O delegatie a primarilor din Armenia din cadrul Convenției primarilor-Est-City2City au efectuat o vizită de lucru la S.A. ,,Apă- Canal Chișinău”.
În cadrul vizitei au fost discutate și prezentate cele mai relevante proiecte implementate de către furnizorul de apă și cele demarate cu succes de-a lungul anilor. Este vorba despre ,,Proiectul-pilot” ce prevede instalarea a circa 2000 de contoare cu transmitere la distanță și integrarea lor într-un sistem SAD (Sistem de colectare si transmitere a detelor). Specialiștii noștri au informat oaspeții despre revizuirea priorităților de dezvoltare a S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, în contextul provocărilor crizei energetice, dar și despre practicile implementate menite să asigure fiabilitatea serviciului de aprovizionare cu apă a municipiului Chișinău. Părţile au discutat, de asemenea, și subiecte ce țin de schimbul de experienţă, instruirea cadrelor, implementarea utilajului modern la Staţia de epurare din mun. Chişinău, stațiile de tratare, renovarea rețelelor de apă și canalizare, asigurarea calităţii apei şi prestarea unor servicii de calitate.
Prezentă la eveniment, viceprimarul mun. Chișinău, Irina Gutnic a declarat că, în prezent se identifică surse financiare pentru crearea propriei infrastructuri privind implementarea proiectelor de orașe inteligente, și anume construirea unei coloane vertebrale municipale de transport de date LoRaWAN.
În cadrul vizitei primarii din Armenia au luat cunoștință și cu sistemul de ,,Furnizare şi instalare a sistemului de monitorizare, control şi achiziţii de date SCADA”. Datorită acestui sistem fiind modernizate mai multe Stații de pompare si tratare a apei. Fapt ce permite monitorizarea în regim real al debitelor de apă și al pierderilor de apă înregistrate în rețea.
De asemenea, în cadrul vizitei de lucru, delegația din Armenia a vizitat și Laboratorul Central Ape Uzate, Centrul multifuncțional, dar și Stația de epurare.
Subliniem că Administrația furnizorului de apă este în permanență deschisă pentru colaborări și schimb de experiență cu parteneri externi și efectuează vizite de lucru la operatori din alte țări pentru a prelua cele mai bune practici în domeniul aprovizionării cu apa și canalizare, eficienței energetice, alte domenii prioritare.