„Neglijența premierului a fost ultima picătură”. Fermierii anunță noi proteste cu tractoarele, în Capitală

Agricultorii avertizează autoritățile că vor aduce din nou tractoarele în capitală, după ce vor finaliza lucrările de recoltare. „Asociația Forța Fermierilor nu mai crede în bunele intenții ale autorităților abilitate și declară că acestea poartă o mare doză de vină pentru criza profundă, în care a fost aruncat sectorul agrar pe parcursul anilor 2022-2023”, se menționează într-un comunicat remis presei. Totodată, Asociația spune că, „pe parcursul săptămânii curente domnul prim-ministrul Dorin Recean așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”, scrie unimedia.info.

„Din vara trecută, ramură agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de secetă, război în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările europene din bazinul Mării Negre. În aceste state, autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru propriii fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli. Guvernele acestor țări prompt s-au adresat după suport la Uniunea Europeană. În prezent, fermierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei primesc de la 300 până la 674 euro per hectar de grâu.

În Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților enorme, ce au apărut în circumstanțe care absolut nu au depins de ei.

Toate propunerile Asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către partenerii externi pentru ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă.

Doar în iunie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin. Doar în februarie 2023 prim-ministra Natalia Gavrilița oficial a solicitat ajutor umanitar în formă de motorină de la România, deși, la inițiativa organizației noastre, doamna președintă a convenit acest lucru cu autoritățile române încă în noiembrie 2022.  

Suma de 200 milioane lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă, este de 6 ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri, cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă, în lipsa majorării finanțării, cu un deficit enorm de cadre.

Organizația noastră a fost maximum activă în dialog cu Guvernul. Am demonstrat constructivism și flexibilitatea în revendicări, ținând cont de situația social-politică și financiară în țară. Foarte des propuneam implementarea unor măsuri, care nu necesită cheltuieli bugetare, inclusiv ultima idee cu introducerea unui moratoriu pe o perioadă scurtă la achitarea datoriilor agricultorilor față de creditori.

Însă, neglijența demonstrativă din partea prim-ministrului și rezistența ministrului Agriculturii la ideea moratoriului a fost ultima picătură pentru organizația noastră.

Marea majoritatea membrilor Forței Fermierilor sunt de părere că guvernarea, prin inacțiunile sale, susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali, care urmăresc transformarea Moldovei în moșia lor și care deja, conform investigațiilor jurnalistice, controlează peste 40 procente din toate terenurile agricole ale țării.

În acest context, ținând cont de faptul că lucrările agricole sunt în toi și după consultări cu mai mulți fermierii în teritoriu, organizația noastră prin decizia Consiliului a hotărât:

1. Convocarea imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua a unui Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar, în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unii reprezentanți ai acesteia.

2. Reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua, prin deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală”, se menționează într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Un american a rămas blocat într-un taxi autonom, care l-a învârtit într-o parcare

Mike Johns, un bărbat din SUA, a rămas captiv într-un taxi autonom în drum spre aeroport luna trecută. Într-o filmare care a apărut acum în mediul online este surprins momentul în care mașina fără șofer pur și simplu dă ture printr-o parcare. După ce situația s-a rezolvat, compania a anunțat că totul s-a petrecut din cauza unei actualizări de software, scrie digi24.ro.

– Mașina asta merge în cerc. Am un zbor de prins, de ce merge chestia asta în cerc? Am amețit, priviți ce face…

– Înțeleg…ne pare foarte rău, Mike, încercăm să rezolvăm problema, merge în cerc într-o parcare, nu?

– Merge în cerc într-o parcare. Mi-am pus centura de siguranță și nu pot să ies din mașină. A fost cumva ținta unui atac cibernetic? Ce se întâmplă? Mă simt ca într-un film… Face cineva mișto de mine? Am un zbor de prins.

– Voi trage acum mașina pe dreapta… așteaptă doar puțin.

– O, Doamne, sper că voi ajunge la timp să prind avionul.

Mike Johns se afla într-un taxi autonom al companiei Waymo în drum spre aeroportul Sky Harbor din Phoenix, când vehiculul a început să se învârtă în jurul unei parcări de mai multe ori, în timp ce bărbatul vorbea la telefon cu un reprezentant, scrie The Guardian.  Johns a spus că a amețit în timp ce mașina a continuat să facă ture în parcare și a declarat că acel moment „s-a simțit ca o scenă într-un thriller SF”. Reprezentantul Waymo, care îi oferea ajutor la telefon, l-a sfătuit să-și deschidă aplicația mobilă în timp ce ea încerca să oprească vehiculul, însă acesta a spus că nu „are opțiune de a controla mașina”.

