Oamenii de știință chinezi au creat șoareci cu doi părinți masculi. Precizări despre extinderea experimentelor la oameni

Cercetătorii chinezi au reușit să creeze prin inginerie genetică șoareci cu doi părinți masculi. Oamenii de știință precizează însă că nu vor extinde experimentele și la oameni, scrie stirileprotv.ro.

Oamenii de ştiinţă din China au manipulat celule stem embrionare pentru a crea şoareci de laborator cu doi părinţi masculi şi care au reuşit să trăiască până la vârsta adultă – deşi cu anomalii de dezvoltare semnificative – în cadrul unui experiment pe care îl consideră o reuşită remarcabilă în domeniul ingineriei genetice aplicate la mamifere, informează Reuters.

Dacă va fi perfecţionată în continuare, cercetarea s-ar putea dovedi valoroasă, potrivit oamenilor de ştiinţă, în cadrul unor potenţiale eforturi viitoare de a preveni extincţia speciilor aflate în pericol critic de dispariţie şi, totodată, ar putea contribui la dezvoltarea domeniului medicinei regenerative, care implică înlocuirea ţesuturilor sau a organelor afectate de boli sau de alţi factori.

Studiul, publicat în revista Cell Stem Cell, a implicat ţintirea unui anumit set de gene utilizate în reproducere pentru a crea „descendenţi bipaterni”, care au ca părinţi biologici doi masculi, în loc de o femelă şi un mascul. Acest proces este denumit reproducere unisexuată.

Deşi mamiferele sunt cunoscute pentru faptul că se înmulţesc doar prin intermediul reproducerii sexuate, unele tipuri de alte vertebrate, inclusiv anumite reptile, amfibieni, păsări şi peşti, au produs urmaşi folosind reproducerea unisexuată. Acest lucru implică un fenomen denumit partenogeneză, în care un embrion se formează dintr-un ovul fără fecundare.

”Nu există planuri pentru a extinde acest tip de experimente la oameni”

În noul studiu, noii şoareci au fost creaţi prin editarea genetică a celulelor stem embrionare de şoarece pentru a viza o clasă de gene specifice mamiferelor, cunoscute sub numele de gene imprimate, dintre care există aproximativ 200, au precizat autorii cercetării.

Celulele stem sunt celule care se pot dezvolta în diverse tipuri de ţesuturi. Celulele stem embrionare, prezente în primele stadii de viaţă ale embrionilor, au capacitatea de a se dezvolta în toate tipurile de celule care alcătuiesc organismul fetusului aflat în dezvoltare. Cele mai multe tipuri de celule stem sunt mai puţin versatile şi pot contribui la susţinerea şi restaurarea doar a ţesuturilor şi organelor în care se află.

Cercetătorii au spus că au modificat 20 de gene imprimate şi au utilizat tehnologia de clonare pentru a crea şoarecele bipaterni.

„În general, s-a crezut că genele imprimate serveau ca un fel de ‘lacăt’ pentru a le împiedica pe mamifere să recurgă la reproducerea unisexuată. Totuşi, această ipoteză acceptată pe scară largă nu a fost dovedită într-o manieră convingătoare în trecut”, a declarat biologul Wei Li de la Academia Chineză de Ştiinţe, care a contribuit la realizarea studiului.

„Acesta este un studiu ştiinţific fundamental bazat doar pe modelul animal. Nu există planuri pentru a extinde acest tip de experimente la oameni”, a adăugat el.

Cercetătorii au creat 1.081 de embrioni. Dintre aceştia, aproximativ 12% au supravieţuit până la naştere, un procent mult mai scăzut decât se întâmplă de obicei în natură.

În total, 84 de pui masculi şi 50 de pui femele s-au născut. Mai mult de jumătate au murit înainte să ajungă la vârsta adultă. Toţi cei care au ajuns la vârsta adultă aveau defecte de dezvoltare, au prezentat o durată de viaţă mai scurtă şi erau sterili.

