Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi, scrie clicksanatate.ro.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

Război civil în Rusia. Piloții ruși au refuzat ordinele de la Kremlin care cereau să tragă în coloanele Wagner

Șeful Statului Major al Federației Ruse a dat ordin să se ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor de „wagnerieni” care se plimbau printre mașinile pașnice și printre camioane, a declarat liderul organizației Wagner, Evgheni Prigojin, într-un nou mesaj audio.

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don Foto Profimedia

Prigojin a adăugat că Ministerul Apărării al Federației Ruse a trimis recruți pentru a bloca drumurile, potrivit acestuia, nu au opus rezistență și „s-au dat deoparte”.

„Dacă iese cineva în cale, îi vom distruge pe toți. Mergem până la capăt”, a subliniat el, conform Adevarul.

Grupul Wagner a reacționat pe Telegram după discursul televizat al lui Vladimir Putin: „Putin a luat decizia greșită. Tot ce e mai rău pentru el. În curând vom avea un nou președinte în Rusia”. Lovitura de stat a fost reală…

La solicitarea Procuraturii Generale al Federației Ruse, rețeaua de socializare „Vkontakte” a început să blocheze mesajele liderului mercenarilor.

Pe 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat Ministerul Apărării al Rusiei de un atac cu rachete asupra taberelor PMK lui Wagner.

După ce șeful Grupului Wagner a anunțat un „marș al justiției” împotriva „răului săvârșit de conducerea militară a Rusiei”, mass-media ostilă a răspândit diverse informații despre agravarea situației de pe teritoriul rus.

Război civil în Rusia? O coloana uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova după ce a trecut prin Voronej

Mercenarii Grupului Wagner au pus mâna pe un cartier militar rusesc, în timp ce Vladimir Putin a calificat această mișcare drept „trădare”, pe fondul temerilor de o lovitură de stat. Imagini extraordinare arată clădirea militară rusă înconjurată de tancuri și trupe Wagner.

Între timp, podul strategic peste râul OKA din regiunea Moscova a fost închis. Un sens de circulație este în totalitate blocat de Kamazuri.

Mișcarea spre Moscova este blocată. Podul face parte din autostrada federală M2.

O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia

O blindată blochează traficul în Rostov pe Don, după anunțul lui Prigojin Foto Profimedia

O sursă de securitate rusă a declarat că luptătorii Wagner au preluat, de asemenea, controlul asupra tuturor obiectivelor militare din orașul Voronej – la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova.

Tiranul rus se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări pentru conducerea sa cu mâna de fier de când a preluat puterea la Kremlin în urmă cu mai bine de două decenii.

Moscova a emis un mandat de arestare pentru liderul paramilitar Evgheni Prigojin. Luptătorii Wagner au vorbit sâmbătă cu un membru al serviciului rus în apropierea sediului districtului militar de sud din Rostov, conform Adevarul.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evheni Prigojin, susține că a preluat controlul asupra tuturor locurilor militare din orașul Rostov-pe-Don și a cerut conducerii militare a Rusiei să vină la el după ce i-a acuzat că i-au ucis forțele . În videoclipurile postate pe rețelele de socializare sâmbătă dimineața, Evgheni Prigojin a susținut că se afla la sediul Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov și a cerut ministrului apărării Serghei Șoigu și Șefului Statului Major al armatei Ruse, Valeri Gherasimov să vină în oraș, la 1.000 km sud de Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație adresată luptătorilor Wagner că aceștia au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală” de Prigojin . Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul le-a îndemnat să ia legătura cu reprezentanții săi și pe cei ai serviciilor de drept și le-a promis că le va garanta securitatea.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale și expert în Europa de Est și al doilea război mondial, a postat pe Twitter:

Tot ce pot spune despre Rusia este ceea ce spun de un an: războaiele se termină atunci când sistemul politic intern este sub presiune.

Serviciul de securitate rus al FSB a deschis un dosar penal pentru revoltă armată împotriva lui Prigojin, după ce șeful mercenarului a acuzat armata rusă că îi vizează forțele și a promis că îi va „distruge” rivalii . Într-o serie extraordinară de clipuri audio difuzate vineri seara, Prigojin a susținut că un atac cu rachetă în regiunea rusă Rostov a ucis zeci de luptători ai săi, jurând că se va „răzbuna” și „oprește răul adus de conducerea militară a țării. ”.

FSB a spus că declarațiile și acțiunile lui Prigojin au fost „de fapt un apel de a începe un conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă cu forțele ucrainene profasciste”. Acesta le-a îndemnat pe luptătorii lui Wagner „să nu comită greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Sâmbătă devreme, Prigojin a lansat un alt mesaj vocal în care a susținut, fără a oferi dovezi, că forțele sale au părăsit Ucraina și au intrat în orașul Rostov, din sudul Rusiei . „În acest moment am trecut toate punctele de frontieră… Polițiștii de frontieră ne-au salutat și ne-au îmbrățișat luptătorii. Acum intrăm în Rostov”, a spus el. „Dacă ne iese cineva în cale, vom distruge totul… Întindem mâna tuturor. Mergem înainte, mergem până la capăt!”

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, a lansat o adresă video prin care le ordona mercenarilor să rămână loiali lui Putin . „Te îndemn să te oprești”, a spus Surovikin, despre care se înțelegea anterior că este aproape de Prigojin. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris acțiunile lui Prigojin drept o „operațiune de combatere a terorismului” și a spus că „totul abia începe în Rusia”. „Prăpastia dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul s-a rezolvat nu va funcționa”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter. „Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin… fie tabăra „anti-Prigojin””,

Trupele paramilitare ruse Wagner au doborât elicopterul rusesc care a atacat coloana lor militară

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a lansat o rebeliune armată împotriva Statului Major rus, a declarat sâmbătă că forţele sale au doborât un elicopter militar al Rusiei, transmite AFP, potrivit agerpres.

„În acest moment, un elicopter a deschis focul asupra unei coloane civile; a fost doborât de unităţile lui Wagner”, a spus Evgheni Prigojin într-un nou mesaj audio, fără a preciza locul incidentului.

AFP nu a putut confirma veridicitatea acestor observaţii.

Anterior, Prigojin a susţinut, într-un alt mesaj audio, că şeful Statului Major, Valeri Gherasimov a dat ordin să fie bombardate unităţile Wagner, deşi acestea circulă printre vehicule civile.

America Days 2023 vine la Chișinău, Bălți și Cahul
Articolul anterior
Shakira, desemnată Femeia Latină a Anului
Articolul următor