Papa Francisc a explicat de ce femeia nu poate deveni preot

Suveranul Pontif a discutat despre imposibilitatea hirotoniei feminine într-o carte în limba spaniolă publicată în iunie, intitulată „El Pastor: Desafíos, razones y reflexiones sobre su pontificado” („The Shepherd: Struggles, Reasons, and Thoughts on His Papacy”).

Papa Francisc spune că doctrina Bisericii Catolice arată că femeile nu pot primi ordine sfinte.

Faptul că femeia nu poate avea acces la viața preoțească nu este o privare pentru că locul ei este mult mai important. Cred că greșim în cateheza noastră explicând aceste lucruri și, în cele din urmă, ne întoarcem la un criteriu administrativ care nu funcționează pe termen lung. Pe de altă parte, cu respect pentru carisma femeilor, vreau să spun foarte clar că, din experiența mea, ele au o intuiție eclesială minunată”, a spus Papa Francisc, relatează Fox News citat de adevarul.ro.

Versiunea în limba italiană a cărții a fost lansată în această săptămână și a adus în atenția publicului reafirmarea Papei Francisc a preoției exclusiv masculine.

Mulți activiști au sperat că hirotonirea feminină – care a fost considerată inadmisibilă pentru dezbatere de către Biserica Catolică de peste un mileniu – va fi discutată la Vatican.

Incapacitatea bisericii de a schimba doctrina

Suveranul pontif a subliniat incapacitatea bisericii de a schimba doctrina pe această temă, dar se întreabă dacă deschiderea preoției pentru femei ar aduce beneficii clerului.

Luteranii hirotonesc femei, dar totuși puțini oameni merg la biserică. Preoții lor se pot căsători, dar, în ciuda acestui fapt, nu pot crește numărul de slujitori. Problema este culturală. Nu trebuie să fim naivi și să ne gândim că schimbările programatice ne vor aduce soluție”, a spus Papa Francisc.

El a adăugat: „Simplele reforme ecleziastice nu servesc la rezolvarea problemelor subiacente. Mai degrabă, schimbările paradigmatice sunt cele necesare.

Papa Francisc a fost consecvent în problemele legate de slujirea femeilor și conducerea bisericii încă din primii ani ai pontificatului său.

În 2019, Suveranul Pontif a spus: „Mergem pe o cale solidă, dreaptă, calea Revelației, nu putem merge pe un drum diferit […] care modifică revelația și expresiile dogmatice”.

Papa a concluzionat brusc, afirmând: „Suntem catolici, dar dacă vreunul dintre voi vrea să întemeieze o altă biserică, este liber să plece”.

Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

Un autobuz cu 46 de pasageri, implicat într-un grav accident la Căușeni. O persoană a decedat

Un grav accident rutier s-a produs în raionul Căușeni, în seara zilei de 26 aprilie. Un autoturism s-a ciocnit cu un autobuz, care avea la bord 46 de pasageri. În urma coliziunii, o persoană a decedat, iar altele 16 au fost transportate la spital. Informațiile au fost raportate de Pro TV, care face trimitere la datele poliției. 

Accidentul rutier a avut loc între localitățile Grigorievca și Baccealeia, raionul Căușeni.

Potrivit informațiilor, un automobil de model Nissan a ieșit la depășire, fără să se asigure, și s-a ciocnit cu un autobuz. Ulterior, autobuzul a ajuns pe acostament și s-a răsturnat. În autobuz se aflau 46 de angajați ai Muzeului Național de Istorie, care se întorceau dintr-o excursie.

În urma impactului, șoferul Nissan-ului a murit la fața locului. De asemenea, 16 persoane au fost rănite în accident. Acestea au fost transportate la spital de ambulanțe.

Celebra sticlă Coca-Cola ar putea dispărea în Europa
Articolul anterior
O influenceriță, mamă a doi copii, a murit pe masa de operație a unei clinici care nu avea autorizație. Voia să aibă o siluetă perfectă
Articolul următor