Tinerii sub 16 ani din Australia nu vor mai putea accesa reţelele de socializare, a declarat joi prim-ministrul Anthony Albanese, promiţând să ia măsuri drastice împotriva firmelor de tehnologie care nu reuşesc să protejeze tinerii utilizatori, scrie stirileprotv.ro.
„Aceasta este (o măsură) pentru mame şi taţi. Reţelele de socializare fac mult rău copiilor şi am decis să pun capăt acestui lucru”, a declarat el reporterilor, potrivit AFP.
Albanese a anunţat viitoarea legislaţie în septembrie, dar nu era clar la acel moment dacă aceasta se va aplica copiilor cu vârsta de 14 sau 16 ani.
Giganţii tehnologici şi platformele de reţele de socializare vor fi responsabili pentru a se asigura că utilizatorii au vârsta potrivită, a subliniat Albanese, mai degrabă decât părinţii care sunt „îngrijoraţi la culme de siguranţa online a copiilor lor”.
„Responsabilitatea nu va aparţine părinţilor sau tinerilor. Nu vor exista sancţiuni pentru utilizatori”, a adăugat el.
Propunerile anterioare de a introduce o limită de vârstă pentru reţelele de socializare s-au bucurat de un sprijin bipartizan larg în Australia.
Albanese de la Partidul Laburist a declarat că noile legi vor fi prezentate liderilor statelor şi teritoriilor australiene în această săptămână, înainte de a fi prezentate Parlamentului la sfârşitul lunii noiembrie.
Unde se termină viața și începe moartea: Descoperire după un studiu pe milioane de experiențe apropiate de moarte
Un om de știință de top din SUA susține că a descoperit dovezi ale existenței unei vieți de apoi, în urma studiilor care au implicat milioane de pacienți. Cu toții au avut experiențe apropiate de moarte, scrie adevarul.ro.
Potrivit doctorului Sam Parnia, profesor în cadrul Universității din New York, pacienții care sunt resuscitați după ce li se oprește inima povestesc frecvent că au retrăit „fiecare moment din viața lor”.
El susține că este deosebit de remarcabil faptul că aceștia își retrăiesc amintirile nu numai din propria lor perspectivă, ci și ca și cum ar privi prin ochii altor persoane.
Se crede că aceste fenomene, care au fost o sursă de fascinație atât pentru medici, cât și pentru public timp de zeci de ani, apar atunci când oamenii sunt „morți” clinic și este extrem de puțin probabil să supraviețuiască.
Dr. Parnia a realizat timp 30 de ani de cercetări care au implicat milioane de oameni pentru a evalua unde se termină viața și unde începe moartea.
„Multe milioane de oameni din întreaga lume au trecut prin această fază timpurie a morții și au fost readuși la viață. Am studiat acest lucru la multe mii de oameni folosind multe metode științifice diferite. În mod incredibil, [pacienții] raportează în mod constant că, deși din perspectivă exterioară se pare că nu există conștiință și că ar trebui să fie morți, în interior trec printr-o nouă experiență. Ei simt că propria lor conștiință, propria lor personalitate, devine brusc vastă și devine mai lucidă și mai ascuțită. Ei sunt capabili să adune informații despre ceea ce li se întâmplă, în timp ce medicii și asistentele încearcă să îi resusciteze”, susține dr. Parnia.
Ceea ce este cu adevărat remarcabil, susține cercetătorul, este că, în această stare, ei încep apoi „să retrăiască fiecare moment din viața lor, fiecare interacțiune pe care au avut-o cu alții – nu numai din propria lor perspectivă, ci și din experiența și perspectiva celeilalte persoane”.
„De exemplu, dacă au făcut ceva care a rănit pe cineva, retrăiesc exact aceeași durere pe care a avut-o cealaltă persoană. Dacă au făcut ceva care a provocat fericire în alte persoane, retrăiesc aceeași fericire”, afirmă cercetătorul.
Experiențele de a vedea și auzi lucruri în timp ce sunt în moarte clinică au o bază științifică.
Creierul încă mai funcționează, după ce inima s-a oprit
De ani de zile, studiile au arătat că creierul uman încă funcționează normal pentru o perioadă foarte scurtă de timp după ce inima se oprește, deși pare să își fi încetat activitatea la scanările regulate.
Cercetările au arătat, de asemenea, că, în timpul resuscitării, creierul încă mai poate avea explozii sporadice de activitate, chiar și după o oră fără oxigen.
Astfel de descoperiri au determinat unii medici să solicite o revizuire a practicii standard conform căreia oamenii ar trebui declarați morți după trei-cinci minute de privare a creierului de oxigen, deoarece acești pacienți ar putea, teoretic, să fie resuscitați.
„Nimic din toate acestea nu este așa cum ne așteptam să fie. Nu ar fi trebuit să fim capabili să inversăm moartea. Nu trebuia să investigăm ce se întâmplă dincolo de moarte. Noi doi nu ne putem aminti mai mult de o fracțiune din viața noastră, dacă ni s-ar cere. Și totuși, în moarte, e ca și cum tot ce a fost înregistrat în viață iese la iveală ca un aisberg. Brusc, îți evaluezi întreaga viață prin prisma moralității și a eticii”, spune dr. Parnia.
