Noi reguli de intrare în țară: regimul de autoizolare, obligatoriu pentru toți cetățenii. Care sunt excepțiile

În contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor de Covid-19, atât în țară, cât și în alte state, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis aprobarea de noi reguli la intrarea în Republica Moldova.

Noile reguli intră în vigoare de mâine, 05 martie, ora 00:00, informează Poliţia de Frontieră.

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate.

În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul.

Sunt exceptate de măsura de autoizolare următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă:

1) copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani;

2) persoanele, care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

3) conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.

4) persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative).

5) elevii/studenţii, care urmează să susţină examene, care merg la studii în unităţi/instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/organizarea/desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepţia se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoţitorul desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal.

6) persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova.

7) persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional şi la revenire în ţară prezintă confirmarea delegării în străinătate emisă din numele persoanei juridice rezidente a Republicii Moldova în baza invitației sau contractului încheiat cu agentul economic din străinătate sau ordin de delegare emis de instituţiile publice ale Republicii Moldova.

8) lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi.

9) posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora – stabilite conform Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.765 din 18 septembrie 2014, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar.

10) sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori).

11) persoanele în tranzit. 

12) persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, precum și reprezentanții legali ai acestora, dovedit prin documente confirmative în acest sens.

13) persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

14) persoanele, cărora nu li s-a permis intrarea în statul vecin (România sau Ucraina) prin punctele de trecere rutiere sau persoanele cărora nu li s-a autorizat ieșirea din Republica Moldova ori nu li s-a autorizat scoaterea mărfurilor şi a altor bunuri.

Persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Totodată, tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

  • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
  • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanca-Maiaki – Udobnoe, rutier;
  • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora – Starokazacie, rutier;
  • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier;
  • Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier.

O nouă premieră medicală în țara noastră! Medicii au salvat viața unui bărbat datorită unei intervenții care nu a mai realizată până acum

O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Chirurgii vasculari de comun cu cardiochirurgii au salvat viața unui bărbat de 62 de ani, diagnosticat cu anevrism toraco-abdominal gigant rupt, efectuând operația prin toracofrenolombotomie. Astfel de intervenții chirurgicale nu au fost realizate în țară până acum. Operația a durat mai bine de șapte ore, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Anevrismul enorm de 27 cm (anevrism mic se consideră 5 cm, mediu 5-7 cm) a fost situat în zona de unde se alimentează organele viscerale și măduva spinării cu sânge, ceea ce reprezintă o poziționare dificilă pentru efectuarea intervenției. Operația a putut fi realizată doar cu o echipă mixtă de chirurgi, fiind utilizată circulația extracorporeală. 

Pacientul a suportat timp de doi ani dureri abdominale persistente, fără a cunoaște cauza exactă. Aproximativ un an în urmă, i s-a pus diagnosticul de anevrism toraco-abdominal cu risc major de ruptură, însă a amânat intervenția chirurgicală recomandată. În noiembrie anul curent, starea sa s-a agravat brusc din cauza ruperii anevrismului. Inițial, bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic Bălți, de unde a fost ulterior transferat de urgență la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pentru tratament de specialitate. În prezent, pacientul se simte bine și a fost externat, continuând recuperarea la domiciliu.

Echipa operatorie:

Țurcan Aurel – chirurg

Barnaciuc Sergiu – cardiochirurg

Manica Ștefan – chirurg endovascular

Bostan Ghenadie – cardiochirurg

Tran Maxim – chirurg

Bulat Ionela – perfuziolog

Mîndrila Daniel – anesteziolog-reanimatolog

Botnaruc Oleg – anesteziolog – reanimatolog

Frunze Angela – asistentă de anestezie

Gorea Natalia – asistentă de operație

Spînu Tatiana – asistentă de operație

Munteanu Angela – asistentă de operație 

Elena Naforniță – asistentă de operație.

O copilă de 18 ani, dispărută în Capitală! Geanta și telefonul acesteia, găsite în Parcul „La Izvor”. Mama cere cu disperare ajutorul oamenilor

O copilă de 18 ani a dispărut fără urmă din capitală, ieri. Mama tinerei a cerut ajutorul oamenilor pe rețele, menționând că geanta și telefonul acesteia au fost găsite în Parcul La Izvor, scrie unimedia.info.

„S-a pierdut fata mea azi, are 18 ani, numele ei este Aliona, dar este fără geantă și fără telefon. Geanta a fost găsită în Parcul La Izvor și lăsată de o doamnă la o cafenea. Cine a văzut-o, rog să-mi dea de știre”, a scris mama fetei, pe rețele.

Oamenii s-au mobilizat, iar mesajul a fost distribuit masiv prin grupuri, însă deocamdată, fata nu a fost găsită. Mama acesteia s-a adresat și la Poliție.

ATENȚIE, șoferi! Ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară

Atenție, șoferi! Poliția atenționează că la această oră se atestă ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Recomandăm șoferilor să adopte o prudență maximă în timpul șofatului şi să adapteze în permanență viteza conform condițiilor meteorologice.

Păstrați o distanță constantă în raport cu vehiculul din față și evitați depășirile.

Pietonilor le recomandăm să sporească atenția și să se asigure temeinic înaintea traversării părții carosabile.

Colegii noștri sunt prezenți pe trasee pentru siguranța dumneavoastră.

În situații excepționale, apelați 112.

Baba Dochia își va scutura din plin cojoacele. Temperaturile scad brusc
Articolul anterior
În Moldova a ajuns primul lot de vaccinuri anti-Covid oferite prin intermediul platformei Covax
Articolul următor