Regizorul moldovean Dumitru Grosei ne duce faima peste hotarele țării, fiind declarat cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele lui Dumitru Grosei și un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecții oficiale în 23 țări de pe toate continentele, ca Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA, Canada, Rusia, Estonia, China, Brazilia, Maroc, Taiwan, Nigeria, Liban ș.a.
Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni, R. Moldova. Între anii 1992-94 a studiat la Facultatea de Drept, Universitatea din Iași, iar în 1999 a absolvit facultatea de Regie Film la UNATC București. În 1995 a fost regizor secund al faimosului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul CAPITAINE CONAN.În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova ,,Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova. Din 2015, este directorul evenimentului cinematografic anual ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău”, unde sunt proiectate cele mai importante și recente filme românești.
,,Ecouri” (Moldova, 2015) este un film experimental de scurt metraj, ficțiune, în regia lui Dumitru Grosei. Filmul a avut în 2018 șapte selecții oficiale, dintre care două nominalizări și un premiu. Din cauza viciilor sale, o tânără femeie își strică relația cu bărbatul, dar ea luptă cu viciile și nu-și pierde speranța că într-o zi îl va readuce acasă.Selecții oficiale:
– Atlanta Playhouse Film Festival (Georgia, SUA);
– Indie Best Films Festival (California, SUA);
– Constanta International Film Festival 2018 (Constanța, România);
– AltFF Alternative Film Festival (Toronto, Canada);
– CineKasimanwa: Western Visayas Film Festival (Roxas, Filipine);
– International Short Film Festival Pune (Pune, India).
– Inshort Film Festival (Lagos, Nigeria).
Nominalizări:
– Semi-finalist (Indie Best Films Festival, California, SUA);
– Best Light Designer – Dumitru Grosei (International Short Film Festival, Pune, India).
Premii:
– Best Poster (AltFF Alternative Film Festival, Toronto, Canada).
,,Cadoul” (Moldova/România, 2015) este un film de scurt metraj, ficțiune. În 2018, producția a acumulat 16 selecții oficiale, dintre care 2 nominalizări și un premiu. Un copil primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu, dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl la vânătoare.
,,Today artist, tonight taxist” (2018, Moldova/România), este un film de scurt metraj ficțiune, care, în 2018, a obținut 5 selecții oficiale, dintre care 1 nominalizare.
Filmul este despre ultimele ore din viața unui tânăr ratat din Chișinău, care nu este nici rocker, nici șofer de taxi, nici măcar un prieten. În consecință, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de-al II-lea război mondial.
,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova/România, 2018) este un film documentar de lung metraj, în regia lui Dumitru Grosei. În 2018, filmul a avut 6 selecții oficiale, dintre care 4 premii.
Premii:
– Cel mai bun film pe tema „Etnoecologie – natură și oameni indigeni” (International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE, Khanty-Mansiysk, Russia);
– Trofeul festivalului ”Cel mai bun film etnografic” (Zlatna International Ethnographic Film Festival, Zlatna, România);
– Cel mai bun film documentar (Constanta International Film Festival, Constanța, România);
– Premul I – DOC SECTION, Categoria: Istorie și Patrimoniu (Amorgos Tourism Film Festival, Amorgos, Grecia).
,,Dante Cafe” (Moldova, 2018) este un scurt metraj experimental cu durata de 2 min. 25 sec. În 2018, filmul a acumulat 8 selecții, printre care se include și o nominalizare. Momentul când ajungi la sfârșitul vieții și constați că ai mers pe un drum greșit, dar nu mai poți schimba nimic.
Nominalizări:
– Best Experimental Film (Alternative Film Festival, Toronto, Canada).
,,Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” (Moldova) este un proiect de film documentar de lung-metraj, aflat în etapă de producție. Proiectul a fost selectat la 6 forumuri importante dedicate finanțărilor proiectelor industriei cinematografice europene.Stefan Koch, un bărbat din orașul Bonn, descoperă în sertarul mamei sale decedate o scrisoare a bunicului său, adresată tatălui și niște documente oficiale, care atestă moartea bunicului în cel de al Doilea Război Mondial, în Moldova, la câteva mile mai la nord de satul Speia. Stefan se pornește în căutarea mormântului bunicului său. Inițial el are dificultăți în căutările sale, din cauza barierelor lingvistice și culturale. Mai târziu el întâlnește niște oameni deschiși, care îl fac să înțeleagă că nu există de fapt granițe între est și vest.
Află mai multe pe alternative-cinema.com