Parcul Central din Cahul, renovat graţie suportului Uniunii Europene

Parcul central “Grigore Vieru” din Cahul va fi renovat graţiei suportului UE şi aportului autorităţilor publice locale. În prezent, teritoriul parcului arată ca un adevărat şantier, lucrările de renovare fiind în toi.

separator

Se lucrează intens la pavarea şi iluminarea aleilor, plantarea arborilor decorativi, crearea unui sistem de irigare, construcţia unui havuz muzical şi instalarea mobilierului urban.

„Renovarea parcului este un proiect prioritar pe care ni l-am propus în acest an. Va fi construit în faţa monumentului „Ioan Vodă cel Cumplit” un havuz. Practic deja se pune fundaţia acestui havuz. De asemeni vor fi două cişmele cu apă pe teritoriul parcului. Este vorba despre reconstrucţia aleilor, iluminatul pe tot teritoriul parcului. Acolo unde vor fi pilonii de iluminat am prevăzut posibilitatea de a putea fi încărcat un telefon, ar putea fi prize. De asemenea am discutat cu operatorii care furnizează servicii de internet pentru a instala serviciul de wifi pe tot teritoriul parcului. Ce ţine de mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi şi nu mai puţin important completarea parcului cu arbori”, spune Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul, relatează ziuadeazi.md.

“Cahul este o alegere firească, fiind un centru important la sudul ţării. Este şi regiune vecină cu Uniunea Europeană şi cine dacă nu locuitorii oraşului Cahul trebuie să simtă acest parteneriat şi impactul pentru calitatea vieţii care vrem să o vedem în toată ţara. Este foarte important să aducem oamenilor rezultate tangibile cât mai devreme şi cât mai aproape de priorităţile pe care ei le au şi le simt în viaţa de zi cu zi”, a afirmat Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Parcul este unul din puţinele locuri din oraş unde poţi să vii să te relaxezi, împreună cu familia sau prietenii, doar că nu prea aveam multe alternative de agrement, băncile nu s-au păstrat de-a lungul timpului, terenurile de joacă pentru copii s-au distrus, sper ca după ced va fi restaurat, oamenii vor începe să preţuiască lucrurile frumoase. Mă bucur că în sfârşit a ajuns şi rândul parcului central să fie renovat, pentru că aleile erau în stare deplorabilă, era practic imposibil să te plimbi cu copilul prin parc, mai logic era să îl înconjori”, spun locuitorii oraşului.

Parcul Central „Grigore Vieru” are o suprafaţă totală de 6 hectare şi este un nod de conexiune a centrului cu alte sectoare din municipiu. Pe teritoriul parcului se află Catedrala „Sfântul Mihail şi Gavriil”, monumentul lui Ioan Vodă cel Cumplit, bustul lui Grigore Vieru, iar în imediata vecinătate a parcului este clădirea Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi Muzeul Ţinutului Cahul.

Suma totală a acestui proiect este de 12 milioane lei dintre care 1,8 milioane lei este contribuţia bugetului local.

O nouă premieră medicală în țara noastră! Medicii au salvat viața unui bărbat datorită unei intervenții care nu a mai realizată până acum

O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Chirurgii vasculari de comun cu cardiochirurgii au salvat viața unui bărbat de 62 de ani, diagnosticat cu anevrism toraco-abdominal gigant rupt, efectuând operația prin toracofrenolombotomie. Astfel de intervenții chirurgicale nu au fost realizate în țară până acum. Operația a durat mai bine de șapte ore, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Anevrismul enorm de 27 cm (anevrism mic se consideră 5 cm, mediu 5-7 cm) a fost situat în zona de unde se alimentează organele viscerale și măduva spinării cu sânge, ceea ce reprezintă o poziționare dificilă pentru efectuarea intervenției. Operația a putut fi realizată doar cu o echipă mixtă de chirurgi, fiind utilizată circulația extracorporeală. 

Pacientul a suportat timp de doi ani dureri abdominale persistente, fără a cunoaște cauza exactă. Aproximativ un an în urmă, i s-a pus diagnosticul de anevrism toraco-abdominal cu risc major de ruptură, însă a amânat intervenția chirurgicală recomandată. În noiembrie anul curent, starea sa s-a agravat brusc din cauza ruperii anevrismului. Inițial, bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic Bălți, de unde a fost ulterior transferat de urgență la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pentru tratament de specialitate. În prezent, pacientul se simte bine și a fost externat, continuând recuperarea la domiciliu.

Echipa operatorie:

Țurcan Aurel – chirurg

Barnaciuc Sergiu – cardiochirurg

Manica Ștefan – chirurg endovascular

Bostan Ghenadie – cardiochirurg

Tran Maxim – chirurg

Bulat Ionela – perfuziolog

Mîndrila Daniel – anesteziolog-reanimatolog

Botnaruc Oleg – anesteziolog – reanimatolog

Frunze Angela – asistentă de anestezie

Gorea Natalia – asistentă de operație

Spînu Tatiana – asistentă de operație

Munteanu Angela – asistentă de operație 

Elena Naforniță – asistentă de operație.

O copilă de 18 ani, dispărută în Capitală! Geanta și telefonul acesteia, găsite în Parcul „La Izvor”. Mama cere cu disperare ajutorul oamenilor

O copilă de 18 ani a dispărut fără urmă din capitală, ieri. Mama tinerei a cerut ajutorul oamenilor pe rețele, menționând că geanta și telefonul acesteia au fost găsite în Parcul La Izvor, scrie unimedia.info.

„S-a pierdut fata mea azi, are 18 ani, numele ei este Aliona, dar este fără geantă și fără telefon. Geanta a fost găsită în Parcul La Izvor și lăsată de o doamnă la o cafenea. Cine a văzut-o, rog să-mi dea de știre”, a scris mama fetei, pe rețele.

Oamenii s-au mobilizat, iar mesajul a fost distribuit masiv prin grupuri, însă deocamdată, fata nu a fost găsită. Mama acesteia s-a adresat și la Poliție.

ATENȚIE, șoferi! Ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară

Atenție, șoferi! Poliția atenționează că la această oră se atestă ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Recomandăm șoferilor să adopte o prudență maximă în timpul șofatului şi să adapteze în permanență viteza conform condițiilor meteorologice.

Păstrați o distanță constantă în raport cu vehiculul din față și evitați depășirile.

Pietonilor le recomandăm să sporească atenția și să se asigure temeinic înaintea traversării părții carosabile.

Colegii noștri sunt prezenți pe trasee pentru siguranța dumneavoastră.

În situații excepționale, apelați 112.

Ce alte boli, în afară de Covid-19, se manifestă prin lipsa mirosului și a gustului
Articolul anterior
Copiii din Căușeni îngheață în grădinițe
Articolul următor