Noi reguli pentru funcționarii publici. În ce condiții vor avea dreptul să accepte cadouri?

O persoană publică din R. Moldova va avea dreptul să ia cadouri în valoare totală de 1000 de lei pe parcursul unui an. Ministerul Justiției a pregătit un proiect de lege care prevede stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi din politețe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol.

separator
Autorii proiectului motivează că este o practică internațională de a stabili limite la valoarea cadourilor și aduc exemple din alte state. În Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 de euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda 650 de euro.

Ministerul Justiției a pregătit un regulament nou care va stabili modalitatea de evidență, predare și înstrăinare a cadourilor considerate inadmisibile (bunuri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj) care le sunt destinate funcționarilor sau familiilor lor, dacă oferirea lor este legată direct sau indirect de desfăşurarea activităţii profesionale.

Totodată, se propune ca pentru anumite cadouri să fie exclusă obligația de a le prezenta pentru evaluare. Vor fi exceptate de la procedura de declarare: medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele şi alte obiecte similare, obiectele de birotică și papetărie recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similar și produsele perisabile.

Prin ultima categorie se înțeleg produsele alimentare de proveniență animală sau vegetală care se pot altera rapid și cele care au nevoie de condiții speciale de păstrare. „Nu este justificată înregistrarea în Registrul cadourilor, evaluarea sau chiar răscumpărarea lor odată ce acestea sunt destinate consumului”, explică autorii.

Cadourile vor fi evaluate și puse la evidență de o comisie special, formată din 3 membri, care va ține două register: unul al cadourilor admisibile și altul al darurilor inadmisibile. Comisia va stabili valoarea bunurilor și va returna cadoul admisibil beneficiarului, va propune conducătorului entității publice, după caz, păstrarea cadoului în proprietatea instituției, va transmite cadoul inadmisibil către Centrul Național Anticorupție sau îl va transmite cu titlu gratuit în scopuri de caritate.

Potrivit unui raport de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, doar 41% din instituții publică anual online registrele de evidență a cadourilor, însă nu există date regulate actualizate.

sursa: www.tv8.md

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii caritabile care a fost organizată la Paris, un tablou reprezentându-l pe Pele. Mbappe a plătit puţin peste o jumătate de milion de euro pentru a intra în posesia tabloului.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui PeleImagine simbol

Mbappe a achiziţionat cu 520.000 de euro tabloul care îl reprezintă pe Pele şi care este opera artistului parizian Alexandre Hopare Monteiro. Tabloul a fost vândut în cadrul unei licitaţii caritabile al cărei organizator a fost chiar clubul Paris St Germain, transmite news.ro.

Mbappe a licitat pentru tabloul realizat în anul 2023 alături de mai mulţi cumpărători, iar la final a ajuns să se „bată” cu coechipierul său, Achraf Hakimi, cel care a şi cedat în cele din urmă. Ca fapt divers, tabloul fusese scos la licitaţie pentru suma de 5.000 de euro.

Seara de caritate organizată de PSG a adunat în cele din urmă suma de 2,7 milioane de euro, care urmează să fie donate unor cauze caritabile.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Târg la Iași: Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual

Peste 60 de meșteri populari din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Iași unde au expus obiecte lucrate manual.

Nu au lipsit nici spectacolele muzicale sau poveștile cu care i-au încântat pe vizitatori, transmite stirileprotv.ro.

Îmbrăcat din cap până în picioare în haine populare, un bărbat a cântat și recitat cât l-au ținut plămânii, spre bucuria oamenilor.

Femeie: „Foarte frumos. Emoții, dar totodată îmi aduce aminte de copilărie.”

Unii dintre meșterii prezenți s-au axat pe povești pentru a fermeca oamenii. O femeie din Humulești a pregătit cu migală figurine desprinse din cărțile lui Ion Creangă

Femeie: „Am pornit exact ca Ion Creangă, cu Moș Chiorpec Ciubotaru, Păcală. Sunt oameni care vin și cu așteptări de la noi să le spunem o poveste și să ne arătăm meșteșugurile”.

O altă femeie a adăugat: „Deosebit de mare apreciere pentru tot ce se vinde și tot ce este expus. Ne place foarte, foarte mult pentru că este munca omului.”

La un alt stand, săpunul de casă a fost la mare căutare. Cel clasic, făcut din grăsime, dar și o variantă parfumată, cu diverse ierburi aromatice.

O femeie a mărturisit: „M-a atras mirosul. Seamănă într-adevăr cu săpunul făcut în casă, dar mirosul este deosebit. E ceva de plante.”

O fetiță a spus: „Am luat o brățară cu steagul României și mâine o să venim să-mi iau și un colier.”

Târgul se află la cea de-a 24-a ediție și este deschis până duminică.

Ce probleme de sănătate poate trăda acneea
Articolul anterior
Coronavirus China. Directorul unui spital din Wuhan a murit
Articolul următor