cea mai mare parte a sudului Angliei și Țării Galilor – și până la Paris, Franța. Fizicianul american și specialistul în explozii aeriene Mark Boslough de la Laboratorul Național Los Alamos a declarat pentru Wales Online că, deși „exploziile aeriene de această mărime au loc undeva de câteva ori pe an”, ele sunt „rareori descoperite dinainte”.

Boslough a adăugat că a fost pentru prima dată în istorie când acest lucru s-a întâmplat „deasupra unei zone populate”. El este profesor de cercetare la Universitatea din New Mexico, membru al Committee for Skeptical Inquiry și președinte al Comitetului de experți pentru Ziua Asteroidului.

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Christian Atsu a donat toată cariera sume uriaşe de bani pentru țara sa natală din Africa. Milioane de oameni, îndoliați
Articolul anterior
„Cel mai bun colonel rus de spionaj” a murit în Ucraina. Mesajul rușilor
Articolul următor