Natalia Gavrilița: ”Depunem eforturi ca să menținem prețul energiei electrice la un cost rezonabil”

Majorarea galopantă a prețurilor este o consecință a războiului din Ucraina și a perturbării pieței internaționale a resurselor energetice. Republica Moldova este dependentă în proporție de 100% de piața energetică externă, iar această dependență se reflectă în inflația record pe care o înregistrăm, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova. Șefa executivului spune că printre soluțiile autorităților pentru a depăși această perioadă de criză sunt majorarea veniturilor oamenilor, compensația parțială a tarifelor la gaz și sancționarea drastică a agenților economici care majorează nejustificat prețurile, scrie IPN.

Toate țările lumii se confruntă cu fenomenul inflației. Republica Moldova este însă mai vulnerabilă față de celelalte țări întrucât diversificarea surselor energetice nu a fost o prioritate pentru fostele guvernări. „Vedem o inflație mare peste tot în lume. În SUA inflația a ajuns la 9%, ceea ce n-a mai fost de decenii bune. În Estonia inflația a depășit 24%, dar noi avem dificultăți și din cauza structurii economiei noastre. În 30 de ani nu am reușit să diversificăm accesul la resursele energetice și avem formule care sunt legate de prețul de piață, iar din motive geopolitice cresc galopant prețurile la resursele energetice. Noi nu avem alte soluții decât să compensăm oamenilor o parte din tarif și să ajutăm agenții economici să se adapteze noilor prețuri”, a spus Natalia Gavrilița.

Statul va ajuta cetățenii să facă față crizei prin compensarea facturii la gaz în funcție de vulnerabilitatea energetică, prin sprijin la procurarea lemnelor de foc și prin monitorizarea strictă a prețurilor la produselor alimentare. „Noi urmărim unde cresc prețurile și le comparăm cu prețurile internaționale ca să vedem dacă sunt comise abuzuri. Intervenim acolo unde este cazul. Am crescut semnificativ lista produselor sociale pentru care se aplică un adaos comercial limitat. În această listă intră deja și legumele și practic toate produsele din carne. Când agenții economici pun un suprapreț, intervine Serviciul Fiscal. Dar componenta care se regăsește în prețul tuturor produselor sunt produsele energetice, electricitatea, combustibilul. Cred că cetățenii au văzut cât efort depunem lunar ca să extindem contractele la energie electrică în așa fel ca să nu avem creșteri de prețuri”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au crescut cu 31,8%, inclusiv la produse alimentare cu 34,3%. În Republica Moldova se atestă cea mai înaltă rată a inflației din regiune.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Mare grijă când plecați de acasă! Cum a rămas o familie din Sângerei fără banii pe care îi aveau în casă
Articolul anterior
Franța sprijină familiile afectate de creșterea prețurilor Parlamentul a aprobat ajutoare de 20 de miliarde de euro
Articolul următor