O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

Așezat în vârful unui deal de pe insula italiană Sicilia, Agrigento este paradisul turiștilor de patrimoniu. Sub structurile arheologice și relicvele din Valea Templelor se află un sistem de apeduct vechi, asemănător unui labirint, care captează apa și astăzi. Dar apeductul, precum și altele construite în timpurile moderne, sunt atât de secate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt forțate să refuze turiștii. Acestea nu au suficientă apă pentru a le garanta oaspeților o toaletă care trage apa sau un duș după o zi petrecută în căldura verii, potrivit CNN.

Sicilia a început să impună restricții de apă în februarie, când regiunea a declarat stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura ineficientă și învechită nu a făcut decât să agraveze penuria de apă, care a afectat deopotrivă turismul și agricultura, două sectoare esențiale pentru economia Siciliei.

Raționalizarea este în vigoare pentru mai mult de 1 milion de persoane din 93 de comunități. Unii trebuie să reducă consumul de apă cu până la 45%. Aceasta înseamnă că robinetele seacă în funcție de program, iar aprovizionarea este oprită complet peste noapte în majoritatea locurilor. A avea suficientă apă de băut este o chestiune de organizare în timpul zilei.

Pe TripAdvisor și pe alte forumuri de călătorie, turiștii întreabă dacă merită să viziteze zonele afectate din Sicilia. Hotelurile își avertizează clienții cu privire la posibilele penurii și îi ajută pe vizitatori să facă rezervări în alte locuri de pe insulă, unde restricțiile sunt mai puțin severe sau nu sunt în vigoare.

La pensiunea Le Cinque Novelle (B&B) din centrul Agrigento, unde restricțiile sunt stricte, proprietarii au montat filtre la dușuri și chiuvete pentru a economisi cât mai multă apă. Însă oaspeții lor se plâng adesea.

„Pe bună dreptate, oamenii ne cer asigurări înainte de a veni, dar noi nu știm ce să le spunem”, a declarat Giovanni Lopez, proprietarul B&B, pentru CNN. „Situația afectează rapid întregul sector al cazării turistice, ceea ce riscă să aibă consecințe economice grave, având în vedere că turismul este un sector pe care se bazează aproape toată lumea din această parte a Siciliei.”

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă de pe continent, dar deocamdată nu există niciun plan concret pentru a ajuta insula. Biroul ministrului italian al turismului, Diana Santanchè, nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta, dar în aprilie, ea a declarat că Sicilia ar trebui să încerce să își extindă sezonul turistic și să evite să se concentreze exclusiv pe vară, când problemele legate de apă se agravează.

Anul trecut, insula s-a confruntat cu incendii grave de vegetație care au forțat turiștii să evacueze sau să își amâne vizitele. Acum, penuria de apă provocată de secetă reprezintă o altă sursă de îngrijorare.

Schimbările climatice provocate de om încălzesc Europa mai rapid decât orice alt continent, iar Sicilia se află chiar în centrul acestor schimbări. Aici a fost doborât recordul de temperatură al Europei în august 2023, când orașul Siracuza a atins 48,8 grade Celsius (119,8 grade Fahrenheit).

Alte părți ale Italiei se confruntă, de asemenea, cu secetă, dar numai cea din Sicilia este considerată „extremă”, cel mai înalt nivel, potrivit Institutului Național Italian pentru Protecția Mediului și Cercetare (ISPRA).

Mai puțin de un sfert din precipitațiile obișnuite au căzut în timpul iernii pe întreaga insulă, ceea ce a lăsat aproximativ 20% din acviferele subterane într-o stare de „penurie de apă”, potrivit ISPRA. În februarie, guvernul regional a declarat o „stare de criză și de urgență a apei” pentru irigații și apă potabilă în Agrigento și alte patru provincii, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului.

Marco Maccarrone, care deține restaurantul Caico Trattoria e Cantina din Agrigento, spune că insula este lăsată să lupte pentru ea însăși.

„Sezonul estival se apropie și suntem îngrijorați. Nimeni nu ne-a oferit soluții alternative la cisternele de apă pentru care plătim singuri”, a declarat el pentru CNN. „Acest lucru riscă să distrugă singura resursă pe care o avem: turismul”.

Maccarrone locuiește în centrul istoric din Agrigento de 20 de ani și se plânge că fluxul de apă este dureros de lent.

„Într-o jumătate de oră, nu putem umple nicio oală”, a spus el.

Hotelurile sunt obligate să aibă o anumită cantitate de rezerve de apă în raport cu capacitatea lor, a declarat Nicola Farruggio, președintele Federației hoteliere din Sicilia, ceea ce înseamnă că au fost nevoite să cumpere apă de pe continent. Dar structurile mai mici, inclusiv hotelurile de familie și B&B-urile, adesea nu au o modalitate de a stoca suficient pentru a îndeplini cerințele. Iar dacă sunt situate într-o clădire rezidențială, acestea sunt supuse rațiilor stricte care se aplică condominiilor, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu pot garanta apă oaspeților.

sursa

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii trecute, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară
Articolul anterior
În unele țări din Europa, bunicii pot beneficia de concediu parental și sunt plătiți pentru îngrijirea nepoților
Articolul următor