O nouă înfrățire pe harta România-sectorul Buiucani din Chişinău și municipiul Reșița

Pretura sectorului Buiucani și Primăria municipiului Reșița, județul Caraș-Severin, au semnat un acord care prevede consolidarea relațiilor de colaborare, de prietenie și de dezvoltare, pe diverse sfere de activitate, scrie infoprut.ro.

Documentul a fost semnat de către Vadim Brînzaniuc, Pretorul sectorului Buiucani și Ion Popa, primar al municipiului Reșița.

Acordul prevede impulsionarea relațiilor de colaborare în domeniul administrației publice locale, învățământ și cercetare, medicină, mediu, cultură și sport, precum și alte domenii de cooperare de interes reciproc.

Printre prioritățile stabilite în Acord se înscrie susținerea inițiativelor orientate în scopul consolidării relațiilor economice dintre oamenii de afaceri și entităților structurale din sfera comerțului ale celor două orașe, precum și facilitarea schimbului de experiență și de bune practici între grupuri de funcționari publici, primari, consilieri și personalul de specialitate din cadrul celor două primării.

În același timp, primarul municipiului Reșița, Ion Popa, a declarat că prin semnarea documentului se încercă inclusiv aducerea de studenți din Republica Moldova la universitatea din Reșița.

„Au fost ani în care am avut și 200 de studenți din Chișinău la studii în Reșița. Încercăm să facem un schimb de experiență, inclusiv între universități, avem programate întâlniri pe tema asta la patru colegii și licee din Chișinău, tocmai pentru a prezenta oferta educațională a Reșiței”, a subliniat Popa.

Din delegația din România fac parte reprezentanți ai Centrului Universitar Babeș-Bolyai, ai Colegiului Național Traian Lalescu și Liceului Tehnologic din Reșița. Aceștia vor fi prezenți la Chișinău până vineri, 10 decembrie.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Acord în UE pentru prelungirea cu încă 10 ani a roaming-ului gratuit. Acordul este valabil și în 3 țări din afara Uniunii
Articolul anterior
Antrenament LIVE absolut GRATUIT!
Articolul următor