Occidentul nu mai cumpără petrol din Rusia, în schimb îl cere din țări conduse de dictatori

Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a întors dintr-o vizită fulger din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în încercarea de a convinge monarhiile petroliere din Golf să pompeze mai mult țiței ca să compenseze golul din aprovizionare lăsat de embargoul impus de Statele Unite și renunțarea de către Regatul Unit la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, aproape 140 de dolari un baril, căzând apoi până în jur de 100 de dolari, dar impactul la pompele de benzină din întreaga lume a fost imediat cu creșteri de prețuri usturătoare, mai ales comparate cu nivelurile scăzute de la începutul pandemiei de coronavirus din 2020 – scrie cotidianul.md care citează g4media.ro.

Arabia Saudită: Mohammed Bin Salman – poziție de forță

Premierul Johnson s-a întors cu mâna mai degrabă goală din Arabia Saudită, unde rugămințile sale adresate liderului de facto al țării, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, au rămas fără răspuns.

Mai mult, Arabia Saudită a anunțat chiar în timpul vizitei executarea a trei condamnați la moarte după cele 81 de execuții – record absolut în monarhia saudită pentru o singură zi – ale unor militanți islamiști opuși regimului de la Riad.

Vizita premierului Johnson a stârnit critici interne, atât din rândul opoziției Laburiste cât și din rândurile propriului Partid Conservator. Liderul opoziției Laburiste, Sir Keir Starmer, a spus că este de acord cu încercarea de a limita creșterea prețului petrolului, dar nu este de acord să boicotezi un dictator ca Vladimir Putin și după aceea să te duci la un altul cu căciula în mână.

Mohammed Bin Salman a respins și un apel din partea Statelor Unite de a mări producția de petrol, regatul saudit având o capacitate de rezervă de două milioane de barili pe zi (Emiratele Arabe Unite au o capacitate suplimentară de un milion de barili pe zi), Rusia având la ora actuală o producție de cinci milioane de barili pe zi.

Prințul moștenitor saudit are relații foarte proaste cu președintele Joe Biden, fiind urmărit în justiția americană, acuzat de uciderea disidentului Jamal Kashoggi, care a fost asasinat de serviciile secrete saudite în consulatul țării de la Istanbul în 2018.

Iran: acord nuclear iminent?

În mod aparent paradoxal, Occidentul pare să aibă mai mult cu o altă dictatură petrolieră, Iranul șiit. Regimul de la Teheran a eliberat miercuri doi cetățeni britanici-iranieni, Nazanin Zaghari-Radcliffe și Anousheh Ashouri, ținuți ostatici de peste cinci ani în contul unei datorii de 400 de milioane de lire sterline veche de peste 40 de ani pe care guvernul de la Londra a acceptat în sfârșit să o plătească.

Mai mult, relatări de presă vorbesc despre un acord nuclear iminent cu Iranul, care să ducă la ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului, ceea ce va permite dezghețarea activelor iraniene în Occident estimate la 75 de miliarde de lire sterline și mărirea exporturilor de petrol care ar aduce un venit anual de 40 de miliarde de lire.

Dar dacă Arabia Saudită are un regim “prietenos” față de Occident, Iranul este un dușman declarat, sponsor al unor organizații teroriste în Irak, Siria, Liban și Yemen și implicat în atacuri teroriste împotriva intereselor occidentale, cel mai recent săptămâna trecută la Irbil, în Kurdistanul irakian.

Israelul, care este ținta declarată a Iranului, a avertizat în repetate rânduri împotriva ridicării sancțiunilor împotriva Teheranului, care includ declararea de către Statelor Unite drept organizație teroristă a Gărzilor Revoluționare, bănuită a fi în spatele grupurilor teroriste care lansează atacuri teroriste în Orientul Apropiat, Mijlociu, dar și în Occident.

Venezuela: Maduro devine frecventabil?

În sfârșit, un alt regim dictatorial dintr-un stat mare producător de petrol curtat de Occident este Venezuela. Aici avansurile au fost făcute de Statele Unite, dar divulgarea misiunii secrete a administrației a dus la o reacție vehementă la Washington.

Senatorul Republican Marco Rubio a spus că președintele Biden încearcă să înlocuiască petrolul provenit de la un dictator criminal, Putin, cu cel provenit de la un alt dictator criminal, Nicolas Maduro.

În plus, Statele Unite nici nu-l recunosc pe Maduro ca președinte, pe al cărui cap au pus o recompensă de 15 milioane dolari ca narco-traficant inculpat de justiția americană.

Venezuela este un aliat al Rusiei în America Latină, dar la recentul vot din Adunarea Generală ONU care a condamnat Rusia pentru agresiunea din Ucraina, reprezentantul lui Maduro nu a participat la vot, unde doar Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritrea au votat împotrivă.

În ceea ce privește capacitatea Venezuelei de a compensa golul lăsat de Rusia în piața petrolului există mari dubii. Deși are rezerve uriașe de țiței, Venezuela nu este capabilă să pompeze mai mult de 570 de mii de barili în medie pe zi, față de un milion, producția record din 2019, din cauza degradării infrastructurii petroliere, privată de investiții în ultimii ani.

Ca și Iran, Venezuela are active blocate în Statele Unite din cauza sancțiunilor impuse de Washington. Dar ca și în cazul Iranului, expedientele politice pe termen scurt s-ar putea dovedi mai puternice decât preocuparea pentru respectarea drepturilor omului sau chiar interesul strategic pe termen lung al Occidentului.

Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre

Granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine!

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  nr. 68 din 08.05.2024, în perioada 20 mai -02 august 2024, este lansat apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție:

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

Ø  Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.

Ø  Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.

Ø  Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.

Ø  Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

 Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

Regina Elisabeta nu se simte bine! Suverana ar putea lipsi de la comemorarea soţului ei, decedat anul trecut
Articolul anterior
Cel mai iscusit lunetist britanic e în Ucraina și spune că armata rusă nu va câștiga niciodată
Articolul următor