Opt autobuze din Suedia au ajuns la Chișinău. Când vor fi puse în circulație

Opt autobuze articulate de capacitate mare „Solaris Urbino 18” cu lungimea de 18 metri, din Suedia, care vor suplini cele mai solicitate rute din capitală, au ajuns la Chișinău. Anunțul a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban, pe pagina de Facebook, scrie alocapitala.md.

Autobuzele rulate sunt produse în 2012, fiind în stare tehnică bună și fiabile pentru a circula pe străzile din municipiul Chișinău. Acestea sunt dotate cu:

  • podea joasă;
  • rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant;
  • sistem de aer condiționat;
  • clasa ecologică Euro 5.

Prețul unei unități de transport, care include și livrarea, este de 41,9 mii euro.Potrivit primarului, alte 8 autobuze, vor ajunge la Chișinău, la finele săptămânii viitoare, iar toate cele 16 autobuze „Solaris Urbino 18”, vor fi puse în circulație, în luna decembrie, după efectuarea tuturor testărilor tehnice.

Două bloggerițe, împușcate mortal în Ucraina. Cine e atacatorul și cum s-a produs tragedia

Un tânăr de 23 de ani și-a împușcat soția de 18 ani, cunoscută drept bloggerița Vera „Pantera” și pe prietena ei, influencerița Natașa „Banderovk”, în vârstă de 19 ani, la Vinnîțea.

Cele două bloggerițe ridiculizau soldații ruși și criticau atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit Suspilne și Telegraf tânărul a fost găsit și el mort.

Atacul a avut loc pe 13 iunie. Atunci una dintre tinerele rănite a reușit să ceară ajutor, însă salvatorii nu au reușit să deschidă ușa și au fost nevoiți să intre pe o fereastră de la etajul 3.

Conform datelor din anchetă, tânărul a împușcat fetele cu un pistor și apoi a fugit, ca mai apoi corpul lui să fie găsit pe malul râului Bugul de Sud, cu o rană în zona capului.

Zarina Majevska, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Stat din regiunea Vinnîțea a anunțat că suspectul s-a sinucis.

Soția suspectului a murit pe loc, iar prietena ei a murit a doua zi, la unitatea medicală.

Cele două femei erau influencerițe și făceau streamuri în care ridiculizau soldații ruși.

Vera Pantera avea 48.000 de urmăritori pe TikTok, iar prietena ei „Banderovka” avea aproximativ 13.000.

Denumirea de „Banderovka” vine de la „banderoviți”, iar una dintre tezele atacului rus în Ucraina este aceea că regimul de la Kiev este „moștenitorul fascist” al lui Stepan Bandera, un lider naționalis ucrainean, care a fost ucis în Germania de KGB la comanda lui Nikita Hrușciov.

Bloggerițele au făcut mai multe transmisiuni pe rețelele sociale, unde criticau soldații ruși și râdeau de ei.

În urma anchetei, polițiștii au ridicat arma, carcase de gloanțe și alte probe materiale. De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de crimă.

sursa: www.ziare.com

Un talentat fotbalist, portarul selecţionatei Muntenegrului, găsit mort în casă la doar 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de ligă secundă într-un comunicat, informează EFE.

Federaţia de fotbal din Muntenegru a precizat că Sarkic a murit subit sâmbătă dimineaţă, presa locală raportând că fotbalistul s-a prăbuşit în apartamentul său din Budva, conform BBC, citată de Agerpres.

Sarkic, născut în Anglia, dar care a apărat culorile Muntenegrului, a disputat ultimul său meci internaţional pe 5 iunie, în amicalul cu Belgia (scor 0-2), precizează BBC.

Recrutat de Millwall în vara trecută, de la formaţia Wolverhampton Wanderers, Matija Sarkic a apărat poarta formaţiei Millwall în 33 de meciuri pe parcursul sezonului recent încheiat.

Fratele său geamăn, Oliver Sarkic, este tot fotbalist şi joacă pe postul de mijlocaş ofensiv la echipa muntenegreană FC Decic.

Au donat sânge pentru a salva vieți! Zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a fi parte a campaniei nobile

Ieri, 14 iunie, a fost Ziua mondială a donatorului de sânge, așa că zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a face o faptă bună. Au venit să doneze sânge în speranța că vor fi de ajutor pentru cei care au nevoie.

Și dacă unii au prins la curaj abia acum și au venit pentru prima dată, alții au făcut-o chiar și de o sută de ori. Eforturile medicilor și receptivitatea oamenilor fac ca rezervele mereu să fie pline, iar viețile omenești salvate, transmite tv8.md.

De ziua mondială a donatorului, zeci de oameni au stat la coadă pentru a dona sânge. Printre cei care au venit de dimineață la Palatul Republicii din Chișinău l-am întâlnit și pe Valentin Enache. Bărbatul spune că până acum a donat sânge și componente sanguine de 99 de ori. Fiind medic militar, bărbatul a înțeles demult cât de important este sângele pentru a salva viața unui om, așa că mereu donează ori de câte ori este nevoie, iar astăzi și-a amintit și de prima sa experiență.

„ – Am venit pentru a suta oara ca să donez sânge sau componente sangvine.
 – Spuneți-ne vă mai amintiți când prima dată când ați donat sânge?
 – Eram medic rezident, am donat pentru un coleg, soția căruia trebuie să nască prin cezariană și avea nevoie de sânge.
 – Acum cât timp a fost?
 – A fost în 2004. Donarea de sânge reprezintă un act de generozitate și în același timp sunt și niște beneficii pentru donatorul de sânge”.

Și dacă unii știau și despre beneficii, novicii au venit cu un singur gând, cel de a ajuta pe cineva. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Ce să mănânci înainte de sex pentru o partidă de neuitat
Articolul anterior
Vinurile și divinurile moldovenești vor ajunge pe rafturile magazinelor din Azerbaidjan
Articolul următor