Papa Francisc a explicat de ce femeia nu poate deveni preot

Suveranul Pontif a discutat despre imposibilitatea hirotoniei feminine într-o carte în limba spaniolă publicată în iunie, intitulată „El Pastor: Desafíos, razones y reflexiones sobre su pontificado” („The Shepherd: Struggles, Reasons, and Thoughts on His Papacy”).

Papa Francisc spune că doctrina Bisericii Catolice arată că femeile nu pot primi ordine sfinte.

Faptul că femeia nu poate avea acces la viața preoțească nu este o privare pentru că locul ei este mult mai important. Cred că greșim în cateheza noastră explicând aceste lucruri și, în cele din urmă, ne întoarcem la un criteriu administrativ care nu funcționează pe termen lung. Pe de altă parte, cu respect pentru carisma femeilor, vreau să spun foarte clar că, din experiența mea, ele au o intuiție eclesială minunată”, a spus Papa Francisc, relatează Fox News citat de adevarul.ro.

Versiunea în limba italiană a cărții a fost lansată în această săptămână și a adus în atenția publicului reafirmarea Papei Francisc a preoției exclusiv masculine.

Mulți activiști au sperat că hirotonirea feminină – care a fost considerată inadmisibilă pentru dezbatere de către Biserica Catolică de peste un mileniu – va fi discutată la Vatican.

Incapacitatea bisericii de a schimba doctrina

Suveranul pontif a subliniat incapacitatea bisericii de a schimba doctrina pe această temă, dar se întreabă dacă deschiderea preoției pentru femei ar aduce beneficii clerului.

Luteranii hirotonesc femei, dar totuși puțini oameni merg la biserică. Preoții lor se pot căsători, dar, în ciuda acestui fapt, nu pot crește numărul de slujitori. Problema este culturală. Nu trebuie să fim naivi și să ne gândim că schimbările programatice ne vor aduce soluție”, a spus Papa Francisc.

El a adăugat: „Simplele reforme ecleziastice nu servesc la rezolvarea problemelor subiacente. Mai degrabă, schimbările paradigmatice sunt cele necesare.

Papa Francisc a fost consecvent în problemele legate de slujirea femeilor și conducerea bisericii încă din primii ani ai pontificatului său.

În 2019, Suveranul Pontif a spus: „Mergem pe o cale solidă, dreaptă, calea Revelației, nu putem merge pe un drum diferit […] care modifică revelația și expresiile dogmatice”.

Papa a concluzionat brusc, afirmând: „Suntem catolici, dar dacă vreunul dintre voi vrea să întemeieze o altă biserică, este liber să plece”.

Victimele războiului din Ucraina și Alexei Navalnîi, comemorați la Chișinău

Organizația de tineret a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – PAS Youth – a organizat un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, sâmbătă, 24 februarie, zi în care se împlinesc 2 ani de la invazia militară declanșată de Rusia în țara vecină, Ucraina. Victimele războiului, precum și opozantul rus Alexei Navalnîi, moartea căruia a fost calificată de Occident ca fiind un omor la comanda lui Vladimir Putin, au fost comemorați cu flori și lumânări. Manifestanții, în frunte cu deputatul PAS Radu Marian, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor „regimului rus” și au condamnat agresiunea militară a acestuia.  

„Se împlinesc doi ani de la începutul invaziei barbare. Doi ani în urmă a început cel mai mare război din Europa, din ultimii 80 de ani. Putin este astăzi Hitler al secolului 21. Războiul din Ucraina nu este doar un război, este un război între lumea liberă și lumea dictaturii. Noi, în Moldova, putem să ne bucurăm în continuare de pace și liniște în mare parte datorită rezistenței ucrainenilor. Să nu uităm și să îi ajutăm, cum putem”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, conform Newsmaker.

„La împlinirea a doi ani de la acest eveniment oribil, vreau să vă rog, să vă încurajez să sprijiniți poporul ucrainean cum puteți, dar cel mai important – să nu uitați cine se face vinovat”, a fost îndemnul președintelui Organizației PAS Youth, Mihai Șevciuc.

„Trebuie să ne punem întrebarea – ce vrem noi pentru Moldova? Vrem să pășim pe urmele Rusiei lui Putin, cum vor, de exemplu, socialiștii, care zboară la Moscova și pupă picioarele șefilor lor sau Șor, care este finanțat de Kremlin, sau Ceban, care este finanțat de FSB. Putem să alegem calea fricii, a dictatorii, sau putem alege calea prosperității, a libertății. Aceasta este principala întrebare, la care în curând va trebui să răspundem”, a spus, la rândul său, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”

Iulia Navalnaia, care a promis să continue lupta soţului ei, Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare rusă, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că a luat ostatic corpul neînsufleţit pentru a o forţa pe mama opozantului să accepte o înmormântare în secret.

„Nouă zile de când Putin mi-a omorât soţul, dar se pare că uciderea nu a fost suficientă, acum i-a luat ostatic corpul neînsufleţit, i-a umilit mama pentru a o forţa să accepte o înmormântare în secret”, a declarat văduva principalului adversar al Kremlinului, cu o voce tremurândă, într-un video online.

„Putin este cel care dă ordinele spunând: „Nu-l daţi înapoi, puneţi presiune pe mamă, zdrobiţi-o, spuneţi-i că trupul neînsufleţit al fiului ei se descompune””, a continuat ea.

De mai bine de o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului, încearcă să recupereze rămăşiţele fiului ei care a murit pe 16 februarie într-o închisoare dintr-o regiune arctică îndepărtată unde Navalnîi era închis, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile au stabilit o condiţie pentru returnarea cadavrului, şi anume ca înmormântarea să fie secretă. Potrivit observatorilor, Kremlinul se teme că o înmormântare va deveni un eveniment public, mai ales că Rusia organizează alegeri prezidenţiale la jumătatea lunii martie, care ar urma să ducă la un nou triumf al lui Vladimir Putin.

„L-aţi torturat când era în viaţă, acum îl torturaţi şi după ce a murit”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Preşedintele rus nu a reacţionat la moartea principalului său critic, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare şi a supravieţuit unei otrăviri.

Kremlinul a orchestrat, mai ales de la invadarea Ucrainei începută fix acum doi ani, o represiune nemiloasă împotriva tuturor criticilor săi.

„În memoria victimelor nevinovate”. Ambasadorul României, alături de Mihai Popșoi, a depus flori la ambasada Ucrainei

Membrii misiunii diplomatice a României în Republica Moldova, în frunte cu ambasadorul Cristian Leon Țurcanu, au depus flori la ambasada Ucrainei. Acțiunea are loc la împlinirea a doi ani de la începutul războiului în Ucraina, iar la evenimentul de comemorare a participat și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, dar și alți diplomați străini.

„Împreună cu atașații Apărării de la Ambasada României în Republica Moldova și alături de Mihai Popșoi și colegii ambasadori de la Chișinău, am depus flori la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în memoria victimelor nevinovate ale războiului ilegal, nelegitim și crud dus de Rusia împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a transmis ambasadorul român.

Celebra sticlă Coca-Cola ar putea dispărea în Europa
Articolul anterior
O influenceriță, mamă a doi copii, a murit pe masa de operație a unei clinici care nu avea autorizație. Voia să aibă o siluetă perfectă
Articolul următor