O mamă și-a protejat copilul de grindină cu corpul său. Imaginile au devenit virale

O mamă din Australia și-a salvat copilul de grindină cu corpul său. Femeia și fiica sa au s-au pomenit în mijlocul unei tornade periculoase, care a lovit în urmă cu două săptămâni coasta de sud-est a continentului. O furtună cu grindină de dimensiunea unei mingi de tenis a făcut prăpăd.

separator
În orașul Tansey, la nord de Brisbane, casele și fermele au fost distruse. Fiona Simpson se afla în mașină cu bunicul și fiica ei, când grindina uriașă a străpuns ferestrele și le-a lovit. Bucățile de gheață i-au cauzat femeii vânătăi și tăieturi pe fața și pe spate, în timp ce Fiona încerca să își acopere copilul cu corpul său. Femeia a postat o fotografie cu rănile pe facebook. „Am învățat o lecție: nu încerca să conduci în timpul unei furtuni”, a scris ea. Toți trei au fost spitalizați.

O tânără din aceeași zonă a spus că furtuna a fost „îngrozitoare”. „Toți am fugit în casă, totul a zburat, copacii au căzut, acoperișul a fost rupt și aruncat înapoi. Ne-am ascuns sub pat și am așteptat acolo”. În unele regiuni, a fost atât de mult grindină încât străzile și câmpurile erau complet acoperite de gheață. Culturi de grâu, orz și fructe au fost distruse. Peste 10.000 de case au rămas fără energie electrică.

sursa: Daily Mail

Seară dedicată R. Moldova, organizată de Familia Regală a României

Familia Regală a României a organizat ieri, 12 iunie, la Palatul Elisabeta, o seară dedicată Republicii Moldova, scrie tvrmoldova.md.

„Miercuri, 12 iunie 2024, Palatul Elisabeta a găzduit Seara dedicată Republicii Moldova, la care Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au invitat reprezentanți din toate domeniile, de toate profesiile, de toate vârstele și din toate confesiunile care trăiesc în țara-soră.A fost, de asemenea, o ocazie pentru a afirma sprijinul Coroanei Române acordat aspirațiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană și pentru construirea unui viitor stabil, prosper, liber și democratic pentru generațiile care vor urma. La eveniment a participat ASR Principesa Sofia.Au fost prezenți peste 1 000 de români din toate colțurilele țării și de peste Prut. Au luat parte la seara regală ministrul Culturii din Republica Moldova, demnitari reprezentând instituțiile Statului din ambele țări, membri ai Academiei Române și ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ambasadori străini și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, personalități din domeniile educației, economiei, științei, agriculturii, muzicii, sportului și artelor plastice, precum și organizații, fundații și asociații din cele două țări.Și-au dat concursul militari din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul și Cavaleria Jandarmeriei Naționale. A încântat publicul cu un valoros repertoriu muzical Corul Tronos al Patriarhiei și Corul de tineret din orașul Bălți. Au participat furnizori regali și apreciați producători din Republica Moldova, care au tratat pe musafirii Familiei Regale cu produsele companiilor lor.”, se arată într-un comunicat al Familiei Regale a României.

Ministrul Ala Nemerenco promite că va majora salariile în sistemul de sănătate

Autoritățile vor continua să majoreze salariile angajaților din domeniul sănătății, a dat asigurări ministra Ala Nemerenco. Șefa de la Sănătate a făcut declarația în plenul Parlamentului, în reacție la cererea sindicatelor care au solicitat o majorare cu 30 la sută, din 1 iulie, scrie stiripesurse.md.

Ala Nemerenco a declarat, de la tribuna centrală a Legislativului, că Guvernul va majora salariile lucrătorilor din domeniul sănătății, fără să precizeze, însă, de când și cu cât.

„Am fost primul ministru în țara asta când am majorat, în 2019, pentru prima dată, foarte multe. În multe țări, indiferent de factorul politic, majorarea salariului este o problemă serioasă. (…) Noi am corectat, în 2021, această insuficiență. În 2022, un an destul de complicat, am majorat salariile toamna, în 2023 am majorat salariile toamna. (…) Nu ne vom opri nici acum. Vom majora salariile, în limitele bugetului pe care ni-l permitem”, a declarat ministra Ala Nemerenco.

În ceea ce privește solicitarea sindicatelor de a majora salariile de funcție a angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale, cu 30%, ministra Ala Nemerenco a refuzat să comenteze cererea. Oficiala a precizat că o solicitare oficială din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova nu a parvenit, deocamdată, în adresa Ministerului.

„Permiteți-mi să nu fac comentarii, pentru că știu dedesubturile acestei declarații. Acest sindicat nu s-a adresat Ministerului Sănătății. Dacă ar fi fost cu adevărat preocupați, depuneau o cerere, cum o făceau în fiecare an. Acum au făcut doar declarația publică. Așteptăm solicitarea lor”, a precizat ministra.

Amintim că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a solicitat majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale.

Potrivit CNSM, chiar dacă se întreprind unele măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu multiple provocări, cum ar fi deficitul cadrelor medicale, care în anul 2023 a constituit circa 2000 de medici și 3000 de asistenți medicali și moașe, deopotrivă cu vârsta medie înaintată a personalului medical (20% de medici și 13% de asistenți medicali), mai cu seamă din sectorul rural.

A fugit de acasă și a ajuns în Moldova: Un adolescent din Ucraina a traversat ilegal frontiera

Un adolescent, depistat în zona de frontieră, după ce a ajuns ilegal din Ucraina. În zona localităților de frontieră Lipcani- Podvirevca, polițiștii de frontieră au surprins un copil în timp ce înainta dezorientat dinspre Ucraina în Republica Moldova. Imediat, patrula Poliției de Frontieră a intervenit în regiune și a stabilit că este vorba despre un adolescent de 14 ani, cetățean al Ucrainei.

Din spusele minorului, acesta ar fi plecat de acasă din cauza unui conflict cu membrii familiei. Adolescentul a fost prelut și condus la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lipcani, unde i-a fost oferită îngrijirea de primă necesitate.

De asemenea, au fost luate contactele cu autoritatea de asistență socială, dar și cu omologii Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei. Conform acordului stabilit între state privind readmisia, minorul urmează să fie transmis părții ucrainene.

Totodată, din informațiile suplimentare, adolescentul se află la a treia trecere ilegală a frontierei de stat.

Uluitor! 6 momente din zi în care este bine să bei apă
Articolul anterior
Despre sistemul educațional din Finlanda sau cum arată o zi din viața unui elev finlandez
Articolul următor