O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

Așezat în vârful unui deal de pe insula italiană Sicilia, Agrigento este paradisul turiștilor de patrimoniu. Sub structurile arheologice și relicvele din Valea Templelor se află un sistem de apeduct vechi, asemănător unui labirint, care captează apa și astăzi. Dar apeductul, precum și altele construite în timpurile moderne, sunt atât de secate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt forțate să refuze turiștii. Acestea nu au suficientă apă pentru a le garanta oaspeților o toaletă care trage apa sau un duș după o zi petrecută în căldura verii, potrivit CNN.

Sicilia a început să impună restricții de apă în februarie, când regiunea a declarat stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura ineficientă și învechită nu a făcut decât să agraveze penuria de apă, care a afectat deopotrivă turismul și agricultura, două sectoare esențiale pentru economia Siciliei.

Raționalizarea este în vigoare pentru mai mult de 1 milion de persoane din 93 de comunități. Unii trebuie să reducă consumul de apă cu până la 45%. Aceasta înseamnă că robinetele seacă în funcție de program, iar aprovizionarea este oprită complet peste noapte în majoritatea locurilor. A avea suficientă apă de băut este o chestiune de organizare în timpul zilei.

Pe TripAdvisor și pe alte forumuri de călătorie, turiștii întreabă dacă merită să viziteze zonele afectate din Sicilia. Hotelurile își avertizează clienții cu privire la posibilele penurii și îi ajută pe vizitatori să facă rezervări în alte locuri de pe insulă, unde restricțiile sunt mai puțin severe sau nu sunt în vigoare.

La pensiunea Le Cinque Novelle (B&B) din centrul Agrigento, unde restricțiile sunt stricte, proprietarii au montat filtre la dușuri și chiuvete pentru a economisi cât mai multă apă. Însă oaspeții lor se plâng adesea.

„Pe bună dreptate, oamenii ne cer asigurări înainte de a veni, dar noi nu știm ce să le spunem”, a declarat Giovanni Lopez, proprietarul B&B, pentru CNN. „Situația afectează rapid întregul sector al cazării turistice, ceea ce riscă să aibă consecințe economice grave, având în vedere că turismul este un sector pe care se bazează aproape toată lumea din această parte a Siciliei.”

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă de pe continent, dar deocamdată nu există niciun plan concret pentru a ajuta insula. Biroul ministrului italian al turismului, Diana Santanchè, nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta, dar în aprilie, ea a declarat că Sicilia ar trebui să încerce să își extindă sezonul turistic și să evite să se concentreze exclusiv pe vară, când problemele legate de apă se agravează.

Anul trecut, insula s-a confruntat cu incendii grave de vegetație care au forțat turiștii să evacueze sau să își amâne vizitele. Acum, penuria de apă provocată de secetă reprezintă o altă sursă de îngrijorare.

Schimbările climatice provocate de om încălzesc Europa mai rapid decât orice alt continent, iar Sicilia se află chiar în centrul acestor schimbări. Aici a fost doborât recordul de temperatură al Europei în august 2023, când orașul Siracuza a atins 48,8 grade Celsius (119,8 grade Fahrenheit).

Alte părți ale Italiei se confruntă, de asemenea, cu secetă, dar numai cea din Sicilia este considerată „extremă”, cel mai înalt nivel, potrivit Institutului Național Italian pentru Protecția Mediului și Cercetare (ISPRA).

Mai puțin de un sfert din precipitațiile obișnuite au căzut în timpul iernii pe întreaga insulă, ceea ce a lăsat aproximativ 20% din acviferele subterane într-o stare de „penurie de apă”, potrivit ISPRA. În februarie, guvernul regional a declarat o „stare de criză și de urgență a apei” pentru irigații și apă potabilă în Agrigento și alte patru provincii, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului.

Marco Maccarrone, care deține restaurantul Caico Trattoria e Cantina din Agrigento, spune că insula este lăsată să lupte pentru ea însăși.

„Sezonul estival se apropie și suntem îngrijorați. Nimeni nu ne-a oferit soluții alternative la cisternele de apă pentru care plătim singuri”, a declarat el pentru CNN. „Acest lucru riscă să distrugă singura resursă pe care o avem: turismul”.

Maccarrone locuiește în centrul istoric din Agrigento de 20 de ani și se plânge că fluxul de apă este dureros de lent.

„Într-o jumătate de oră, nu putem umple nicio oală”, a spus el.

Hotelurile sunt obligate să aibă o anumită cantitate de rezerve de apă în raport cu capacitatea lor, a declarat Nicola Farruggio, președintele Federației hoteliere din Sicilia, ceea ce înseamnă că au fost nevoite să cumpere apă de pe continent. Dar structurile mai mici, inclusiv hotelurile de familie și B&B-urile, adesea nu au o modalitate de a stoca suficient pentru a îndeplini cerințele. Iar dacă sunt situate într-o clădire rezidențială, acestea sunt supuse rațiilor stricte care se aplică condominiilor, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu pot garanta apă oaspeților.

sursa

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară
Articolul anterior
În unele țări din Europa, bunicii pot beneficia de concediu parental și sunt plătiți pentru îngrijirea nepoților
Articolul următor