Oamenii au povestit pentru publicația citată despre experiențe extracorporale, cum ar fi „vederea unor lumini strălucitoare la capătul unui tunel sau întâlnirea cu rude decedate”.
Alții, între timp, și-au amintit, de asemenea, că au văzut „viață de apoi cerească”.
În timp ce încă se explorează dovezile că ceva se întâmplă în creier după moartea clinică, motivul exact pentru care atât de mulți oameni au experiențe similare rămâne un subiect de dispută între experți.
Unii teoretizează că, pe măsură ce creierul suferă aceste schimbări, „frânele” sistemului se eliberează, ceea ce deschide percepția noastră către „experiențe incredibil de lucide și vii ale amintirilor stocate din viața noastră”.
Totuși, aceasta este doar o teorie, iar alți experți o contestă.
În Republica Moldova va fi creată o extensie a Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria
Parlamentul urmează să ratifice ACORDUL dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria privind constituirea în țara noastră a unei filiale a Universității „Angel Kanchev” din orașul Ruse. Subiectul a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, scrie democracy.md.
Filiala Universității bulgare va avea sediu în incinta Universității de Stat „Grigore Țambalac” din orașul Taraclia. Instituția creată va fi finanțată din bugetul Universității „Angel Kanchev”, conform legislației Republicii Bulgaria. Acordul mai conține prevederi referitoare la organizarea procesului educațional și științific în cadrul noii instituții de învățământ, cadrele didactice implicate în acest proces, limbile de studiu și modul în care se va realiza transferul studenților de la Universitatea de Stat „Grigore Țambalac” la filiala Universității „Angel Kanchev”.
Implementarea Acordului va crea oportunități pentru pregătirea specialiștilor de înaltă calificare, care vor obține diplome de studii la specialități acreditate și recunoscute în spațiul european. De asemenea, activitatea instituției de învățământ va impulsiona viața cultural-socială în sudul țării, va contribui la internaționalizarea învățământului superior, inclusiv, prin participarea activă la proiecte internaționale și atragerea studenților străini în sistemul educațional național.
Urmare a ratificării Acordului, Guvernul Republicii Moldova, prin derogarea de la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, va oferi posibilitatea părții bulgare de a folosi în comodat bunurile Universității de Stat din Taraclia, având responsabilitatea de a suporta cheltuielile comunale și de deservire a acestora. Potrivit acordului, atât cei circa 150 de studenți ai Universității de Stat „Grigore Țambalac”, cât și personalul academic și cel nedidactic își vor continua activitatea în cadrul noii filiale. Totodată, în noua instituție de învățământ va exista posibilitatea studierii cu finanțare de la bugetul de stat, conform planului de admitere aprobat de autoritățile din Republica Moldova.
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria privind constituirea unei filiale a Universității „Angel Kanchev” a fost semnat la 26 martie 2024.
Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Los Angeles: Mii de oameni au primit ordin de evacuare
Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Los Angeles. Mii de oameni au primit ordin de evacuare. Mai multe persoane au fost rănite și mai multe case au ars, scrie jurnal.md.
Incendiul a fost semnalat miercuri dimineața (ora locală) lângă orașul Moorpark, la aproximativ 64 de kilometri nord-vest de Los Angeles, în comitatul Ventura. Până după-amiază, focul s-a extins pe 4.200 de hectare, conform departamentului de pompieri, și a ajuns la o suburbie a orașului Camarillo, unde locuiesc aproximativ 70 de mii de persoane, scrie Biziday.
Nu există o evaluare oficială a numărului de persoane care au fost rănite, însă autoritățile au declarat că unele au fost transportate la spital. Totodată, biroul șefului din comitatul Ventura a emis avertismente și ordine de evacuare pentru mai mulți locuitori din Camarillo, Somis și pentru cei din apropierea râului Santa Clara, iar mai mult de 12 școli și districte au fost închise până la sfârșitul săptămânii.
Șeful pompierilor din comitatul Ventura, Dustin Gardner, a declarat că incendiul care se răspândește rapid este necontrolat, alimentat de vântul puternic și de vegetația uscată.
Aproximativ 800 de pompieri au fost mobilizați. “Fiecare elicopter, fiecare aeronavă din categoria aripă fixă, tot ce am reușit să obținem, se află aici pentru a lupta împotriva acestui incendiu, care se deplasează într-un ritm alarmant”, a declarat Gardner.
Din cauza vântului puternic, SoCal Edison, principala companie de electricitate din California de Sud, a întrerupt alimentarea cu energie electrică în mai multe comunități, pentru a evita posibilitatea de apariție a unui incendiu produs de ruperea cablurilor.
Un incendiu de pădure a izbucnit și în Malibu, partea de vest a statului California, unde au ars 50 de acri și o casă a fost distrusă.