O femeie din Moldova a împlinit 110 ani!

Maria Rață este din orașul Ialoveni. Moldoveanca s-a născut pe 1 ianuarie 1908 și ieri a împlinit 110 ani.

separator
Biografia ei se intersectează cu evenimentele unui întreg secol, în timpul vieţii sale au avut loc două războaie mondiale, foamete, deportări, colectivizare, s-au dezvoltat rapid noile tehnologii. Maria Rață continuă o viață activă, este o fire curioasă, sociabilă, plină de energie și interes față de evenimentele din jur. O ajută în viața cotidiană feciorul Mihail și nepoții, relatează Primăria Ialoveni.sursa: www.unimedia.info

Igor Dodon: ,,16-17 deputați PAS erau gata să părăsească formațiunea, dar i-au sunat de la ambasadă, i-au pus într-un rând”

Fostul deputat Igor Dodon susține că situația în interiorul partidului de guvernare ar fi tensionată, iar unii deputați ar fi fost la un pas de a părăsi formațiunea. „În PAS situația nu e deloc simplă. Sunt 16-17 deputați, care erau gata să părăsească partidul și să formeze propria fracțiune în Parlament. Dar i-au sunat de la ambasadă, i-au pus pe toți într-un rând”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru kp.md.

„Disciplina la ei înseamnă doar „unchiul Săm”. De fapt, în partid ei se urăsc reciproc. Ca să înțelegeți, nouă ne transmit deja mesaje procurori, judecători că au dosare groase, totul e documentat, cum PAS fură, scheme de contrabandă și delapidarea averii statului. Toate acestea vor exploda, la un moment dat, din interior.

Să nu uităm și de situația din regiune, care este în permanentă schimbare. În luna martie, prin intermediul a terțe persoane, deputați și miniștri PAS mă întrebau: „Cum credeți, cât de repede va trebui să fugim din țară… vrem să știm când anume va trebui să plecăm”. Unii sus-puși din procuratură, miniștri, deputați deja și-au pregătit valizele, din martie încă, și-au actualizat pașapoartele, au identificat locațiile. Aceștia vor pleca, iar cei care le îndeplinesc comenzile vor rămâne și vor trebui să răspundă pentru tot ce fac”, a mai spus fostul șef de stat.

PAS nu a comentat aceste declarații.

sursa: www.unimedia.info

Servicii publice digitale, mai accesibile pentru oamenii de la sate

Datorită proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, mai multe servicii publice vor putea pot fi accesate în cadrul a 80 de centre deschise pe lângă primăriile din țară. Timp de câteva luni au funcționat 17 Centre Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS), iar astăzi Guvernul a decis extinderea programului în 80 de localități.

Cum arată digitalizarea pentru micile administrații? Primăriile unor  localități din Bihor, Constanța sau Galați, premiate pentru digitalizare și  relații cu cetățenii de o firmă din domeniu

Primul astfel de centru a fost deschis în decembrie 2021, în comuna Lozova, raionul Strășeni, și timp de jumătate de an sătenii care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente solicită asistența operatorului pentru a utiliza aplicațiile de pe portalurile publice.

Viorica Botnaru, specialistă la CUPS din Lozova, spune că oamenilor le place foarte mult acest centru pentru că nu fac drumuri în Strășeni sau la Chișinău pentru extrase de pe acte de stare civilă sau de proprietate, depunerea anumitor cereri, alocații sociale ș.a.

Potrivit vicepremierului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, scopul proiectului este regândirea din temelie a tuturor serviciilor publice, astfel încât acestea să devină prietenoase cetățeanului și antreprenorilor. „Am pornit cu inițial cu trei servicii: modernizarea serviciului de obținere a permisului de conducere, serviciul pentru stabilirea capacității temporare de muncă, alocarea indemnizației de șomaj. Ulterior la ele s-au adăugat alte 35 de servicii, ca acum să avem o cifră totală de circa 80 de servicii, printre care sunt și servicii de stare civilă, servicii de înregistrare a afacerilor și alte servicii foarte mult așteptate de oameni. Dar gama acestor servicii va fi extinsă, inclusiv vor fi incluse și serviciile prestate de administrațiile locale”, a declarat Iurie Țurcanu.

În Republica Moldova nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv

Agenția de Mediu a anunțat astăzi că monitorizează evoluția radioactivității mediului și menționează că, în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv. Precizările au fost făcute în contextul situației tensionate de la centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, comunică moldpres.md.

Radioactivitatea - Raftul cu idei

Potrivit sursei citate, pentru ziua de astăzi, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie: minima este de 0,10  μSv/h – la staţia Bălțata, maxima este de 0,17  μSv/h– la staţia Comrat.

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/ h.

Și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că pentru moment nu există riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante, iar administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există nici un temei rezonabil. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nici o avertizare pentru țările vecine cu Ucraina.

În context, ANSP atenționează că în caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională.

Specialiștii ANSP au elaborat și o instrucțiune cu privire la administrarea preparatelor de Iodură de potasiu, În caz de accident cu eliminarea substanțelor radioactive și/sau a materialelor nucleare în spaţiu, norul radioactiv contaminat poate ajunge pe teritoriul ţării timp de câteva ore.

Conform ANSP, în caz de accident nuclear, preparatul de iod stabil se va administra prioritar persoanelor care nu pot fi adăpostite sau evacuate din diferite motive, cum ar fi implicarea acestora la măsurile de răspuns la accident (membrii echipelor de intervenție), necesitatea petrecerii altor lucrări de urgență majoră în aer liber, timpul insuficient pentru a se adăposti.

Adăpostirea (încăperi, beciuri, subsoluri) sau evacuarea populaţiei aflată în imediata apropiere a accidentului nuclear, înainte de începerea emisiilor de iod radioactiv, este una din cele mai selective și eficiente măsuri de protecție în cazul unei urgențe nucleare, deoarece protejează întregul organism de expunerea la toți radionuclizii din norul radioactiv.

Video! Revelion 2018: spectacolul de lumini din Dubai a intrat în Cartea Recordurilor
Articolul anterior
Video!!! Cum a evoluat cariera lui Ionel Istrati timp de 20 de ani
Articolul următor