Șoarecii din părinți masculi aveau boli și diformități

„Şoarecii bipaterni au prezentat boli de dezvoltare, inclusiv diformităţi craniofaciale, în care raportul lăţime-lungime era mai mare în comparaţie cu cel al şoarecilor normali. De asemenea, au avut dificultăţi în alăptare”, a adăugat biologul Guan-Zheng Luo, coautor al studiului şi cercetător la Universitatea Sun Yat-sen.

Cercetătorii au conceput o modalitate pentru a atenua semnificativ aceste două defecte prin inactivarea unei gene specifice de dezvoltare.

„Cu toate acestea, şoarecii au prezentat în continuare anomalii comportamentale, precum tendinţa de a intra în centrul unui test pe teren deschis, ceea ce este contrar comportamentului instinctiv al rozătoarelor, care preferă de obicei să stea mai aproape de margini. Sterilitatea şoarecilor bipaterni s-ar putea datora modificărilor excesive ale genelor imprimate, întrucât acele regiuni genomice joacă roluri variate în dezvoltare”, a adăugat profesorul Lu.

Acesta este cel mai recent studiu ce implică şoareci bipaterni obţinuţi în laborator.

O echipă de oameni de ştiinţă coordonată de biologul Katsuhiko Hayashi de la Universitatea Osaka din Japonia a folosit o tehnică diferită într-un studiu publicat în 2023 pentru a crea şoareci bipaterni prin transformarea unor celule epiteliale în celule stem pluripotente induse, care se pot transforma în orice tip de celule.

„Principala diferenţă dintre cercetarea lor şi a noastră a constat în folosirea editării genomului pentru a genera urmaşi”, a explicat profesorul Hayashi.

Cercetătorul japonez a spus că metoda echipei sale nu implică editarea genomului, decât într-o manieră minoră, şi că toţi puii obţinuţi prin această tehnică au ajuns adulţi fără să moară prematur.

„Acestea fiind zise, noua cercetare reprezintă o contribuţie semnificativă la o mai bună înţelegere a funcţiei de imprimare genomică în dezvoltarea mamiferelor şi tehnologiilor reproductive”, a mai spus profesorul Hayashi.

Biologul Zhi-kun Li, principalul autor al noului studiu şi cercetător la Academia Chineză de Ştiinţe, consideră că cercetarea sa reprezintă „o realizare notabilă în ingineria genetică la mamifere”. El a declarat că tehnica utilizată în acest studiu a stimulat pluripotenţa – capacitatea de dezvoltare în numeroase tipuri de celule – celulelor stem embrionare, despre care a spus că joacă un rol crucial în medicina regenerativă.

„Pentru speciile periclitate, această tehnică oferă o metodă potenţială de a produce urmaşi prin reproducere unisexuată, fără a depinde de procesele complexe de diferenţiere a celulelor stem”, a adăugat cercetătorul chinez.

Niciun semn că Putin vrea o pace reală în Ucraina

Serviciile secrete americane nu văd niciun semn al disponibilității lui Putin pentru o pace reală în Ucraina. Serviciile secrete americane și aliații lor cei mai apropiați apreciază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu și-a abandonat obiectivul de a prelua controlul deplin asupra Ucrainei, scrie digi24.ro.

NBC News își bazează raportul pe conversații cu patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului SUA. Toate cele șase surse NBC News indică faptul că, în conformitate cu datele actuale ale serviciilor de informații, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și Europa pentru a cuceri în cele din urmă întregul teritoriu ucrainean. O sursă din Congres a declarat că SUA nu vede niciun indiciu „că Putin este interesat în acest moment de un acord de pace real”. O sursă occidentală de informații a remarcat că Putin „crede că este învingător”, în ciuda pierderilor grele suferite de Rusia pe câmpul de luptă. Sursele sunt de acord că dictatorul rus ar putea fi de acord cu o „încetare a focului” în Ucraina, deoarece aceasta i-ar oferi timp pentru a-și reconstrui forțele armate. Acestea sunt sceptice cu privire la dorința lui Putin de a instaura o pace autentică, dar sugerează că acesta ar putea folosi „discuțiile de pace” pentru a evalua eventualele concesii și pentru a încerca să reintre pe arena internațională. Sursele NBC News consideră, de asemenea, că Putin nu intenționează să retragă trupele ruse din Ucraina sau să repoziționeze forțe sau echipamente departe de vestul Rusiei.

