Oamenii din Rusia cu conturi de Instagram nu mai pot posta nimic. Accesul la rețeaua de socializare a fost restricționat

Conducerea de la Kremlin acuză rețeaua de socializare că a răspândit apeluri la violenţă împotriva ruşilor în legătură cu conflictul din Ucraina.

Rușii nu mai au acces nici la Instagram. Foto/Profimedia

„În urma solicitării biroului procurorului general, accesul la reţeaua de socializare Instagram (…) va fi restricţionat în Rusia”, a declarat într-un comunicat autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, conform Realitatea.net.

Site-urile sau aplicaţiile cu acces limitat devin în general inaccesibile. Este deja cazul Facebook şi Twitter, care au fost vizate de această măsură de restricţie după începerea operaţiunii militare din Ucraina, pe 24 februarie.

Vineri, autorităţile ruse au anunţat că iniţiază acţiuni legale împotriva grupului Meta, care deţine Instagram, precum şi Facebook şi WhatsApp, acuzând-o că a răspândit ”apeluri la crime” împotriva ruşilor.

Meta a anunţat joi că va face excepţii de la politica sa privind incitarea la violenţă şi ură, fără ştergerea unor mesaje ostile armatei şi liderilor ruşi, pe fondul indignării internaţionale faţă de ofensiva Moscovei în Ucraina.

Instagram este extrem de popular în rândul tinerilor ruşi. Mai presus de toate, reţeaua a devenit, de asemenea, un instrument crucial de vânzări online pentru multe întreprinderi mici şi mijlocii din Rusia, precum şi pentru artişti şi artizani, care depind de vizibilitatea lor pe această platformă pentru a funcţiona.

Instagram este, de asemenea, una dintre reţelele de socializare cele mai folosite de opozanţii ruşi, precum Aleksei Navalnîi.

Rusia este una dintre cele mai restrictive ţări în ceea ce priveşte libertatea presei şi de expresie, iar situaţia s-a deteriorat şi mai mult în ultimele săptămâni, odată cu blocarea majorităţii mass-media independente.

Maia Sandu a plantat copaci în Găgăuzia

Președinta Maia Sandu a marcat Ora Pământului plantând copaci în satul Avdarma din UTA Găgăuzia, împreună cu colegii de la Președinție, un grup de studenți de la Universitatea din Comrat și oameni din localitate. Au fost sădiți peste 5000 puieți de frasin, paltin și mălin, care vor crea o perdea forestieră de protecție a câmpurilor agricole.

„Împădurirea țării este o prioritate pentru noi pentru următorii ani. Schimbările climatice reprezintă o problemă majoră la nivel global, iar fiecare dintre noi poate contribui la îmbunătățirea calității mediului înconjurător prin gesturi simple, dar importante”, a spus șefa statului. 

Președinta Maia Sandu a menționat că azi seara, în intervalul 20.30-21.30, clădirile guvernamentale vor deconecta energia electrică pentru a se alătura mișcării globale Ora Pământului. „Vrem astfel să sensibilizăm societatea cu privire la impactul negativ al emisiilor de CO2. Împreună putem reduce aceste daune, utilizând econom și cu chibzuință resursele energetice, dar și prin creșterea suprafețelor de păduri care să ne asigure un mediu mai sănătos”, a precizat șefa statului.

Un preot din Cernăuți, reținut și scos cu forța din biserică, chiar în timpul unei slujbe

Un preot din regiunea Cernăuți a fost reținut și scos cu forța din biserică de poliția ucraineană chiar în timpul unei slujbe. Biserica Înălțarea Domnului, unde a avut loc incidentul, ar fi refuzat să iasă din subordinea Patriarhiei de la Moscova. Acţiunea autorităţilor ucrainene are loc după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat la sfârşitul anului trecut un decret prin care a interzis grupurile religioase afiliate Rusiei și impunerea sancțiunilor pentru o serie de episcopi pro-ruşi, scrie publika.md.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunţat în 2022 că a rupt legăturile cu Rusia și cu Patriarhia Moscovei, însă toamna trecută, în urma mai multor percheziţii, Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că au fost identificate documente, care confirmă că unii membri ai structurii bisericești din Cernăuţi au cetățenie rusă.

De asemenea, SBU susţine că a găsit în biserici propagandă rusă și literatura xenofobă, precum şi documente cu mesaje ideologice pro-ruse. De atunci, autorităţile ucrainene au impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și au deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Mai mulți bani pentru profesorii tineri! Aceștia vor primi indemnizații anuale timp de cinci ani

Mai mulți bani pentru tinerii profesori. Ministerul Educației vrea ca dascălii începători să ridice indemnizații de la stat cinci ani și nu trei cum se întâmplă acum. Asta înseamnă că în cinci ani cadrele didactice vor ridica suplimentar, pe lângă salariu, 200 de mii de lei, în loc de 120 de mii care sunt alocate acum în primii trei ani de activitate, scrie tv8.md.

Precizăm că acum tinerii profesori beneficiază anual de o indemnizație de 40 de mii de lei. Autoritățile au decis să rămână la aceeași alocație, dar să lungească perioada cu doi ani.

Dascălii care aleg să se angajeze în școlile din spațiul rural beneficiază suplimentar de compensații pentru chirie și servicii comunale, oferite de autoritățile locale. 

Cei care decid să se concedieze, mai devreme de termenul de trei ani sunt obligați să restituie banii oferiți ca și indemnizație.

SUA vor interzice importurile de alcool și fructe de mare din Rusia
Articolul anterior
Uniunea Europeană anunţă al patrulea val de sancţiuni împotriva Rusiei
Articolul următor