Noi reguli pentru funcționarii publici. În ce condiții vor avea dreptul să accepte cadouri?

O persoană publică din R. Moldova va avea dreptul să ia cadouri în valoare totală de 1000 de lei pe parcursul unui an. Ministerul Justiției a pregătit un proiect de lege care prevede stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi din politețe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol.

separator
Autorii proiectului motivează că este o practică internațională de a stabili limite la valoarea cadourilor și aduc exemple din alte state. În Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 de euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda 650 de euro.

Ministerul Justiției a pregătit un regulament nou care va stabili modalitatea de evidență, predare și înstrăinare a cadourilor considerate inadmisibile (bunuri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj) care le sunt destinate funcționarilor sau familiilor lor, dacă oferirea lor este legată direct sau indirect de desfăşurarea activităţii profesionale.

Totodată, se propune ca pentru anumite cadouri să fie exclusă obligația de a le prezenta pentru evaluare. Vor fi exceptate de la procedura de declarare: medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele şi alte obiecte similare, obiectele de birotică și papetărie recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similar și produsele perisabile.

Prin ultima categorie se înțeleg produsele alimentare de proveniență animală sau vegetală care se pot altera rapid și cele care au nevoie de condiții speciale de păstrare. „Nu este justificată înregistrarea în Registrul cadourilor, evaluarea sau chiar răscumpărarea lor odată ce acestea sunt destinate consumului”, explică autorii.

Cadourile vor fi evaluate și puse la evidență de o comisie special, formată din 3 membri, care va ține două register: unul al cadourilor admisibile și altul al darurilor inadmisibile. Comisia va stabili valoarea bunurilor și va returna cadoul admisibil beneficiarului, va propune conducătorului entității publice, după caz, păstrarea cadoului în proprietatea instituției, va transmite cadoul inadmisibil către Centrul Național Anticorupție sau îl va transmite cu titlu gratuit în scopuri de caritate.

Potrivit unui raport de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, doar 41% din instituții publică anual online registrele de evidență a cadourilor, însă nu există date regulate actualizate.

sursa: www.tv8.md

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Ce probleme de sănătate poate trăda acneea
Articolul anterior
Coronavirus China. Directorul unui spital din Wuhan a murit
Articolul următor