Olanda își schimbă numele de țară. Cum se va numi?

Începând cu 1 ianuarie, numele Olanda va fi retras din toate documentele pentru ca ţara să nu mai fie desemnată decât prin numele său administrativ, şi anume ”Ţările de Jos”, scrie Digi24.ro.

separator
Guvernul olandez a decis să înceteze să se descrie prin numele de Olanda şi va folosi doar numele său real – Ţările de Jos – ca parte a unei încercări de actualizare a imaginii sale la nivel global, explică The Guardian.

Această măsură a fost luată pentru o reorganizare de brand la nivel naţional, aceasta fiind apreciată de liderii de afaceri, consiliul turistic şi administraţia centrală.

Miniştrii olandezi doresc să mute atenţia internaţională din anumite aspecte ale vieţii naţionale cu care ţara este asociată în mod obişnuit, cum ar fi cultura drogurilor de agrement şi districtul roşu din Amsterdam.

Ca parte a unei noii strategii de branding, Ţările de Jos vor fi marca oficială al concursului Eurovision, care are loc la Rotterdam în luna mai 2020, şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020.

A fost creat un nou logo şi deja au fost investiţi 200.000 de euro în noua marcă a ţării.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital, noaptea trecută, după un incident casnic. Îndrăgitul prezentator TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, pentru a se asigura că sănătatea nu-i este amenințată, scrie realitatea.net.

Măruță a ajuns de urgență la Spitalul „Matei Balș” din București, după ce a fost mușcat de propria pisică. Chiar dacă animalul este vaccinat, acesta a preferat să se supună tratamentului preventiv în astfel de situații.

Prezentatorul TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, două de antirabic și unul de antitetanos, și să ia tratament cu antibiotice, potrivit BZI.

El le-a transmis și telespectatorilor să fie atenți când se joacă cu animalele de casă, dacă vor să evite astfel de situații neplăcute.

„Să vezi ce înseamnă joaca cu pisica. Aveți grijă oameni buni, că dintr-o glumă ca asta… (…) chiar dacă aveți pisica dumneavoastră acasă sau câinele, cel mai bine este să mergeți la doctor dacă sunteți mușcați”, a spus Cătălin Măruță.

Comasarea alegerilor este constituțională. Sesizarea Opoziției a fost respinsă

Curtea Constituțională a respins sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la ordonanța privind comasarea alegerilor. Pe cale de consecință, alegerile locale și europarlamentare se vor desfășura pe 9 iunie, evz.ro.

Magistrații CCR au analizat constitușionalitatea OUG 21/2024, cunoscută drept ordonanța de comasare a alegerilor. Actul normativ a fost adoptat de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Curtea Constituțională a decis peivind comasarea

Magistrații au decis că actul normativ ce stabilește cadrul legislativ pentru alegerile din 9 iunie nu încalcă Constituția. Curtea Constituțională a judecat, marți, o sesizare formulată la solicitarea partidului REPER.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Judecătorii ICCJ au admis, în martie, o cerere depusă de reprezentanţii REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale. REPER a invocat o excepţie de neconstituţionalitate pe dispoziţiile OUG 21/2024. Partidul lui Dacian Cioloș a deschis un proces, în care a reclamat că nu i s-a acceptat un reprezentant în Biroul Electoral Central. Contestația a fost respinsă de instanță.

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere de sesizare a CCR în legătură cu ordonanţa de comasare a alegerilor.

Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea reprezentanți în cadrul structurii. Au fost invocate prevederile prevederile ordonanţei privind comasarea alegerilor.

OUG, prevede că din BEC fac parte membrii propuşi de partidele politice parlamentare şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu. De asemenea, art. 2, lit. d) prevede că din BEC vor face parte membrii propuşi de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019.

Partidele politice care au grup parlamentar propriu şi care pot desemna reprezentanţi în BEC sunt PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR.

Alegeriile europarlamentare și locale se vor desfășura pe data de 9 iunie, așa cum a stabilit Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Curtea Constituțională a acceptat că prevederile ordonanței nu încalcă Constituția.

REPER a acuzat în sesizarea pe care a formulat-o că „a fost deposedat de dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare şi în Biroul Electoral Central. Aceasta deşi are drept membri 5 europarlamentari dintre care Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru sunt şi candidaţi”.

O femeie din Anenii Noi, găsită fără suflare pe stradă. Un șofer a tamponat-o și a fugit de la locul accidentului
Articolul anterior
Un tânăr din Criuleni a rămas fără 4 degete, după ce i-a explodat în mână o petardă
Articolul următor