Niciun apărător de la Mariupol nu s-a predat. Furioasă, Rusia dă un nou ultimatum: „Să înceteze lupta și să depună armele”. Sunt de zece ori mai multi ruși

Rusia a dat un nou ultimatum miercuri forțelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol pentru a depune armele, după ce marți niciunul dintre ei nu s-a predat în cele două ore alocate de Moscova pentru a face această, relatează EFE, citată de Agerpres.

„În pofida iresponsabilitatii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forțele armate ruse – ghidate de principii pur umanitare – oferă din nou militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor să înceteze lupta și să depună armele la ora locală 14:00 (11:00 GMT)”, a declarat șeful Centrului de control pentru apărarea națională, generalul-colonelul Mihail Mizintev.

Generalul rus a asigurat că Rusia garantează securitatea și viață celor care se vor preda miercuri.

El a indicat că marți, „la ora locală 22:00 (19:00 GMT), nimeni nu a venit pe coridorul (umanitar) indicat”.

Rusia a atribuit eșecul ultimatumului de marți dat rezistenței ucrainene, baricadată în imensă oțelărie, încercuită de forțele ruse, „autorităților de la Kiev care continuă să-și inducă în eroare oamenii, convingandu-i de presupusă absența a capacităților de evacuare”.

Mizintev afirmă că trupele ucrainene și batalionul Azov, care opun în continuare rezistență în combinat, „sunt conștienți de situația lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aștepta tribunalul militar”.

Într-un apel plin de tragism, comandantul ucrainean al puscasilor marini baricadați în oțelărie a cerut evacuarea într-o țară terță, potrivit DPA.

„Inamicul ne depășește numeric de 10 la 1”, afirmă Serhii Volina, comandantul Brigăzii a 36-a de pușcăși marini ucraineni într-un mesaj video de un minut publicat miercuri pe pagină să de Facebook. „Lansăm un apel către toți liderii lumii să ne ajute”, declara el în ceea ce pare un ultim strigat de ajutor.

Azovstali este ultimul punct al rezistenței ucrainene în orașul-port Mariupol, unde lupte grele se dau încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar în tunelurile combinatului s-ar adăposti numeroși civili, chiar copii, în afară de militari.

Volina a cerut o „procedura de extracție” pentru că toți soldații rămași din garnizoană Mariupol, cei peste 500 de combatanți răniți și sute de civili să fie duși în siguranță pe teritoriul unei terțe țări.

Sub asediu total de la 1 martie, zona urbană și portul din Mariupol sunt aproape complet distruse.

Potrivit informațiilor părții ruse, circa 2.500 de soldați ucraineni și 400 de mercenari străini s-ar află baricadați în combinatul siderurgic. Partea ucraineană susține însă că acolo s-ar află și circa 1.000 de civili și a cerut în repetate rânduri Moscovei organizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranță.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Doar trei partide ar accede în Parlament în cazul unor anticipate. Care sunt acestea
Articolul anterior
Asistenţă juridică gratuită pentru refugiații ucraineni ajunși în Moldova
Articolul următor