Parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești a trecut la Mitropolia Basarabiei. Reacția Mitropolitului Chișinăului și Întregii Moldove

Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir, subordonat canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a interzis protoiereului Nicolae Grapin, paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești, să oficieze serviciul divin în urma trecerii la Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Vladimir l-a sancționat pe parohul din Telenești

„Având în vedere părăsitea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autorităție bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, Sf. Voastră sunteți eliberat din funcția de paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din or. Telenești și oprit de a oficia cele sfinte, începând cu data de 12 februarie 2024”, se menționează într-un decret semnat de mitropolitul Vladimir, transmite Anticorupție.md.

Pe 10 ianuarie 2024, parohia cu pricina a trecut oficial la Mitropolia Basarabiei în urma unei decizii luate împreună cu enoriașii săi, care condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Din cauza justificării Bisericii Ortodoxe Ruse a războiului criminal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, zeci de parohii au părăsit Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, și au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a caterisit preoții parohi care au aderat la Biserica Ortodoxă Română.

De cealaltă parte, Mitropolia Basarabiei consideră caterisirea respectivilor preoți drept „nevalidă” din cauză că „nu are fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor”.

O investigație arată că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, deși spune că condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, participă activ la adoptarea deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la planurile Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate și anexate de Federația Rusă.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Natalia Barbu, pentru a doua oară la Eurovision: ,,Sunt copleșită de emoții frumoase”
Articolul anterior
Rușii au bombardat orașul Kramatorsk. Mai multe persoane sunt căutate sub dărâmături
Articolul următor