Negocieri Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump i-a sunat atât pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând începerea „imediată” a negocierilor privind „pacea” în Ucraina. Marți, Rusia și SUA au purtat discuții în Arabia Saudită, unde ambele părți au convenit să continue pregătirea negocierilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru discuțiile legate de Ucraina. Corespondentul Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, a raportat că SUA și Rusia discută un plan de pace în trei etape pentru Ucraina, care include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și, în cele din urmă, semnarea unui acord final.

Trump s-ar putea întâlni cu Putin în curând

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat că s-ar putea întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, până la sfârşitul acestei luni, scrie evz.ro.

Trump, încrezător într-un acord cu Putin

El a respins comentariile privitoare la o îngrijorare a Ucrainei provocată de faptul că nu a fost inclusă la prima rundă de discuţii americano-ruse din Arabia Saudită.

Întrebat dacă se mai aşteaptă să se întâlnească cu Putin înainte de sfârşitul lunii februarie, Trump a răspuns sec: „Probabil”.

La conferinţa de presă susţinută marţi la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach pentru a informa presa cu privire la discuţiile americano-ruse de la Riad, Trump s-a declarat mai „încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova în urma acestor negocieri.

De asemenea, președintele SUA s-a declarat „total în favoarea” prezenţei trupelor europene de menţinere a păcii în Ucraina.

Anterior, secretarul de stat Marco Rubio declarase că cele două părţi nu au stabilit o dată pentru un summit Trump-Putin pentru a discuta despre Ucraina.

„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, le-a mai spus Donald Trump jurnaliștilor.

Trump, dezamăgit de reacția lui Zelenski

De asemenea, preşedintele Statelor Unite s-a arătat „dezamăgit” de comentariile Kievului în legătură cu absenţa Ucrainei de la discuţiile ruso-americane din Arabia Saudită.

Trump a arătat că Kievul ar fi putut încheia o înţelegere cu Rusia în urmă cu trei ani, pentru a evita invazia.

„Astăzi am auzit: «Oh, nu am fost invitaţi». Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani, ar fi trebuit să-i puneţi capăt, nu ar fi trebuit să începeţi niciodată. Aţi fi putut face o înţelegere”, le-a reproşat Trump liderilor Ucrainei.

Președintele american a mai spus că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare.

„Nu este un lucru care ţine de Rusia, este ceva care vine de la mine şi care vine şi din multe alte ţări”, a spus Donald Trump.

Noi alegeri în Ucraina ar putea fi o condiție

Mai multe surse diplomatice străine, citate de Fox News, au afirmat că cererea ca Ucraina să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, în condițiile în care atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat.

Donald Trump a mai spus că nu se va opune ca europenii să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

Comentariul a venit după ce liderii europeni au discutat despre trimiterea trupelor de menţinere a păcii pentru a oferi garanţii de securitate în cazul unui acord de pace. „Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aş opune deloc”, a spus Trump.

De cealaltă pare, Rusia a transmis, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că se opune desfăşurării de trupe NATO în Ucraina, chiar şi sub pavilionul UE.

Trump s-a mai folosit de prilej pentru a-l critica pe predecesorul său Joe Biden în legătură cu modul în care a gestionat situaţia din Ucraina.

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale. Un acord în domeniul securității sociale urmează a fi negociat și semnat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul la avizul consultativ care prevede începerea negocierilor, scrie tvrmoldova.md.

Inițiativa de a încheia un acord în domeniul securității sociale aparține autorităților din Republica Moldova și este condiționată de numărul mare de moldoveni stabiliți cu traiul în Republica Franceză. Tratatul se va aplica tuturor persoanelor supuse legislației unui sau ambelor state contractante. Printre acestea figurează angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc. Beneficiarii vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală obișnuită și pensii de urmaș.

Pensiile vor fi acordate conform principiului proporționalității. Mai exact, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state.

Întreprinderile mici și mijlocii din țară vor putea să-și crească competitivitatea produselor și serviciilor
Articolul anterior
Violența sexuală asupra copiilor capătă proporţii alarmante în Republica Moldova
Articolul următor
Close menu