Problema a fost rezolvată după câteva minute, a spus compania Waymo într-un comunicat. În cele din urmă, bărbatul a reușit să prindă zborul din Arizona către sudul Californiei, care, din fericire, a avut întârziere. Johns spune că a fost frustrat de experiență și că nu a putut să își dea seama dacă reprezentantul cu care a vorbit este om sau inteligență artificială.  Compania Waymo oferă servicii de călătorie autonomă în San Francisco, Los Angeles, Phoenix și Austin, din SUA. În timp ce mașinile companiei au efectuat milioane de drumuri în siguranță, incidente importante, inclusiv un vehicul fără șofer care a ucis un câine și a cauzat o coliziune care a rănit un biciclist, au alimentat mai multe îngrijorări. 

O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut

Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la 15 luni de închisoare după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut, informează BBC citat de digi24.ro.

Femeia a fost identificată de angajații penitenciarului, după ce imaginile au fost distribuite online și au devenit virale rapid. Directorul închisorii Wandsworth a declarat că acțiunile lui Abreu au reușit ca în „mai puțin de o zi” să anuleze mulți ani de muncă pentru personalul feminin din închisorile de bărbați. Abreu, în vârstă de 30 de ani, care a fost arestată pe aeroportul Heathrow înainte de a se îmbarca alături de tatăl ei într-un zbor spre Madrid, a pledat anterior vinovată pentru abatere în funcție publică.

Într-o declarație adresată Curții Isleworth Crown, Andrew Davy, directorul închisorii Wandsworth a declarat că multe femei din personalul Wandsworth au raportat o creștere a agresiunilor din partea prizonierilor. Incidentul a avut loc la închisoarea Wandsworth în perioada 26 și 28 iunie. O altă înregistrare a fost găsită pe camera purtată de fostuli ofițer, iar Abreu a recunoscut că a întreținut și în alte rânduri relații sexuale cu acel deținut. Judecătorul a stabilit că videoclipul care a devenit viral nu a fost, prin urmare, izolat și face parte dintr-un comportament repetat.

Fenomenul ce ia amploare în țara lui Moș Crăciun: Turiștii care părăsesc Laponia lasă în urmă haine de mii de euro

O mulțime de saci cu haine și accesorii abandonate se acumulează în fiecare iarnă la hotelurile din Rovaniemi, capitala provinciei Laponia din Finlanda, potrivit publicației online de stat Yle, citat de digi24.ro.

Fenomenul pare să fi scăpat de sub control în ultimii ani. Oamenii care vin în vacanță aici lasă în urmă inclusiv îmbrăcăminte scumpă, de designer, intențional sau accidental. „Cred că motivul din spatele fenomenului este că nu mai au nevoie de hainele de iarnă după ce părăsesc Finlanda și nu le încap în bagaj”, a spus Miko Gröhn, managerul hotelului Arctic din Rovaniemi. Obișnuit deja cu fenomenul, un alt hotel din capitala Laponiei adoptă o abordare mai proactivă a problemei, potrivit managerului său Tiina Määttä , care a spus că oaspeții lasă hainele în urmă săptămânal.

„Avem un panou în lifturi care explică că hainele pot fi lăsate la un punct de colectare din zona recepției”, a spus Määttä, adăugând că apoi hotelul donează articolele grupului de caritate Hope. Și alte unități de cazare din capitala Rovaniemi au confirmat, de asemenea, că unii oaspeți își lasă hainele groase în urmă, inclusiv Santa’s Hotels și Apukka Resort. Cu toate acestea, cantitățile nu sunt deosebit de mari acolo. Gazdele care închiriază apartamente văd, de asemenea, partea lor de lucruri personale abandonate, inclusiv pantofi din piele și paltoane de iarnă în valoare de mii de euro.

Rovaniemi examinează problema Administrația orașului Rovaniemi efectuează în prezent un sondaj pentru a vedea câte articole abandonate circulă în oraș. Sondajul face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a economiei circulare în oraș, potrivit managerului de proiect al Business Rovaniemi, Katariina Sieppi . „Am auzit că turiștii în special lasă în urmă cantități uriașe de haine și lucruri. Suntem conștienți de fenomen, dar nu avem o idee exactă despre amploarea lui”, a explicat Sieppi. Sondajul, care intervievează localniși, firme de turism și turiști deopotrivă, va fi finalizat luna aceasta, iar rezultatele vor fi folosite în primăvară pentru a ghida un proiect pilot care vizează promovarea economiei circulare a regiunii. De exemplu, Sieppi a spus că serviciile locale de închiriere de îmbrăcăminte pentru turiști ar putea fi îmbunătățite. Alte posibilități includ servicii îmbunătățite de colectare pentru reciclare, precum și oferirea turiștilor posibilitatea de a cumpăra echipament de iarnă uzat. „Atunci, turiștii nu ar trebui să se gândească unde să arunce lucrurile lor suplimentare, iar articolele ar putea fi ridicate de unde stau”, a explicat Sieppi.

Un nou eşec în Găgăuzia! Bașcanul Evghenia Guțul, în continuare fără Executiv
Articolul anterior
Cât vor dura careurile festive la 1 septembrie. Precizările ministrului Educației
Articolul următor