Parlamentul calmează spiritele din Diasporă: Polițele medicale NU sunt obligatorii pentru cei, care nu locuiesc în țară mai mult de 1 an

Parlamentul vine să calmeze spiritele din Diasporă, după ce mai multă lume plecată peste hotare au primit înștiințări, precum că ar fi obligați să procure polițe de asigurare medicală. Oamenii scriau pe rețelele de socializare că au primit asemenea mesaje de la CNAM, care îi avertiza că în cazul neachitării unor asemenea polițe ar urma să primească penalități, scrie deschide.md.

În acest sens, președintele Comisiei parlamentare de economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat despre faptul că în acest caz s-ar fi strecurat o eroare.

„Situația e următoarea. CNAM trimite în fiecare an notificări diferitor categorii de persoane, care trebuie să plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă, anunțându-i că beneficiază de reduceri. Anul acesta, deoarece au apărut mai multe sisteme digitale, CNAM deja poate accesa baza de date digitală a Cadastrului și a obținut acces la informația despre proprietarii de pământ, trimițându-le aceste notificări. Însă sistemele digitale existente nu au cum să diferențieze dacă proprietarul terenului agricol este în țară sau e plecat peste hotare, astfel au primit toți scrisori și s-a creat această confuzie”, a explicat Radu Marian.

În această situație, deputatul informează că persoanele din Diasporă, care nu sunt rezidente pe teritoriul R. Moldova (adică cei care stau mai puțin de 183 de zile în țară timp de un an), care nu sunt întreprinzători prin terenurile lor agricole, gospodării țărănești sau altă formă de activitate de întreprinzător (conform legii 1592/2022) – acele persoane NU sunt obligate să cumpere polița de asigurare medicală.

Oricum, conștientizăm că aceste scrisori au generat nedumerire și nemulțumire. De aceea, de comun acord cu Ministerul Sănătății, CNAM și un grup de deputați PAS, am decis să modificăm legea astfel încât proprietarii de terenuri agricole să NU mai primească scrisori, anunțuri, notificări referitor la plata poliței de asigurare medicală sau la plata anumitor amenzi. Respectiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent dacă sunt în diasporă sau NU, nu vor mai fi incluși în categoriile de persoane fizice neangajate, plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual”, a mai menționat deputatul.

În același timp, deținătorii de terenuri agricole, care au cumpărat deja polița de asigurare la preț redus, parlamentarul le spune că au făcut un lucru extrem de benefic. Pentru că pot beneficia de servicii medicale acoperite, sau pentru că această contribuție va veni în suportul părinților, bunicilor care utilizează serviciile sistemului de asigurări medicale – servicii care sunt mult mai scumpe decât contribuția fiecăruia.

Evident că nu toți cetățenii noștri accesează serviciile medicale și astfel banii merg sa acopere costurile intervențiilor medicale costisitoare, în special a pacienților aflați în stare critică. Acești 1000 lei plătiți pot ajuta la salvarea vieții altcuiva în Moldova”, mai spune Radu Marian.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Transplant revoluționar reușit. Primul pacient cu rinichi de porc se recuperează bine
Articolul anterior
Curtea Constituțională, despre referendumul și alegerile în aceeași zi
Articolul următor