O femeie în vârstă de 90 de ani susține examenul de bacalaureat

Susținerea examenului de bacalaureat la vârsta de 90 de ani, acesta este scenariul care se desfășoară astăzi în Città di Castello, provincia Perugia, unde Imelda Starnini, născută în anul 1933, se numără printre elevii de la Liceul cu specializare socio-psihopedagogică San Francesco di Sales care participă la proba de limbă italiană.

Imelda-Starnini-esame-maturità-a-90-anni-Città-di-Castello-21-giugno-2023-4

Imelda își dorește să devină învățătoare, relatează Il Messaggero, conform Rotalianul.

La vârsta de 90 de ani, Imelda Starnini a decis să studieze din nou zi și noapte pentru a-și realiza visul de o viață, acela de a deveni învățătoare, cel puțin „pe hârtie”.

Ba chiar recunoaște că ar putea să-și continue studiile: „După bacalaureat o diplomă universitară? De ce nu?”

Astăzi dimineață, 21 iunie, puțin după ora 8:00, Imelda Starnini s-a așezat la o bancă pentru a susține proba scrisă la italiană, în cadrul examenului de bacalaureat 2023.

„Fără sacrificiu nu se obține nimic în viață și la această vârstă am decis să intru din nou în joc și să înfrunt acest examen, un obiectiv pe care l-am urmărit mereu, dar pe care l-am ratat din diverse motive, familiale și profesionale”, a explicat ea.

Imelda a continuat:

„Sunt aici și datorită ajutorului familiei mele. Încep seria de probe care, sper, mă vor duce să obțin diploma de bacalaureat. Îi îmbrățișez pe toți acești minunați tineri care astăzi, alături de mine, sunt gata să înfrunte obstacolele examenelor: studiul, cunoștințele și dorința de a acumula noi cunoștințe nu au vârstă și eu sunt dovada. Trebuie să crezi în ceea ce își dorești, așa m-au învățat părinții mei. Înainte, băieți, că nu mai e loc de glumă!”, a subliniat ea adresându-se celorlalți candidați.

Imelda Starnini este un exemplu de dragoste pentru cunoaștere, tenacitate și voință. La venerabila vârstă de 90 de ani, ea ne demonstrează că dorința de a învăța și de a dobândi noi cunoștințe nu are limită de vârstă și că niciodată nu este prea târziu pentru a ne îndeplini visurile.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

O nouă piesă lansată de Cornelia și Marcel Ștefăneț face furori!
Articolul anterior
Ce familie frumoasă are moldoveanca Nina Hariton, câștigătoarea sezonului 11 Chefi la Cuțite. Locuiește în Franța cu soțul și fiica
Articolul următor