Oamenii de știință au reînviat un vierme vechi de 46.000 de ani din permafrostul siberian

O femelă microscopică de vierme rotund care și-a petrecut ultimii 46.000 de ani în „animație suspendată” (biostaza) în adâncul permafrostului siberian a fost reînviată și a început să se înmulțească într-un vas de laborator, transmite The Washington Post.

Permafrost, Siberia

Prin secventierea genomului acestui vierme Rip Van Winkle, oamenii de știință au dezvăluit că este o nouă specie de nematode, care este descrisă într-un studiu publicat joi în revista PLOS Genetics. Nematodele se numără astăzi printre cele mai omniprezente organisme de pe Pământ, locuind în sol, în apă și pe fundul oceanelor.

„Marea majoritate a speciilor de nematode nu au fost descrise”, a scris într-un e-mail William Crow, de la Universitatea din Florida, care nu a fost implicat în studiu. Străvechiul vierme siberian ar putea fi o specie care a dispărut între timp, a spus el.

„Cu toate acestea, ar putea foarte bine să fie un nematod care apare în mod obișnuit și pe care nimeni nu a apucat încă să îl descrie”.

Dincolo de factorul senzațional al unui nematod care călătorește în timp, există un motiv practic pentru a studia modul în care aceste creaturi minuscule, în formă de fus, întră în stare latentă pentru a supraviețui în medii extreme, a declarat Philipp Schiffer, lider de grup la Institutul de Zoologie de la Universitatea din Koln și unul dintre autorii studiului.

O astfel de lucrare ar putea dezvălui mai multe despre modul în care, la nivel molecular, animalele se pot adapta pe măsură ce habitatele se schimbă din cauza temperaturilor globale în creștere și a modelelor meteorologice în schimbare. „Trebuie să știm cum s-au adaptat speciile la extreme prin evoluție, pentru a ajută toate speciile care trăiesc astăzi și, de asemenea, oamenii”, a scris Schiffer într-un e-mail.

Un nematod preistoric, resuscitat

Oamenii de știință știu de mult timp că unele creaturi microscopice sunt capabile să pună pe pauză viață pentru a supraviețui în medii dure, strecurandu-se în cel mai adânc somn prin încetinirea metabolismului la niveluri nedetectabile într-un proces numit criptobioza.

Încă din 1936, un crustaceu viabil, vechi de câteva mii de ani, a fost descoperit îngropat în permafrost la est de lacul Baikal din Rusia. În 2021, cercetătorii au anunțat că au înviat rotifere, animale multicelulare microscopice, după 24.000 de ani petrecuți în permafrostul siberian.

Precedentul record de resuscitare pentru un nematod fusese stabilit de o specie din Antarctica, care a început să se miște din nou după doar câteva zeci de ani.

Această nouă specie de nematod, denumită Panagrolaimus kolymaensis, depășește recordul de latentă cu zeci de mii de ani. Solul înghețat în care a fost înglobat nematodul provine dintr-o groapă veche de popandau, excavată la aproximativ 130 de metri sub suprafață. Oamenii de știință au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina că solul avea 46.000 de ani, cu o mie de ani mai mult sau mai puțîn.

„Vârstă la care a supraviețuit este unul dintre lucrurile șocante”, a declarat Gregory Copenhaver, coeditor al PLOS Genetics și director al Institutului pentru Știință Convergență de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill. Ultimii 46.000 de ani se întind până în epoca geologică anterioară, numită Pleistocen, a precizat el, iar „acest singur organism, individul real pe care l-au găsit, a fost în viață în această perioada de timp”.

Fundamentele moleculare ale animației suspendate

Rețeta pentru reînvierea acestor creaturi este destul de simplă, a spus Schiffer. Cercetătorii dezgheață solul, având grijă să nu-l încălzească prea repede. Apoi, viermii încep să se agite, să mănânce bacterii într-un vas de laborator și să se reproducă.

Nematodul original, vechi de 46.000 de ani, nu mai este în viață, dar oamenii de știință au continuat să crească peste 100 de generații din acest singur nematod. Specia se reproduce fără partener printr-un proces numit partenogeneză.

„Putem spune că sunt vii, pentru că se mișcă, mănâncă și se reproduc”, a mai spus Schiffer.

sursa

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Bărbat arestat pentru că nu și-a lăsat soția să plece în Italia
Articolul anterior
Marina Cârnaț a dezvăluit, în premieră, detalii emoționante despre nașterea bebelușului
Articolul următor