New York-ul se scufundă, din cauza greutății zgârie-norilor. Ce spun cercetătorii

New York-ul se scufundă, iar zgârie-norii care au fost construiți de-a lungul timpului reprezintă unul dintre motive, potrivit unui studiu. Orașul se scufundă cu aproape doi milimetri pe an, sub greutatea clădirilor înalte. În timp ce câțiva milimetri ar putea părea puțin, unele părți ale orașului ajung sub apă mult mai repede, transmite digi24.ro, conform Science Alert.

statuia libertatii din new york

Deformarea ar putea însemna probleme pentru oraș, unde locuiesc peste opt milioane de oameni, astfel încât descoperirile ar trebui să încurajeze continuarea eforturilor de dezvoltare a strategiilor de atenuare pentru a contracara creșterea riscului de inundații și a nivelului mării, însă digurile gigantice nu ar fi cea mai bună variantă.

„Scopul studiului este de a crește gradul de conștientizare asupra faptului că fiecare clădire înaltă construită pe coastă, pe râu sau pe malul unui lac ar putea contribui la riscul de inundații viitoare”, spun cercetătorii.

Începând cu anul 2020, oamenii de știință au estimat că toate clădirile sau obiectele construite vreodată de oameni pe care oamenii le-au construit vreodată erau aproape sau deja mai mari decât greutatea uscată a tuturor ființelor vii de pe Pământ. Clădirile și drumurile cântăresc mai mult decât toți copacii și arbuștii la un loc; materialele plastice au o greutate dublă față de cea a animalelor.

Presiunea exercitată asupra solului duce deja la deformări, pe același model care poate fi observat la plăcile tectonice în cazul topirii ghețarilor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rhode Island au calculat masa cumulată a celor peste un milion de clădiri din New York, de circa 740.000.000 de tone, apoi au împărțit suprafața orașului în zone de 100 de metri pătrați. Folosind această metodă, cercetătorii au calculat o medie a greutății care apasă pe fiecare zonă, dar și rata cu care fiecare dintre ele se scufundă.

Mai multe orașe sunt în pericol 

Estimările lor includ doar masa clădirilor și conținutul acestora, nu și drumurile, trotuarele, podurile, căile ferate și alte construcții din New York.  Cercetătorii avertizează că dacă se continuă construcția clădirilor acest lucru ar putea agrava situația.

New York nu este singurul oraș care se află în această situație. Un sfert din capitala Indoneziei, Jakarta, ar putea fi sub apă până în 2050, unele părți ale orașului scufundându-se cu aproape 11 centimetri pe an din cauza extracției apelor subterane. În prezent, autoritățile se gândesc ce măsuri să pună în practică pentru ca acest scenariu să nu devină realitate.

Prin comparație, New York se situează pe locul al treilea în ceea ce privește riscul de scufundare. O mare parte din Manhattan se află la aproape doi metri deasupra nivelului actual al mării. Uraganele din 2012 (Sandy) și 2021 (Ida) au arătat, de asemenea, cât de repede ar putea fi inundat orașul.

Potrivit unui studiu, realizat în 2022 asupra a 99 de orașe de coastă din întreaga lume, tasările ar putea fi mai grave decât creșterea nivelului mării.

În timp ce numeroase zgârie-nori au fost deja construite, viitorul planetei noastre nu este încă clar, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este cel mai bun pas pe care îl putem face pentru a limita riscurile viitoare, fie că este vorba de creșterea nivelului mărilor sau de uragane.

Caz tragic la Ciocana! Un copil de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare

Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă.

Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția.

Corpul neînsuflețit al copilului a fost examinat de către medicul legist. La fața locului a fost solicitată și Secția specializată a Centrului tehnico-criminalistic și Expertize judiciare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

În urma verificărilor s-a constatat că pistolul de model Baikal 442 era deținut legal de tatălui minorului şi era păstrat în safeu, iar băiatul ar fi găsit cheia și a avut acces la armă.

Polițiștii au iniţiat o anchetă.

 Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să sărbătorească împreună Ziua Europei, pe 9 Mai

Președintele Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți cetățenii în care îi invită să sărbătorească împreună Ziua Europei.

Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii.

Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai.Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, scrie președintele într-o postare.

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Polițiștii din Germania, șocați când au deschis mașina unor cetățeni români. Ce au putut să fure
Articolul anterior
O bloggeriță a dat peste 3.900 de lei pentru un mic dejun la Londra. Numai omleta a costat 700 de lei
Articolul următor